Pujsov britoff

Aktualno-politična novica
2. 12. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri

Kaj lahko poje vse živo, ima močan ugriz, super voh in visoko inteligenco, zaradi katere zna pobegniti in igrati računalniške igre? Kaj je bilo skrito, uničujoče orožje španskih konkvistadorjev pri uničevanju stoletnih civilizacij Južne in Srednje Amerike? Ne, današnji zgodovinski BritOFF ne govori o puškah ali konjih, ampak o tretjem orožju osvajalcev – o pujsih. Krištof Kolumb je prišel leta 1494 na Kubo vzpostavit kolonijo in s seboj pripeljal 8 pujsov. Čez 20 let je po Kubi rilo 30 000 pujsov. Pujse so Španci radi jemali na krov ladij, namenjenih v »Novi svet« – delno iz ljubezni do soljene svinjine, poleg tega pa je pujs odlična žival za na ladjo. Gor jih spraviš več kakor krav, poleg tega pa jejo vse, torej nobenega pakiranja posebne hrane le zanje – poleg velikosti jim to daje prednost pred kravami. Po izkrcanju je večina živali od šoka zaradi morskega potovanja leto dni sterilna, pujsi pa ne. Poleg tega imajo kratek reprodukcijski cikel. Še več, za preživetje lahko poskrbijo sami, po zaslugi svoje pameti pa lahko ugotovijo, kako pobegniti. Poleg naštetega je k temu, da je iz prvotnih osmih nastalo 30 000 pujsov, pripomogla še odsotnost naravnega sovražnika. Ti pujsi so bili odporni na vse obrambne mehanizme svoje bodoče hrane – avtohtonih rastlin. Pred usodnimi živalskimi napadi pa se je edini večji sesalec kubanskega ekosistema branil z izjemnim vohom, dobrim ugrizom in debelo kožo, ki je med drugim preprečila vstop kačjega strupa v krvni obtok.

Tam, kamor so torej vkorakali pujsi, je sledilo opustošenje domačega rastlinstva in živalstva, s tem pa tudi avtohtonega prebivalstva – kakor da zdesetkanje zaradi enkomiend, dela v rudnikih in evropskih bolezni ni bilo dovolj usodno. Poleg tega pujsi prenašajo mnoge človeške bolezni, ne da bi sami zboleli, in z izločanjem zastrupljajo reke. Španci so pujse na osvajalske pohode nad inkovski imperij in azteško kraljestvo s seboj gnali kakor pomožne čete in mobilno hranilno enoto.

Previdnost Hernanda de Sote, ki je zgradil splave, da so njegovih 13 pujsov na poti do Floride prepeljali čez floridsko

reko, je bila odveč. Tri leta kasneje je imel 700 pujskov – če ne štejemo tistih, ki so pobegnili ali ki so jih Španci pojedli. Zaradi dobre sposobnosti bežanja stran od kmetov in izjemnih preživetvenih tehnik so potomci domačih pujsov na Florido prišli celo pred konkvistadorji. Od tam so se razširili po večjem delu Severne Amerike, kjer njihove potomce, divje prašiče, še danes s težavo obvladujejo – med drugim se morajo včasih zateči k streljanju iz helikopterja. Skratka, še en argument proti koloniziranju: ne privedi svoje živali v drugo okolje, morebiti bo uničila vse rastlinje, posledično pa ekonomijo in način življenja avtohtonega prebivalstva.

 

Ob 8. uri 

Dan po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump FBI in ministrstvo za pravosodje implicitno obtožil, da sta odgovorna za volilne goljufije, je ministrstvo izdalo poročilo o varnosti volitev. To trdi, da niso našli veliko primerov volilnih nepravilnosti in goljufij, vsekakor pa ne dovolj, da bi te lahko vplivale na izid, torej Bidnovo zmago. Pravosodni minister William Barr je sicer že več mesecev pred volitvami izražal mnenje, da bo glasovanje po pošti privedlo do vsesplošno razširjenih prevar. Nekaj tednov pred volitvami, kar ni običajno, je ministrstvo tudi izdajalo podrobnosti o preiskavah glede volilnih prevar.

Evropski svet, ki ga sestavljajo finančni ministri članic, je danes podprl vključitev digitalnih platform v evropska pravila o davčni preglednosti. Podjetja Airbnb, Amazon in Uber se bodo tako težje izogibala plačilu davka, saj bodo od leta 2023 davčne uprave članic z ostalimi avtomatično delile informacije o prihodku na digitalnih platformah.

Benny Gantz, koalicijski partner izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, je napovedal, da bo njegova stranka Modro-belo zavezništvo podprla zakon opozicije o razpustitvi parlamenta in sprožitev četrtih volitev v zadnjih dveh letih. Žebelj v krsto krhkega zavezništva med Gantzem in Netanjahujem je zabilo Netanjahujevo nasprotovanje proračunu, kar po Gantzevem mnenju pomeni, da si premier želi ponovnih volitev. Koalicijski dogovor je namreč predvideval, da bi zavrnitev proračuna samodejno prekinila koalicijsko sodelovanje. Netanjahu na Twitterju sicer Gantza poziva k enotnosti in ne k volitvam.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pa je 515-im prašičerejcem omogočila finančno pomoč, ki bo izplačana že naslednji teden. Pomoč je namenjena predvsem kmetom, ki zaradi pandemije ne morejo prodati vsega mesa. Kmetje trenutno redijo do 3000 pujsov pitancev, ki jih zaradi zmanjšane porabe ne morejo prodati. Odkupna cena mesa je tudi nižja od februarske, torej predkoronske cene. Več o pujsih – tistih, ki niso potrebovali državne pomoči in so bili v pomoč pri španski kolonizaciji, ob 10. uri.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness