Raif Badawi

Aktualno-politična novica
13. 2. 2015 - 10.00
 / BritOFF

NTCTDEVETA.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je sredi južnoameriške turneje, s katero namerava okrepiti gospodarske in kulturne stike med Turčijo in državami latinskoameriške celine. Po obisku Kolumbije se mudi na Kubi, kjer se je srečal s predsednikom Raulom Castrom. Trgovinsko izmenjavo med državami je ocenil kot prenizko, za kar je okrivil embargo Združenih držav Amerike nad Kubo, ki ga je označil za napačno potezo. Erdogan se je zavzel za to, da bi turška letalska družba Turkish Airlines vzpostavila stalne lete med Havano, Mexico Cityjem in Istanbulom. Poleg tega pa je izrazil tudi pripravljenost, da bi s Turčijo sodelovali pri gradnji džamije v Havani, o čemer se je Kuba že dogovorila s Savdsko Arabijo. Erdogan bo turnejo zaključil z obiskom Mehike.

Kolumbijska levičarska gverilska skupina Farc je sporočila, da bo dvignila minimalno starost za sprejem novih rekrutov s 15 na 17 let. Hkrati so tudi obtožili kolumbijsko vlado, da sistematično zlorablja mladoletnike v konfliktu.

Ameriški Nacionalni protiteroristični center NTCT je objavil poročilo, v katerem ocenjuje, da se v vrstah Islamske države bori preko 20.000 tujih borcev, ki prihajajo iz več kot 90 držav.

Organizacija Novinarji brez meja je objavila tradicionalno letno poročilo o stanju medijske svobode, v katerem ugotavlja, da je medijska svoboda nazadovala v kar dveh tretjinah držav po svetu. Slovenija je kljub sodnemu pregonu nekaterih novinarjev zaradi opravljanja dela zdrsnila le za eno mesto in tako pristala na 35. mesto na lestvici. Več o preganjanju aktivista za svobodo govora pa že čez dobro uro v četrtem britoffu.

 

DESETA:

Savdski bloger in aktivist za svobodo govora Raif Badawi je bil aretiran maja 2012. Badawi je soustanovitelj spletne strani Svobodni savdski liberalci, ki je služila kot forum za politične in družbene razprave v avtoritarni monarhiji in je bila blokirana kmalu po njegovi aretaciji. Na forumu in v svojih blogih se je zavzemal za uvedbo svobode govora, odpravo centralne vloge religije v savdski družbi, versko svobodo in sekularizem.

Kot je znano, je Savdska Arabija absolutistična monarhija, v kateri velja najstrožja vahabitska oblika šeriatskega prava. Islamski kler ima odločilno vlogo v družbi in vahabitski islam je edina dovoljena religija, vse druge religije so preganjane, zlasti šiitski islam, medtem ko je judom prepovedano sploh vstopiti v kraljevino.

Badawiju so sprva sodili pod obtožbo odpadništva od vere, za kar mu je grozila celo smrtna kazen, kasneje pa so obtožbo omilili na žaljenje islama. Obsojen je bil na deset let zapora, plačilo globe v višini dobrih 235.000 evrov in 1000 udarcev z bičem, ki naj bi jih prejel v 20 tednih, po 50 udarcev tedensko vsak petek. Prvih 50 udarcev je prejel 9. januarja, kar je razumljivo sprožilo ogromen protest organizacij za zaščito človekovih pravic in mednarodne civilne družbe.

Mogoče je prav mednarodni pritisk preprečil nadaljevanje izvajanja bičanja, ki se odvija javno po petkovi molitvi. Savdske oblasti od takrat namreč prestavljajo izvedbo nadaljnjih 50 udarcev z bičem z uradno obrazložitvijo, da si Badawi še ni opomogel od prvega bičanja in mogoče ne bi preživel drugega. Zelo humano. Upanje pa vzbuja tudi nedavna pomilostitev soustanoviteljice spletne strani Svobodni savdski liberalci in aktivistke za pravice žensk Souad al Shammari (izg. Suad el Šamari), ki je bila aretirana konec lanskega leta. A aktivistka je morala pred izpustitvijo podpisati prisego, da bo opustila kakršnokoli aktivistično delovanje.

O hinavščini mednarodnih vlad, ki po eni strani kot po tekočem traku vrstijo pozive za izpustitev Raifa Badawija, po drugi pa ne storijo nobenega konkretnejšega diplomatskega koraka za njegovo izpustitev, smo danes že poročali. Zadnji tovrsten poziv je prišel včeraj iz Evropskega parlamenta. Mednarodna skupnost s hudo kršiteljico človekovih pravic in najvplivnejšo članico Organizacije držav izvoznic nafte pač ravna v rokavicah. Badawija pa bo danes pregledala zdravniška komisija in če bo presodila, da si je zadosti opomogel od prvega bičanja, bo moral pretrpeti novih 50 udarcev.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.