RETUŠIRAN BRITOFF

Aktualno-politična novica
11. 1. 2013 - 10.10
 / BritOFF

Sedma

V Združenih državah Amerike je ponovno prišlo do strelskega obračuna. V kraju Taft, slabih 200 kilometrov od Los Angelesa, je neznanec v srednji šoli ustrelil dva človeka, ostali pa so se pred napadalcem uspeli še pravočasno skriti in obvestiti policijo. Ta je z informacijami skopa, tako tudi še ni znano ali sta ustreljeni osebi mrtvi ali ranjeni. Po prihodu policije so šolo izpraznili in jo preiskali.

Kosovski Srbi niso zadovoljni z resolucijo o načelih za politične pogovore s kosovskimi oblastmi, ki jo je v sredo, skupaj s predsednikom države Tomislavom Nikolićem, sprejela srbska vlada. Srbe živeče na severu Kosova moti predvsem to, da se resolucija, o kateri bo srbska skupščina odločala jutri, razlikuje od platforme o Kosovu, ki jo je decembra predstavil predsednik Nikolič in to prav v delih, zaradi katerih so kosovski Srbi decembrsko platformo podprli. Gre za stališči, da Beograd v okviru tehničnega dialoga s Prištino ne sklepa več nadaljnjih dogovorov in da ni nič dogovorjeno, dokler ni dogovorjeno vse, ki sta bili v najnovejši resoluciji o Kosovu umaknjeni.

Koalicijska Slovenska ljudska stranka si bo po včerajšnji seji izvršnega odbora stranke vzela čas za razmislek glede nadaljnje usode vladne koalicije. V SLS s tem želijo dati največjima parlamentarnima strankama PS in SDS, katerih predsednika Zoran Janković in premier Janez Janša sta s kršitvijo protikorupcijske zakonodaje aktualno politično krizo tudi zakuhala, dodaten čas za razmislek o svojem ravnanju in političnih konsekvencah. Kot je bilo mogoče razbrati iz pogovora predsednika SLS Radovana Žerjava za nacionalno televizijo  so v stranki predvsem razpeti med bojaznijo pred poglobljeno politično krizo, ki bo jo utegnil povzročiti razpad koalicije, in nadaljnjo podporo premieru Janši, kljub očitanim mu nepravilnostim.

Osma

Makedonska policija je v sodelovanju z avstrijskimi in nemškimi kolegi v operaciji »Požarni alarm« razkrinkala mednarodno združbo preprodajalcev heroina. Med ponedeljkom in sredo je bilo tako aretiranih 14 domnevno glavnih akterjev združbe, ki je s heroinom oskrbovala Dunaj, Frankfurt in druga evropska mesta. 4 osumljence na podlagi tiralice še iščejo. Pred aretacijami v Makedoniji so v decembru več kot 40 ljudi prijeli tudi v Nemčiji in Avstriji in pri tem zasegli več kot 13 kilogramov droge različne vrste.

Izvršni odbor Sindikata novinarjev Dela je na izredni seji med drugim sklenil, da bo zaradi izsiljene prekinitve delovnega razmerja z Delovim novinarjem Dejanom Karbo, proučil možnost za stavko. Sindikat Delovih novinarjev je skupaj s Svetom delavcem Dela začasno upravo časopisne hiše, s predsednico Marjeto Zvernik na čelu, ponovno pozval, naj pojasni razloge za odpustitev novinarja in naj odstopi od prekinitve delovnega razmerja z njim. Nestrinjanje z ravnanjem uprave Dela sta izrazila tudi aktiva in sindikata novinarjev Dnevnika in Večera. 

Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko je obelodanil lestvico najboljših nogometnih klubov minulega leta. Na vrhu se je, kljub temu, da v letu 2012 ni osvojila nobene pomembnejše lovorike, znašla Barcelona, sledi ji aktualni zmagovalec lige prvakov londonski Chelsea, tretje mesto pa si delita argentinska Boca Juniors in madridski Atletico. Najboljši slovenski klub, Maribor, se nahaja na 72. mestu.

Deveta

Z odprtjem volišč ob 14. uri se bo na Češkem začel prvi krog predsedniških volitev, na katerem bodo češki volivci prvič v zgodovini predsednika države izbirali neposredno. Do leta 2008 sta predsednika namreč izbirala oba domova češkega parlamenta, po aferi z anonimnimi grožnjami pa so zakonodajo spremenili. Favorit prvega kroga prvih neposrednih predsedniških volitev je nekdanji premier Miloš Zeman, ki mu javnomnenjske raziskave namenjajo približno 25 odstotno podporo. V drugi krog naj bi se uspelo uvrstiti še enemu bivšemu premieru – Janu Fischerju.

V Zagrebu je manj kot 2 dni za tem, ko je v predmestnem Podsusedu pod tovornim vlakom odjeknila eksplozija, prišlo do novih detonacij. Okoli polnoči je na avtobusni postaji v zahodnem delu mesta eksplodirala bomba, močna eksplozija pa je po poročanju Jutranjega lista ranila eno osebo, ki se zdravi v bolnišnici in je zunaj smrtne nevarnosti. Eksploziji na zahodni zagrebški avtobusni postaji naj bi sledile še 3 ali celo 4, vendar gre po mnenju mestnih oblasti za neuradne informacije, potrdila pa jih ni niti hrvaška policija.

Policijski sindikat Slovenije bo ob 11. uri nadaljeval s konec maja lani prekinjeno stavko. Po besedah predsednika sindikata Radivoja Uroševića policiste v stavkovne aktivnosti ponovno sili vladno neizpolnjevanje in oviranje izvajanja stavkovnega sporazuma, sklenjenega med vlado in policijskima sindikatoma ob prekinitvi policijske stavke lani. Policijski sindikat Slovenije ima več kot 5000 članov, koliko jih bo stavkalo, ni znano. Drugi policijski sindikat, Sindikat policistov Slovenije, se nadaljevanju stavke ni pridružil.

Deseta

Japonska vlada je sprejela več kot 170 milijard evrov vreden stimulacijski paket, s katerim želi ponovno zagnati pešajoče japonsko gospodarstvo. S stimulacijskim paketom želi vlada Šinza Abeja doseči 2-odstotno gospodarsko rast, z okrepljenim predvsem gradbenim sektorjem pa želi zagotoviti tudi okoli 600.000 novih delovnih mest in sanirati od uničujočega cunamija leta 2011 razdejani severovzhod države. Japonsko gospodarstvo se sicer že dlje časa nahaja v recesiji, po zadnjih podatkih iz leta 2011 se je skrčilo za 0,6 odstotka, padel je predvsem izvoz.

Avstrijska ministrica za ženske Gabriele Heinisch-Hosek predlaga pripravo zakona, ki bi otežil objavo oglasov z retuširanimi fotografijami, ki prikazujejo nerealistično popolna telesa. Šlo naj bi za ukrep ob naraščajočem trendu motenj hranjenja med mladimi ženskami, na kar po mnenju ministrice znatno vplivajo prav mediji. Heinisch-Hosekova bi se pri pisanju zakona naslonila na podobno izraelsko zakonodajo, retuširane fotografije teles na oglasih pa bi označila z zeleno, rumeno oziroma rdečo piko, odvisno glede na stopnjo retuširanja. Avstrijska ministrica za ženske želi ob tem tudi prepovedati modele, katerih indeks telesne teže bi bil nižji od 18,5.

V središču Ljubljane se popoldan obeta druga vseslovenska ljudska vstaja, ki bo tokrat potekala od geslom »Zahtevamo odstop politične elite«. Protest se bo pričel ob 16.30 uri na Kongresnem trgu, organizatorji pa preko spleta pozivajo na glasno, a mirno in dostojanstveno izražanje nezadovoljstva.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness