Ring Off

Aktualno-politična novica
Amazon Ring
6. 2. 2020 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Dobro jutro, berete tehnobritoff, ki se danes osredotoča na množični nadzor in zasebnost, ne več zgolj samo na spletu, ampak tudi na drugih digitalnih področjih naših življenj. Predstavili bomo ugotovitve Electronic Frontier Foundation, krajše EFF, nevladne organizacije iz ZDA, ki se zavzema za digitalne pravice. EFF je pod drobnogled vzela napravo Amazon Ring, neke vrste pametni zvonec z videokamero.

Uspelo jim je vgraditi svojo kodo v aplikacijo za pametne telefone, ki je priložena pametnemu zvoncu, kar jim je nato omogočilo, da so odklenili podatke, ki jih v kriptirani obliki prek protokola HTTPS aplikacija pošilja tretjim strankam. Že takoj na začetku lahko povemo, da Amazon v besedilu o pogojih uporabe naprave zavaja uporabnike, saj so tretje stranke v njem zgolj omenjene, ni pa napisano, koliko podatkov se jim posreduje in kateri ti podatki so.

Raziskovalci iz EFF so zaznali štiri storitve, ki jim aplikacija pametne napravice pošilja podatke, s katerimi lahko razkrijemo identiteto naprave ali celo lastnika. To so branch.io, mixpanel.com, appsflyer.com in stari znanec s področja ne-varovanja osebnih podatkov Facebook. Slednji prejme opozorilce vsakič, ko lastnik naprave odpre aplikacijo. Podatki, ki jih prejme Facebook, vključujejo časovni pas naprave, velikost zaslona pametnega telefona, model, jezikovne nastavitve in unikatni identifikator naprave, ki se ne spremeni, tudi ko se naprava tovarniško ponastavi.

Še največ osebnih podatkov pa prejme podjetje Mixpanel, ki se ukvarja s poslovno analitiko. Aplikacija za pametne telefone podjetju pošilja polna imena uporabnikov in njihove naslove spletne pošte, model naprave in verzijo operacijskega sistema, podatke o tem, ali je vključena povezava bluetooth, in število pametnih zvoncev Ring, ki so povezani v aplikacijo ter njihove lokacije.

Amazon Ring je za dobršno mero kontroverznosti poskrbel že s tem, da je dostop do omrežja naprav omogočil policiji. Nova verzija naprav dopušča lastnikom možnost izbire, da policiji onemogočijo dostop do dotične naprave.

 

ob 8.05

Kongres Združenih držav Amerike je odločil, da se predsednika Donalda Trumpa oprosti vseh obtožb v procesu ustavne obtožbe. Z 52 glasovi proti 48 ga je oprostil obtožbe o zlorabi položaja, s 53 glasovi proti 47 pa obtožbe o oviranju dela kongresa. Glasovi so bili oddani v duhu pripadnosti strankam, le pri prvem glasovanju se je republikanec Mitt Romney pridružil glasovom demokratov. Obtožba zlorabe položaja se je sicer nanašala na Trumpovo vmešavanje v Ukrajini, na katero naj bi pritiskal, naj preišče njegovega političnega nasprotnika Joeja Bidna. Obtožba oviranja dela kongresa se je nanašala na domnevno nesodelovanje predsednika v preiskavi prve obtožbe.

Manj gladko pa je glasovanje v parlamentu potekalo za romunskega premierja Ludovica Orbana. Njegovi manjšinski vladi so namreč po le treh mesecih na oblasti poslanci z 261 glasovi za in 139 proti izglasovali nezaupnico. Stranke imajo sedaj 60 dni časa za sestavo nove koalicije, če pa jim to ne bo uspelo, bodo sledile predčasne volitve.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je za vodjo oddelka agencije Fidai, ki se ukvarja z nedavno kontaktiranimi staroselskimi plemeni ali tistimi, še živečimi v izolaciji, imenoval evangeličanskega misijonarja Ricarda Lopesa Diasa. Dias bo tako zbiral in pregledoval podatke o 107 plemenih in njihovih lokacijah. Posebna poročevalka Združenih narodov Victoria Tauli-Corpuz je odločitev označila za nevarno in dejala, da ima lahko potencialno genocidne posledice nad izoliranimi staroselci. 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.