Risji Britoff

Aktualno-politična novica
4. 3. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

 

V Združenih državah Amerike so v preteklem tednu začeli uvajati nov program za omejevanje spletnega piratstva filmov in glasbe v digitalni obliki. Za njim stojita filmska in glasbena industrija, sodelujejo pa tudi največji ponudniki internetnih storitev. V okviru programa z imenom six strikes , ki ga izvaja Center for Copyright Information, bodo uporabnike, ki kršijo avtorske pravice, najprej do šestkrat z različnimi obvestili opozorili, v primeru nadaljnjega kršenja pa mu zmanjšali hitrost internetne povezave.

 

Več deset tisoč ljudi je na Portugalskem protestiralo proti varčevalnim ukrepom vlade premiera Pedra Passosa Coelha. Protesti so potekali na pobudo civilnega gibanja »K vragu s trojko.« Do novih množičnih protestov je prišlo v trenutku, ko se na Portugalskem vnovič krepi nezadovoljstvo zaradi varčevalnih ukrepov vlade. Te vlada izvaja v skladu z zavezami, ki jih je dala Evropski komisiji, Evropski centralni banki in Mednarodnemu denarnemu skladu v zameno za 78 milijard evrov težko finančno pomoč.

 

Skupina aktivistov Vseslovenske ljudske vstaje je tekom noči za konec tedna, na hribu Sabotin preoblikovala napis »Naš Tito«. Nočno akcijo za ureditev napisa Vstaja s kamni je izvedlo okrog 40 vstajnikov iz različnih primorskih in osrednjeslovenskih krajev. Z napisom so hoteli slovenski in tudi italijanski javnosti dati vedeti, da se v državi nekaj dogaja. Poleg tega z njim napovedujejo četrto vseslovensko vstajo, ki bo prihodnjo soboto potekala v Ljubljani.

 

OSMA

 

Velika svetovna farmacevtska podjetja so zaradi gospodarske krize, neplačanih računov in sive ekonomije z zdravili zmanjšala izvoz zdravil v Grčijo. V grških lekarnah in bolnišnicah primanjkuje najpomembnejših zdravil - antibiotikov, zdravil za pritisk, črevesne bolezni in rakava obolenja. Generalni sekretar združenja grških lekarnarjev Dimitris Karageorgiou trdi, da so tuje farmacevtske hiše zmanjšale izvoz zdravil v Grčijo za 90 odstotkov.

 

Grška severna soseda pa je sredi vstaje svojega ljudstva. Več deset tisoč protestnikov je včeraj zasedlo ulice številnih bolgarskih mest, da bi protestirali proti korupciji in revščini ter zahtevali, da predstavniki državljanov prevzamejo funkcije od politične elite. Protestniki so tako zahtevali nov volilni zakon, ki bi aktivistom civilne družbe omogočil, da so neposredno izvoljeni v parlament. Trenutna volilna zakonodaja namreč določa, da lahko za poslance kandidirajo samo člani političnih strank.

 

Poleg Bolgarov, preživljajo turbolenten čas tudi risi na Slovenskem. Dramatično upadanje populacije risa, ki mu v nekaj letih grozi izumrtje, bo Slovenija poskušala zaustaviti z urgentnim uvozom štirih risov iz Švice. Tako bi zagotovili slovenskemu risu svežo kri in zmanjšali možnost parjenja v sorodstvu. Za to divjo mačko so na Slovenskem težki časi nastopili sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Napačno ocenjeno število je pripeljalo do prevelikega odstrela, če k temu dodamo še krivolov in parjenje v sorodstvu, je končni rezultat drastično zmanjšanje populacije. Prišleke iz Švice bi v naše gozdove utegnili naseliti prihodnjo pomlad.

 

DEVETA

 

Kenijci se danes odpravljajo na volišča, da bi izbrali novega predsednika, poslance, guvernerje, senatorje in svetnike. To so prve volitve, od kar so povolilni krvavi nemiri pretresli Kenijo pred več kot petimi leti. Mednarodni opazovalci svarijo, da je tveganje za ponoven izbruh nasilja veliko. V nasilju po predsedniški volitvah leta 2007 je umrlo več kot 1100 ljudi.

 

Selektor bolgarske rokoborske reprezentance Armen Nazarjan je začel napovedano gladovno stavko, s katero bo protestiral proti odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je rokoborbo tako rekoč že izključil iz olimpijskega programa iger leta 2020. Nazarjan naj ne bi jedel do začetka prvenstva Evrope v Tbilisiju, ki se začne 22. Marca.

 

Tekom konca tedna se je na Slovenskem zgodil kongres stranke Nove Slovenije. Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak si v prihodnje želi, da bi ta stranka postala gonilo desnice - prepričana je namreč, da je Nova Slovenija priložnost za desnico prav zato, ker ima močan in dejaven podmladek. Prav delo z mladimi se je izpostavilo, kot tisto pomembno za kleno prihodnost stranke. Predsednik podmladka stranke, Jernej Vrtovec je v nagovoru podal mnenje, da brez Nove Slovenije ni prihodnosti naše Slovenije.

 

DESETA

 

Srbski in kosovski premier Ivica Dačić in Hashim Thaci bosta danes v Bruslju v šestem krogu dialoga pod okriljem visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton ponovno poskušala doseči dogovor o paralelnih institucijah na severu Kosova. V Beogradu se je tako v minulih dneh večkrat sestal državni vrh. Dačić govori o krizi v dialogu in potrebi po pritisku na Prištino, saj sicer ne ve, o čem naj bi se sploh pogovarjali. V Prištini pa si v dialogu želijo podpore ZDA, ki jih vidijo kot varuhe svoje neodvisnosti.

 

Društvo Asociacija prireja javno razpravo civilne družbe z naslovom Kandidati za novega kulturnega ministra in organiziranost kulture v Sloveniji. Na debati se bo skušalo odgovoriti na vprašanje organiziranosti tako potencialnega novega ministrstva kot celotnega kulturnega sektorja. Pri Asociaciji sicer menijo, da menjava ministra pomeni le prvi nujni korak k celoviti, v prihodnost naravnani prenovi kulturnega sistema. Dogodek bo potekal v Stari mestni elektrarni s pričetkom ob 19ih.

 

Za konec pa še novica iz občine Piran. Predvidoma 10. marca bo v občini Piran stopil v veljavo nov sklep župana Petra Bossmana, ki pravi, da je globa slabih 42 evrov in še 40 evrov sodnih stroškov za zastonjsko parkiranje na javnih parkiriščih previsoka. Po novem bo možno plačati zgolj 12 evrov v treh dneh po prejemu obvestila o prekršku. Vendarle pa ni edini razlog za omenjeno opcijo sama višina kazni, ampak tudi zakompliciran postopek in mnogo neplačanih glob.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.