Robocop 2019

Aktualno-politična novica
7. 2. 2019 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrtkovem tehno BritOFFU. Že prejšnji teden smo se posvetili poročilu spletne strani Algorithm Watch, ki je obravnavala avtomatizirano strojno odločanje znotraj EU. Danes pa bomo premleli še uporabo algoritmov pri policijskem delu v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.

Britanska nevladna organizacija Liberty je objavila poročilo o strojnem napovedovanju prekrškov in kaznivih dejanj, ki ga uporablja vsaj 14 policijskih enot. Program naj bi zanesljivo vnaprej napovedal tako najbolj kriminalu podvržena področja kot posameznike. Kadrovsko in finančno podhranjena britanska policija večino nadzora namenja samo tistim področjem in posameznikom, ki so predvidoma sumljivi. Organizacija Liberty pa opozarja, da so podatki, ki določajo kriminalna področja, velikokrat zastareli in zbrani zgolj na podlagi preteklih pridržanj. Sumljive posameznike strojno napovedovanje določa na podlagi nepopolnih seznamov, kot je register pripadnikov organiziranega kriminala Gangs Matrix. Ta register je zaradi številnih kršitev pri obravnavi podatkov že novembra lani vzela pod drobnogled informacijska pooblaščenka Elizabeth Denham. Register je leta 2012 uvedla londonska policija, posamezniki pa so v njem razporejeni po sistemu semaforja, od zelene barve do rdeče. Na oceno naj bi vplivala pridržanja in obsodbe, vendar ima policija pri tem proste roke. Zunanjega nadzora nad merili ni.

Policija je register redno delila tudi z drugimi državnimi in zasebnimi ustanovami. Izbrisala ni niti podatkov posameznikov, ki so bili vanj vključeni zgolj kot žrtve organiziranega kriminala. Poleg tega so policisti register nemalokrat shranjevali kar na zasebnih zunanjih diskih. Liberty je opozorila, da je uporaba takih virov pri strojnem napovedovanju pozneje predstavljena kot precej bolj nevtralna, kot pa v resnici je.

Še korak dlje po so šli v ZDA. Tam pretežno kalifornijske policijske enote uporabljajo strojno napovedovanje kriminala PredPol. Program istoimenskega podjetja naj bi zanesljivo napovedal kriminalno dejavnost znotraj določenih petdesetih kvadratnih metrov. Napovedi algoritma naj bi temeljile na podatkih o kriminalu zadnjih treh do desetih let. Nevladna organizacija Electronic Frontier Foundation je pri tem opozorila, da se predsodki in prioritete prenašajo od policistov v algoritme. Tudi podatki o praktični uporabi PredPola kažejo, da policiste zanima predvsem napovedovanje prekrškov in milejših kaznivih dejanj znotraj revnejših območij, kjer prebivajo večinoma pripadniki rasnih ali etničnih manjšin.

Doktrino strogega kaznovanja kršitev javnega reda in miru, ki naj bi preprečevala porast kriminala, je večina ameriških mest uvedla že v 80-ih letih. Do zmanjševanja resnih kaznivih dejanj seveda ni prišlo, to zmotno doktrino pa je PredPol kot prioriteto pri napovedovanju uporabljal vse do leta 2014. Tako kot pri britanskem primeru pa je tudi tukaj vprašljiva hramba osebnih podatkov. Imena in naslovi obsojencev so skupaj z njihovimi kartotekami namreč shranjeni na zasebnih strežnikih PredPola, zvezne zaščite teh podatkov pa v ZDA ni.

8:05

Evropska komisarka za varstvo konkurence Margrethe Vestager je prepovedala napovedano združitev nemškega Siemensa in francoskega Alstroma v enotno podjetje za gradnjo hitre železnice. Po mnenju komisarske bi združitev železniških velikanov v vrednosti 15 milijard evrov v EU ustvarila monopol, posledično pa višje cene za potnike. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je komisarko že obtožil, da s svojo odločitvijo podpira zgolj interese kitajskega državnega graditelja hitrih železnic CRRC. Obenem je tudi napovedal revizijo evropskih predpisov o konkurenčnosti. Evropska komisija je v zadnjih desetih letih prepovedala zgolj devet združitev od 3 tisoč predlaganih. Združitvi Siemensa in Alstroma pa so še zlasti nasprotovale Nizozemska, Belgija in Španija.

Evropska komisija blokirala oblikovanje železničarskega superkoncerna
 / 7. 2. 2019

Samorazglašeni venezuelski začasni predsednik Juan Guaido bo po zatrjevanju ameriškega senatorja Marca Rubia imenoval novo upravo ameriškega naftnega podjetja Citgo Petroleum Corp. Venezuelska opozicija je že potrdila, da namerava prihodke Citgo Petroleum Corpa uporabiti v boju proti predsedniku Nicolasu Maduru. Osmi največji ameriški predelovalec nafte je sicer v lasti venezuelskega državnega naftnega podjetja Petroleos de Venezuela, proti kateremu pa so uperjene sankcije ZDA.

Hrvaško novinarsko društvo HND je na omizju Novinarstvo na sodišču potrdilo, da proti novinarjem trenutno poteka več kot 1100 sodnih postopkov. Zlasti problematično naj bi bilo ravnanje hrvaške radiotelevizije HRT, ki je zaradi kritičnosti do njenega delovanja vložila kar 33 tožb. Glavni cilj teh neutemeljenih tožb, ki zahtevajo tudi denarno odškodnino, naj bi bilo ustrahovanje novinarjev, nemalokrat celo lastnih uslužbencev HRT.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness