Rogato dopoldne

Aktualno-politična novica
12. 11. 2019 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate lokalni BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent, od koder se danes odpravljamo v Rogatec. 
 
Na Osnovni šoli Rogatec v času krompirjevih počitnic niso počivali, namesto učencev pa so se po šoli sprehajali kriminalisti. Ti so bili tam z namenom pridobivanja informacij o morebitnih nezakonitih aktivnostih nekdanjega ravnatelja Viljema Prevolška. Ta je že bil na tnalu staršev in širše javnosti leta 2017, ko je na naslov šole prišla odločba o tem, da je protizakonito odpustil dve delavki na šoli, za kar je bila šoli naložena kazen.
 
Prevolšek je nato uspel na svojo stran pridobiti občino, ki je plačevala odškodnino za eno od nezakonitih odpuščanj, za drugo pa je šola najela kredit. To posojilo pa naj bi bilo v osnovi namenjeno prenovi šolske kuhinje. Na račun ravnatelja je nato prispela še kopica drugih očitkov, med drugim naj bi tudi šolskega hišnika in njegove tri sinove izkoriščal za delo na svojem vikendu. Torej, nezakonitemu odpuščanju in nenamenski porabi javnih sredstev sedaj dodajte še suženjstvo na listo prekrškov nekdanjega ravnatelja.
 
Do njegove zamenjave po 20 letih na čelu šole je prišlo spomladi. A tudi imenovanje nove ravnateljice ni šlo brez težav, saj je pet predstavnic šole odstopilo iz sveta zavoda, citiramo, »zaradi neprestanih pritiskov in obstrukcij v delovanju Sveta zavoda in v postopku imenovanja ravnatelja«. 
 
Nova ravnateljica Alenka Virant se je lotila finančne sanacije in v revolucionarnem stilu, ki pritiče odstavitvi dolgoletnega samodržca, Prevolšku vročila izredno odpoved. Ta se kakopak ni bil pripravljen prostovoljno umakniti in je kandidiral za vodjo podaljšanega bivanja. Morda kar v obliki popoldanskega dela na njegovem vikendu.
 
6. redna seja Občinskega sveta Občine Rogatec, ki je potekala v času nedavnih šolskih počitnic, je postregla z objavo finančnega poročila OŠ Rogatec. Ta ima dolg v višini 90 tisoč evrov, zaradi česar ji dobavitelji grozijo z ustavitvijo dobave materiala, hrane in ostalih nujnih potrebščin za delovanje šole. Župan Martin Mikolič je dejal, da bo ob morebitnih hujših likvidnostnih težavah šole občina priskočila na pomoč, prav tako pa naj bi bilo v naslednjem občinskem proračunu zagotovljenih 20 tisoč evrov za sanacijo tega dolga.
 
Prevolšek je sicer tudi občinski svetnik v Rogatcu, a ga na omenjeni seji ni bilo. V prejšnjem mandatu je kandidiral na listi Stranke modernega centra, v novem sklicu pa deluje neodvisno oziroma kot svetnik liste Hrast. Poskusil je tudi z naskokom na župansko funkcijo, a mu je svoj glas namenilo zgolj pet odstotkov - ali natančneje - 85 občanov. 84, če ne štejemo Prevolška samega. Za svetniški sedež je zadostovalo 69 glasov.

 

0805

Državni udar v Boliviji je v polnem teku. Potem ko je tamkajšnji predsednik Evo Morales po ‘predlogu’ vojske odstopil, je sinoči zapustil državo in sprejel ponudbo za politični azil, ki mu jo je dala mehiška vlada. Po slabih 14 letih Moralesa na oblasti je tako v Boliviji zdaj nastopil politični vakuum, saj so odstopili tudi njegovi namestniki. Za začasno predsednico se je tako razglasila Jeanine Áñez, podpredsednica senata iz vrst opozicije, iz La Paza pa že prihajajo poročila o vojski, ki se je pridružila policiji pri zatiranju protestov v podporo Moralesu.
 
Župan Bihaća Šuhret Fazlić je izrazil podporo občanom, ki zahtevajo zaprtje begunskega taborišča Bira. To se nahaja znotraj mesta, v zapuščenem industrijskem kompleksu. Ob napovedanem zaprtju kampa Vučjak se pojavljajo ugibanja, kaj bodo pristojni organi storili s tamkajšnjimi migranti, Fazlić pa poudarja, da Bira ni in nikakor ne more biti rešitev za njih. Več o situaciji v Bosanski krajini lahko slišite jutri v Balkan Ekspresu.
 
Danes ob 18. uri bo na Prešernovem trgu v Ljubljani potekala manifestacija Pogreb naših umorjenih, kjer bodo zbrani žalovali za umrlimi na slovenski južni meji in na balkanski migrantski poti sploh ter zahtevali ustavitev represivnih in nezakonitih praks Slovenije. Organizatorji pozivajo vse k udeležbi, da se, citiramo: »na dostojanstven način spomnimo žrtev in spregovorimo o storilcih. V znak žalovanja prinesite sveče ali karkoli drugega, kar se vam zdi primerno in delite svoje zgodbe s širšo skupnostjo.«

 

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.