Šahovnica po hrvaško

Aktualno-politična novica
4. 10. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Cenjene in cenjeni. Zgodovinski BritOFF za sladico servira idealistično porcijo. Danes govorimo o simbolih.

Četudi povprečnega posameznika rdeča, bela in modra barva na mnogih slovanskih zastavah pogosto begajo, hrvaško zastavo hitro prepoznamo po rdeče-beli šahovnici na grbu na sredini trobojnice. Miti in legende postavljajo izvor hrvaške šahovnice več kot tisoč let v preteklost. V drugi polovici desetega stoletja naj bi hrvaškega kralja Štefana Držislava iz dinastije Trpimirović zajeli in zaprli Benečani. To se je po legendi zgodilo med hrvaškim porazom v bitki na morju. Hrvati so bili takrat v sporu z Benečani zaradi trgovinskih dajatev in nadzora nad pomorsko trgovino. V ujetništvu naj bi Štefan z beneškim dožem Pietrom Orseolom II. odigral tri šahovske partije na rdeče-beli šahovnici. V vseh je zmagal, s čimer si je priigral prostost in znatno politično moč v številnih dalmatinskih obmorskih mestih. Kralj Štefan naj bi ob vrnitvi v domovino šahovnico prevzel kot lastni grb.

Legenda o kraljevem šahovskem velemojstru je nastala v 19. stoletju in nedvomno služila zgodnjim hrvaškim nacionalistom, ki so bili del vseevropskega narodnega preporoda v tistem obdobju. Prva potrjena uporaba hrvaškega simbola sega šele v leto 1495, ko je bila na steno innsbruške cerkve v Avstriji naslikana najstarejša znana šahovnica hrvaške krone. Tja jo je poleg simbolov vseh drugih državnih tvorb Habsburške monarhije dal naslikati cesar Maksimiljan I., ki je štiri leta prej podedoval madžarsko-hrvaški prestol.

Šahovnica je bila vse do razpada avstroogrskega cesarstva simbol hrvaške krone, ki je pripadala Habsburžanom. Prvič je šahovnica postala uradni simbol samostojne države po prvi svetovni vojni, ko so jo vključili v grb Kraljestva Srbov, Hrvatov in Slovencev, na katerem pa se je pojavila v drugačni razporeditvi rdečih in belih kvadratov. Na grbu kraljevine in banovine Hrvaške se je šahovnica v zgornjem levem kotu začela z rdečim namesto belim kvadratom. To podrobnost so hrvaški ustaši med drugo svetovno vojno spremenili in se tako jasno izrekli glede prejšnje oblasti, pri čemer so se seveda sklicevali na prvotni videz. Pod fašistično Neodvisno državo Hrvaško je šahovnica dobila prvotni videz z belim kvadratom v zgornjem levem kotu.

V povojni Jugoslaviji so na grbu Socialistične republike Hrvaške spet uporabljali šahovnico iz časa Hrvaške banovine, leta 1990 pa je nacionalistični del hrvaške osamosvojiteljske struje želel znova uvesti šahovnico po ustaškem videzu. Kasneje istega leta so se – nedvomno zavoljo boljše sprejetosti v mednarodni skupnosti – odločili za socialistično verzijo šahovnice, ki hrvaško zastavo krasi še danes.

Čeprav moderne teorije o šahovnici obsegajo tudi ideje o belih kvadratih kot simbolih pradomovine Hrvatov v vzhodni Evropi in rdečih kot simbole zdajšnjega etničnega ozemlja hrvaškega naroda, zgodovina rdeče-bele šahovnice ni zgolj hrvaška. V dvanajstem stoletju so jo namreč uporabljale tudi številne poljske in češke dinastije.

Ob 8:00

Poljski minister za zunanje zadeve je podpisal diplomatsko noto, s katero poljska vlada od Nemčije prvič tudi uradno zahteva plačilo vojnih reparacij za čas nacistične okupacije. Poljska vlada od svoje zahodne sosede, ki je hkrati tudi njen največji gospodarski partner, zahteva skoraj 1,3 bilijona evrov. Nemška vlada je odgovorila, da se je plačilo vojnih reparacij že končalo. Nestrinjanje obeh vlad glede povrnitve vojne škode je nastalo po tem, ko je vladajoča poljska stranka Zakon in pravičnost zanikala veljavnost odpustitve vseh vojnih odškodnin iz leta 1953. Takrat se je poljsko socialistično vodstvo, da ne bi obremenjevalo vzhodnonemškega gospodarstva, odpovedalo pravici do reparacijskega zahtevka.

Kanada je uvedla nove sankcije proti Iranu zaradi kršenja človekovih pravic v luči nasilne smrti Mahse Amini, ki je umrla med pridržanjem moralne policije. Sankcije zadevajo premoženje 25 fizičnih in devetih pravnih oseb v Iranu, med katerimi sta tudi Iranska revolucionarna garda in varnostnoobveščevalno ministrstvo. Pred tem je Kanada že sankcionirala 41 fizičnih in 161 pravnih iranskih oseb.

Ob 9:00

Pakistansko sodišče v prestolnici Islamabad je sprejelo opravičilo nekdanjega pakistanskega premierja Imrana Khana zaradi groženj proti sodnemu sistemu. S tem je tudi prekinilo postopek zoper Khana zaradi razžalitve sodišča. Khan je avgusta med govorom na političnem zborovanju namreč zatrdil, da bo pravno ukrepal proti svojim političnim nasprotnikom, organom pregona in izvoljenim sodnim funkcionarjem zaradi sodnih postopkov proti njegovemu političnemu zavezniku. Čeprav so Khana pridržali na podlagi protiteroristične zakonodaje, so mu na koncu želeli soditi le za razžalitev sodišča – pa še tega sojenja mu ni bilo treba prestati.
Ob vseh stavkah na Otoku je angleška vlada sklenila umakniti davčno reformo. Z njo je želela premierka Liz Truss znižati trenutno 45-odstotno obdavčitev najbogatejših gospodinjstev, s čimer bi Združeno kraljestvo postalo privlačnejše za tuje vlagatelje. Kritiki reforme so poudarjali, da bi izpadli prihodek od davkov nadomestili iz proračuna za nujne storitve, kot je zdravstvo. Nova premierka pa je od reforme, ki jo je obljubila bogatim, odstopila predvsem zaradi odziva londonskega finančnega centra. Finančniki naj bi se zbali, da je reforma med ljudmi tako nepriljubljena, da bi na novih volitvah lahko izvolili laburiste. Združeno kraljestvo je praktično že v recesiji, prav tako pa je trenutna vrednost britanskega funta rekordno nizka proti ameriškemu dolarju.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness