Samooskrbni BritOFF

Aktualno-politična novica
14. 4. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10. uri

Torek je - čas za lokalni BritOFF na frekvenci Radia Študent. Tokrat ne bo omejen na problematiko določenega kraja ali regije, temveč bo lokalno pridelovalno obarvan, zamejen na raven države. Pandemija in epidemija novega koronavirusa sta namreč vnovič razkrili pomen samooskrbe - ne le s hrano, ampak tudi z delavci v kmetijstvu.

Začenja se obdobje intenzivnega dela na njivah in poljih, ki so ga v preteklih letih večinoma opravljali sezonski delavci iz tujine, ki pa zaradi ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa vsaj za zdaj še ne bodo prišli v Slovenijo. Vlada je namreč do nadaljnjega, dokler pristojne strokovne službe ne pripravijo ustreznih protokolov prihoda in z njim povezanih postopkov, zaustavila prihod sezonskih delavcev v državo; tako so hmeljarji zaman čakali na 193 delavcev iz Romunije, ki bi jih v soboto prek Madžarske, ki je dovolila njihov tranzit, k nam z organiziranimi avtobusnimi prevozi pripeljalo podjetje Nomago.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je minuli petek, vojnim razmeram primerno, v Cankarjevem domu v izjavi za medije obrnila na ljudstvo.

Izjava

Kmetijskih pridelovalcev, ki potrebujejo pomoč sezonskih delavcev, je trenutno sedem: trije v hmeljiščih, dva za delo na njivi ter po eden za raznovrstna dela na ekološki kmetiji in dopolnilne dejavnosti. Pivec je zagotovila, da bo delo urejeno z ustreznimi pogodbami, zanj pa bodo prostovoljci dobili plačilo. A kakšno bo to? Sezonski delavci iz tujine namreč predstavljajo poceni delovno silo, ki jo delodajalci s pridom izkoriščajo, država pa, ker je del skupnega trga s prostim pretokom blaga in storitev, tako Pivec, razen v izjemnih okoliščinah ne sme posegati. Z zakonom o kmetijstvu je bila za leto 2019 sicer določena najnižja urna postavka za občasno in začasno delo v kmetijstvu v višini 4,95 evra bruto, od 1. aprila letos pa - tako kažejo podatki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije - v višini 5,16 evra bruto.

Goran Lukić iz Delavske svetovalnice je v javnem pismu, naslovljenem “Ministrica za kmetijstvo, a vas ni vsaj malo sram?!, zapisal, da ob opravljenih 176 delovnih urah v mesecu ob omenjeni urni postavki ta ne dosega trenutnega zneska minimalne plače. Lukić opozarja tudi na spornost 76. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. S tem členom se namreč v letošnjem letu ukinja 90-dnevna časovna omejitev za opravljanje začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu, ki po novem lahko poteka neomejeno in delavcem ne zagotavlja neposrednih pravic oziroma varstva iz naslova delovnega razmerja.

Lukić kritizira tudi sam pristop nagovarjanja javnosti in zapiše, citiramo: “Ko slišim delodajalce, ki govoričijo kako je kapital plaha ptica (ki leti v smeri poceni dela), se primem za glavo. Ko pa slišim ministrico ali ministra, ki se potem ko mu spodleti uvoz poceni delovne sile, dramatično obrne na javnost da mi vsi vskočimo na pomoč kot ta ista poceni delovna sila, pa se vprašam naslednje: Ministrica za kmetijstvo, ali vas vsaj malo ni sram, medtem ko aktivno vzdržujete meddržavno trgovino s poceni delavci? Kaj pa če bi namesto apokaliptičnega apela, s katerim pravzaprav želite še dodatno utrditi »poslovni model« najemanja podplačanih sezonskih delavcev brez neposrednega delovnopravnega varstva, zavihali rokave in zagotovili vsem sezonskim delavcem v kmetijstvu ustrezno plačilo in neposredno delovnopravno varstvo?” Konec citata.

Na poziv ministrice se je sicer odzvalo in za delo javilo 215 ljudi. V prihodnjih dneh naj bi bilo več jasno glede samega postopka zaposlovanja, nadejamo pa se tudi, da navodil za varovanja zdravje delavcev. Nismo epidemiologi, a ker mora vsak prebivalec Slovenije imeti mnenje o novem koronavirusu in z njim povezanimi ukrepi, se gre vseeno vprašati, koliko časa bo v veljavi odlok o omejitvi gibanja na območje občine stalnega ali začasnega prebivališča, ko pa se bodo občinske meje, očitno, brisale še na njivah in poljih.

Ob 8.uri

Vojska mednarodno priznane libijske vlade je prevzela nadzor nad strateško pomembnimi obalnimi mesti Sorman, Sabratha in al-Ajajlat, ki so bila v rokah upornikov, zvestih generalu Kalifi Haftarju, ki poveljuje tako imenovani Libijski državni vojski. Vladne sile bodo sedaj lahko vzpostavile nadzor vzdolž libijske obale in avtoceste, ki prestolnico Tripoli povezuje s tunizijsko mejo. Uspeh v šesturni operaciji, v kateri je imela vladna vojska zagotovljeno podporo iz zraka, je za vlado premierja Fajeza al Saradža te dni sicer redka svetla vest, saj poleg vojaških spopadov bije bitko z izpadi vodovodnega in električnega omrežja. Z najnovejšim poskusom za umiritev razmer in končanje državljanske vojne, ki v Libiji traja od odstavitve leta 2014, je sicer konec marca začela Evropska unija, ki želi z enoletno operacijo Irini poleg urjenja libijske obalne straže, preprečevanja tihotapljenja migrantov v Evropo in zaustavitve nezakonitega izvoza nafte zagotoviti spoštovanje embarga na prodajo orožja v to afriško državo.

Vlada na Kosovu je za zamejitev širjenja novega koronavirusa sprejela izredni odlok o štiriindvajseturni prepovedi gibanja. Prebivalci se bodo lahko na prostem gibali le v časovnem oknu devetdesetih minut, namenjenih za nakup živil in zdravil. Izhode, razporejene v osem različnih terminov med 7.00 in 22.30, bodo nadzorovali prek identifikacijskih dovolilnic, vezanih na osebne izkaznice, ki bodo določale termin dovoljenega gibanja.

Omejevalne ukrepe so sprejeli tudi v Makedoniji, kjer so pred prihajajočo pravoslavno veliko nočjo uvedli popolno prepoved gibanja med 16.00 in 5.00 zjutraj, ki bo veljala do 21. aprila. Zunaj tega časa uvajajo omejitve gibanja po starosti, čemur bi naš minister za notranje zadeve Aleš Hojs dejal “segregacija”, in sicer se mlajši od osemnajst let na prostem gibajo od 13.00 do 15.00, starejši od 67 let pa od 10.00 do 12.00.

Bernie Sanders izstopil iz tekme za predsedniško nominacijo
 / 9. 4. 2020
Bernie Sanders je, potem ko je minulo sredo izstopil iz tekme za demokratsko predsedniško nominacijo, podprl kandidaturo Joeja Bidna za predsednika Združenih držav Amerike. Ob vklopu v Bidnov videonastop je apeliral na “vse Američane, demokrate, neodvisne in številne republikance”, da se združijo v podpori Bidnu in pomagajo poraziti “najbolj nevarnega predsednika v moderni zgodovini te države.”

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.