Saudski savdski britOFF

Aktualno-politična novica
saudovi princi
5. 11. 2017 - 14.05
 / BritOFF

Z zunanjimi in notranjimi zadevami je ta konec tedna polno zaposlena Savdska Arabija. Savdska vojska je pri riadskem letališču kralja Halida prestregla raketni izstrelek dolgega dosega Burkan 2-H, ki so ga izstrelili hutijevski uporniki iz Jemna. Cilj iztrelka naj bi bilo po zatrjevanju hutijevskih uporanikov prav omenjeno letališče, Savdski Arabiji pa so zagrozili s ponovnimi napadi. Savdska vojska je izstrelek prestregla s pomočjo ameriške protiraketne obrambe Patriot, Burkan 2-H pa sodi v vrsto izstrelkov Scud, razvitih v bivši Sovjetski zvezi. Ni pa znano, kakšna vrsta izstrelkov je bila uporabljena v začetku meseca, ko je koalacija sunitskih držav, ki jo vodi Savdska Arabija, bombardirala mesto Alaf v jemenski severni provinci Saada in ubila več kot 30 prebivalcev. Skupno število žrtev v Jemnu od leta 2015 že presega 10 tisoč ljudi.

Manj krvava čistka pa je zgodila znotraj savdske politične in gospodarske elite. Novoustanovljeni protikorupcijski odbor pod vodstvom prestolonaslednika Mohameda bin Salmana je v imenu temeljitve preiskave odstavil nekaj savdskih ministrov in zaukazal pridržanje vsaj štirinajstih visokih uradnikov in gospodarstvenikov, med njimi tudi člane savdske kraljeve družine. Med zamenjanimi visokimi državnimi uradniki sta minister za nacionalno gardo, princ Miteb bin Abdulah, in poveljnik savske mornarice Abdulah al Sultan. Med gospodarstveniki pa princ Alvalid bin Talal, ustanovitelj investicijske skupine Kingdom Holding, Bakr Binladin, ustanovitelj največjega savdskega gradbenega podjetja Saudi Binladin Group, in Ibrahim al Asaf,član upravnega odbora največje državne naftne korporacije Saudi Aramco. Ameriški predsednik Donald Trump je ravno danes povabil Savdsko Arabijo, naj načrtovanih 5 odstotkov delnic javnosti ponudi na borzi v New Yorku, rivalstvo med ZDA in Veliko Britanijo glede javne prodaje delnic Saudi Aramca pa poteka že vsaj od maja letos. Takrat je britanska premierka Theresa May namreč pospremila načelnika londonske borze na obisku v Riadu, kjer je bilo govora tudi bodočem kotiranju približno 100 milijard vrednega deleža te državne korporacije.

Odbor je kasneje naznanil, da bo prvenstveno preučil vlogo odstavljenih in pridržanih posameznikov glede domnevno koruptivnega ravnanja ob poplavah v drugem največjem mestu Džeda leta 2009 in ob izbruhu okužbe dihal MERS leta 2012. Protikorupcijski odbor ima široka poooblastila ukrepanja, med drugimi tudi izdajo pripornega naloga, prepoved potovanj in zamrznitev finančnih sredstev. Reforme v Savdski Arabiji potekajo že vse od konca junija, ko je vodilno vlogo v savdski krajevni družini prevzel najstarejši kraljev sin Mohamed bin Salman, v septembru pa se je v skladu z Vizijo 2030 znebil tudi največjega zahodnega trna v peti, prepovedi vožnje avtomobilov za ženske.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness