Severnoirska vlada ni več BritOFF

Aktualno-politična novica
11. 1. 2020 - 11.30
 / BritOFF

Iranska vojska je priznala sredino sestrelitev ukrajinskega potniškega letala, a poudarila, da je bila ta nenamerna. Na Twitterju se je oglasil iranski predsednik Hasan Rouhani in sporočil, da Iran globoko obžaluje dejanje in da se bo raziskava nadaljevala. Iranske sile so Boeing 737 ukrajinske letalske družbe zadele v predmestju Teherana, umrlo je vseh 176 ljudi na krovu. Tragedija pa se sploh ne bi zgodila, če ne bi bilo »ameriškega avanturizma«, je v tvitu zapisal iranski zunanji minister Džavad Zarif in s tem spomnil na ameriško likvidacijo pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Umrl je omanski sultan Kabus bin Said Al Said, njegov bratranec Haitham bin Tarik Al Said, nekdanji omanski minister za kulturo in dediščino, pa je že prisegel kot naslednik. Kabus je z britansko podporo prevzel oblast s prevratom leta 1970 zaradi nezadovoljstva z očetovo ultrakonservativno in izolacionistično politiko. Državo je v petih desetletjih vladanja moderniziral po zaslugi trgovanja z nafto. Vseeno ne gre pozabiti, da je Oman absolutistična monarhija: arabska pomlad leta 2011 Omana ni zaobšla, neodvisnih in do vlade kritičnih medijev pa sploh ni.   

Politična kriza na Severnem Irskem je po treh letih vendarle končana. Glavni severnoirski stranki, Demokratična unionistična stranka (DUP) in republikanska Sinn Fein, sta dosegli dogovor o delitvi oblasti in tako naj bi Severni Irci zopet dobili polavtonomno vlado. Večdnevni pogovori v Belfastu so prinesli preboj na več področjih, najbolj pa nedvomno odmeva uradno priznanje irskega jezika, kar je bila zahteva republikancev. Politična kriza na Severnem Irskem se je sicer pričela januarja 2017, ko je vlada razpadla zaradi izstopa republikanske Sinn Fein. Takratna premierka in trenutna predsednica DUP-a Arlene Foster namreč ni pristala na neodvisno preiskavo o aferi v povezavi z iniciativo o prehodu s fosilnih na obnovljive vire energije Cash for ash, ki je bila finančno nevzdržna. Republikanci in unionisti morajo sicer vladati skupaj – tako določa velikonočni sporazum iz leta 1998, ki je končal sektaški konflikt –, to pa je večkrat pravi izziv, saj sta stranki v večini zadev na nasprotnih si bregovih. 

OFF je pripravil vajenec Urh.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.