Sirski britoff

Aktualno-politična novica
10. 9. 2017 - 14.37
 / BritOFF

Lepo pozdravljeni v deževnem nedeljskem britoffu. Pregled novic začenjamo v Siriji. Vladne sile so prebile obleganje letališča mesta Deir ez-Zor, ki leži vosrednjem delu Siriji na desnem bregu Evfrata. Obleganje Islamske države, ki si želi zadržati primerž nad enim izmed zadnjih velikih oporošič svojih sil, je bilo prebito s pomočjo ruskih letal in borcev Hezbollaha.. Proti IS so se v regiji začele boriti tudi Sirske demokratične sile, ki jih med drugim sestalvjajo tudi kurdske sile. Slednji so napadli s severa mesta, da bi vojsko Islamske države pregnali z vzodnega brega Evfrata. Mesto je v pričakovanju spopadov med vladnimi in uporniškimi silami po zmagi nad IS.

Ostajamo pri Islamski državi. Iraška vlada je sporočila, da je v Mosulu pridržala 1400tujih  žena in otrok osumljenih borcev za Islamsko državo. Največ naj bi jih bilo iz Rusije, Turčije in držav centralne Azije. V taborišče so prišli od konca avgusta. Trenutno naj bi bili v procesu identifikacije v sodeloanju z matični državami, saj naj bi večina izgubila svoje osebne dokumente. Dokler se Irak ne dogovori za vračanje žena in otrok v države izvora, jim ni dovoljeno zapustiti taborišča na jugu mesta. Največ naj bi se jih konec avgusta predalo kurdskim Pešmergam, ki so moške pridržali, druge pa predali iraškim silam.

Nadaljujemo v Kambodži. Največja kamboška opozicijska stranka je sporočila, da bo bojkotirala parlamentarno glasovanje o odvzmeu imunitete vodje njihove stranke. Dodali so, da bodo namesto tega protestirali pred zaporom, v katerem je priprt Kem Sokha, vodja Kamboške stranke nacionalne rešitve (CNRP). Sokha je bil aretiran pred tenom dni in obtožen veleizdaja, saj naj bi s pomočjo Združenih držav Amerike želel priti na oblast, kar je pospešilo obračuanvanje s političnimi in medijskimi nasprotniki predsednika vlade Hun Sena. Vladajoča stranka Kamboška ljudska stranka (CPP) drži parlamentarno večino, zato bojkot ne bo prepričil odvzema poslanske imunitete.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness