Skavtski Britoff

Aktualno-politična novica
7. 2. 2013 - 10.00
 / BritOFF

0705

Globalna recesija je pričela občutno vplivati tudi na ameriško vojsko. Odhajajoči minister za obrambo Leon Panetta je zaradi proračunskih negotovosti odložil napotitev ameriške letalonosilke Harry S. Truman na Bližnji vzhod. Odločitev je prišla le nekaj ur po Panettovem govoru, v katerem je opozarjal, da naj bi krčenja vojaškega proračuna slabilo ameriško nacionalno varnost. Kongres mora namreč do 1. marca sprejeti nov proračun, drugače bo morala ameriška vojska v preostanku leta privarčevati 46 milijard dolarjev. Ugibamo pa lahko, če bi lahko ravno znižanje števila ameriških vojakov na tujih tleh pozitivno vplivalo na nacionalno varnost.

Člani odborov ameriških skavtov, angleško Boy Scouts of America, so prestavili napovedano glasovanje o končanju izključevanje homoseksualcev iz svoje organizacije na maj. Navedeni razlog naj bi bila potreba po dodatnem času za deliberacijo znotraj organizacije. Skavti so sicer že na lanskih volitvah o isti tematiki prepoved obdržali. Obenem je “neglasovanje” še dodatno polazirilo ameriško javnost.

Velika Britanija, mater moderne države, bo glede na trenutne smernice ponovno prva država, ki bo dejansko vzpostavila Orwellovo filozofijo. Britanski veliki brat bo, poleg mnoštva drugih vdorov v zasebnost in vzpostavitev nadzora, v britansko telekomunikacijsko infrastrukturo vsadil nedoločeno število vohunskih sond. Z njimi bo britanska oblast spremljala celotno delovanje svojih podanikov - oprostite - državljanov na spletu.

 

0805

Tunizijski premier Hamadi Jebali je v luči masovnih protestov in napovedanih splošnih stavk zaradi umora sekularnega opozicijskega voditelja Shokri Belaida, razpustil trenutno vlado sestavljeno iz islamističnih strank in napovedal formiranje prehodne tehnokratske oblasti. Obenem je obljubil predčasne volitve. Belaid je bil glasen nasprotnik odstavljenega tunizijskega predsednika, po tako imenovani arabski pomladi pa je opozarjal na agresijo ultrakonservativnih islamskih strank v državi.

Francija je ponovno pozvala Združene narode, da v Mali do aprila napotijo mirovniške modre čelade. Kljub uspehom francoskih sil se ne sme pozabiti dejstvo, da 4000 francoskih vojakov poskuša pridobiti kontrolo nad ozemljem velikosti treh Nemčij, oziroma v domačih enotah - 61 Slovenij. Prav tako francoski predstavniki še vedno trdijo, da bodo marca umaknili vojaške sile iz Malija. Kritiki Franciji očitajo, da skuša s svojim delovanjem prisiliti Združene Narode k varovanju francoske interesne sfere.

V Grčiji je bil med razdeljevanjem zastonjske hrane do smrti poteptan moški. Grški kmetje, ki že 9 dan demonstrirajo po celotni državi, so kot protest proti visoki ceni pridelave hrane med ljudi razdelili 55 ton sadja in zelenjave. S tem so želeli državo prisiliti, da za polovico zmanjša davek na dizelsko kmetovalno opremo, ter iz 23 na 6 odstotkov zniža davek na dodano vrednost za poljščine. Zaradi brezizhodnih razmer grškega ljudstva, pa so razmere med razdeljevanjem hrane postale kaotične, kar je privedlo do smrti.

 

0905

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je napovedal, da nameravata Nemčija in Francija zaostriti kazni za ekscese finančnega sektorja. Odgovorni v finančnih institucijah se naj bi ob malomarnem ravnanju znašli pred sodiščem. Prav tako naj bi nova zakonadaja banke prisilila, da izvzamejo sredstva svojih komintentov od uporabe v špekulativnih trgovanjih.

Škotska kraljeva banka bo morala plačati 615 milijonov dolarjev kazni ameriškim in britanskim nadzornim oblastem zaradi prikrojevanja londonske medbančne obrestne mere LIBOR - obrestne mere, po kateri si banke med seboj posojajo denar. Kljub temu, da smo bili s manipulacijo liborja oškodovani praktično vsi, bo po plačilu kazni Škotska banka varna pred nadaljnimi sankcijami. Obenem kritiki opozarjajo, da je Škotska kraljeva banka v 80 odstotni lasti Velike Britanije - s kaznijo si torej sama sebi “krade” denar, namesto da bi najprej kaznovala privatne banke soudeležene pri manipulaciji LIBORja.

Združene države so ponovno zaostrile ekonomske sankcije proti Iranu zaradi neupoštevanja skrbi mednarodne skupnosti glede iranskega jedrskega programa. Skrčile so namreč število držav, ki lahko od Irana kupujejo olje brez posledičnih ameriških sankcij. Drugi del ameriških sankcij pa je naravnan proti takoimenovanem cenzuriranju opozicije v iranskih medijih. Zamrznili so sredstva iranske državne televizije na ameriških računih, isto pa bodo naredili tudi s sredstvi posameznikov, ki po mnenju Amerikške oblasti kratijo svoboščine v Iranu.

 

1005

Politično vodstvo v New Yorku je univerzi v Brooklynu zagrozilo z odvzemom finančne podpore mesta, če se bo na univerzi odvila okrogla miza o palestinski kampanji bojkotiranja izraelskih produktov - bolje poznani pod kratico BDS. Ko-sponzor dogodka je politološka katedra univerze, ki vleče vzporednice med političnim pritiskom na univerzo in časom apartheida v Južni Afriki - takrat, kot tudi danes, se je o določenih stvareh prepovedano pogovarjati v javnosti. Politični pritisk na univerzo namreč ni omejen le na New Yorško politično srenjo, temveč prihaja tudi iz Washingtona.

Vodja sirske opozicijske koalicije Moaz al-Khatib je od al-Assadovega režima zahteval, da zaradi zgodb o mučenju do nedelje iz zaporov izpusti vse pripadnice ženskega spola. Obenem je privolil v pričetek dialoga z režimom pod pogojem, da bo pri pogajanjih sodeloval sirski podpredsednik Faruq al-Sharaa. Slednji je že decembra sirsko bitko označil za neizhodno, saj si nobena stran ne more izbojevati prevlade. Prav tako je bil s strani Turčije označen za možno vodjo sirske tranzicijske vlade.

Ruske oblasti so ponosno oznanile novico o uboju zadnjega udeleženca pri bombnem napadu na moskovsko podzemno železnico leta 2010. Gusen Magomedov je bil ubit v gozdovih Dagestana v severnem Kavkazu, na varnostnih posnetkih pa je razvidno, da je osebno pospremil eno izmed dveh samomorilskih napadalk na vlak.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.