Skladi na Britoffu

Aktualno-politična novica
eu
23. 2. 2018 - 10.05
 / BritOFF

Ob osmih

Kitajska regulatorna komisija za zavarovalništvo za obdobje enega leta prevzema nadzor nad zavarovalniško skupino Anbang Insurance Group. Podjetje, katerega skupno premoženje se je v minulem finančnem letu povzpelo na 430 milijard dolarjev, se po trditvah regulatorja spopada s težavami pri odplačevanju dolgov do investitorjev. V sporočilu za javnost je kitajski regulator zapisal, da se Anbang poslužuje nelegalnih poslovnih operacij, ki bi lahko resno ogrozile solventnost podjetja. Anbang je v zadnjih letih sicer znan po večmilijardnih investicijah, usmerjenih izven kitajskega ozemlja. Sedaj že nekdanjemu direktorju podjetja Wuju Xiaohuiju bodo sodili na podlagi sumov o gospodarskem kriminalu, je še sporočil regulator. Državni tožilec je povedal, da Xiaohuija sumijo prevarantskega zbiranja sredstev in kršitve pooblastil. Wuja, ki bi naj bil med bogatejšimi Kitajci, so organi pregona po poročanju kitajskih medijev sicer pridržali že junija, ko je tudi odstopil s položaja direktorja Anbanga.

Kitajska se, ko gre za centraliziran in uradno priznani nadzor medmrežja, zaenkrat še lahko pohvali pred Združenimi državami Amerike. Tam je koalicija 22 državnih tožilcev vložila tožbo proti Zvezni komisiji za komunikacije in njenim načrtom ukinjanja nevtralnosti spleta. Tožbo je vložilo tudi podjetje Mozilla Corporation. Komisija je namreč na uradnih spletnih straneh končno objavila sklep, ki razveljavlja pravila o nevtralnosti interneta. Kongres ima od objave sklepa 60 dni časa za glasovanje o zavrnitvi odločitve komisije. Prav toliko časa imajo za svoje pritožbe tudi civilne iniciative, podjetja in oblasti posameznih držav ZDA. Spomnimo, da je odločitev o ukinitvi trenutnih regulacij o nevtralnosti interneta bila sprejeta pred dvema mesecema, ko so trije republikanski komisarji preglasovali dva demokratska.

Tostran Atlantika pa je v Španiji več deset tisoč protestnikov demonstriralo proti premajhnemu zvišanju pokojnine. Ulice so protestniki, med njimi večina upokojencev, preplavili v Madridu, Bilbau in Barceloni. Nasprotujejo le četrtodsotnemu zvišanju pokojnine, saj je to po njihovih trditvah premalo glede na inflacijo. Zavzemajo se za uveljavitev minimalne pokojnine v višini nekaj prek 1000 evrov bruto. V Bilbau so vzklikali parole, kot je “manj lopovov, več pokojnin”

Ob desetih

Spletni portal EUobserver je razkril, da evropski komisar za energijo in podnebno ukrepanje Miguel Arias Canete prejema pokojnino od Evropskega parlamenta. Navkljub temu, da španski komisar iz vrst Evropske ljudske stranke na komisiji prejema več kot 20.000 evrov plače, je upravičen tudi do doživljenjske pokojnine, večji del financirane s strani parlamenta. Plemenitenje mesečnih prihodkov Caneteju omogoča tako imenovana dodatna prostovoljna pokojninska shema Evropskega parlamenta, katere nastanek opiše belgijski poslanec Zelenih v Evropskem parlamentu, Bart Staes.

Izjava

Leta 2009 je Evropski parlament uvedel nov sistem pokojnin, ki jih nekdanji poslanci, starejši od 63 let, prejemajo neposredno iz proračuna Evropske unije. Tisti izmed približno 1000 poslancev, ki so med letoma 1990 in 2009 vstopili v prostovoljni dodatni sklad, pa so od svojega 63. leta upravičeni do dodatne pokojnine, če so vanj prispevali vsaj dve leti. Višina pokojnine je med drugim odvisna od števila poslanskih mandatov, starosti in finančnega vložka v sklad. Pri slednjem je parlament za vsakih 1100 evrov, ki jih je v sklad prispeval posamezen poslanec, dodal še 2200 evrov javnih sredstev. Eden od približno 1000 sedanjih ali nekdanjih poslancev, ki so v sklad prispevali, je tudi komisar Canete, ki je kot poslanec služil v osemdesetih in devetdesetih letih. Bart Staes opozarja, da je sporna že sama zasnova sklada, ki lahko poljubno investira ali kocka na borzah.

Izjava

Sklad je do tega dne nakopičil deficit v vsoti 326 milijonov evrov. Kako naj bi razliko med izdatki za pokojnine in premoženjem zakrpal, glede na to, da od leta 2009 poslanci vanj ne morejo vlagati prispevkov? Predsedstvo parlamenta je 2009 v odgovor na to vprašanje zagotovilo, da bo razliko vedno kril kar parlament sam - z javnim denarjem torej.

Izjava

Uradni podatki o nekdanjih in sedanjih evropskih poslancih, ki sodelujejo pri dodatnem pokojninskem skladu, niso znani. Predsedstvo parlamenta je že večkrat zavrnilo javno objavo seznama sodelujočih. Po poročanju EUobserverja je poleg Caneteja v sklad prispevala tudi sedanja evropska komisarka za zaposlovanje, Marianne Thyssen. Med letoma 2003 in 2008 so v sklad bili vpisani tudi trenutni predsednik Evropskega parlamenta, Antonio Tajani, aktualni premier Malte, Joseph Muscat, ter prvakinja francoske Front national, Marine Le Pen. Glede na povečanje števila poslancev, ki bodo dopolnili 63 let in tako začeli prejemati dodatno pokojnino, pa se bodo izdatki sklada le še povečevali, pravi Staes.

Izjava

Če v Evropskem parlamentu dvojna pokojnina ni sprejeta kot nedopustna, pa so po stališču parlamentarnega odbora za gospodarske in denarne zadeve dejanja guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca še kako dopustna. Odbor Evropskega parlamenta je potrdil odločitev Evropske komisije, da Jazbeca imenuje na mesto direktorja za načrtovanje in odločanje v postopkih reševanja bank v okviru Single resolution board. Enoten odbor za reševanje je osrednji organ za reševanje bank pod okriljem bančne unije, katerega ustanovitev je predlagala Evropska komisija leta 2013. Institucija naj bi skrbela za hitro in učinkovito ter centralizirano reševanje evropskih bank pred bankrotom. Imenovanje Jazbeca mora sicer potrditi še parlament z glasovanjem na plenarnem zasedanju in predstavniki držav članic v Svetu EU. A ne glede na spornih 3,4 milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, ki smo ga bankam namenili pri nas, se za Jazbečevo imenovanje verjetno ne gre bati.

Odbor Evropskega parlamenta za industrijo in raziskave je sprejel amandmirano različico predloga komisije za vzpostavitev Evropskega obrambnega industrijskega razvojnega programa, težkega približno pol milijarde evrov. S programom, ki je zamišljen kot del Permanentne strukturirane kooperacije oziroma znamenitega PESCA, bo Evropska unija na način, podoben start-upom, spodbujala vojaško industrijo. Parlamentarci so v zadnjem branju pred plenarnim glasovanjem sedaj predvsem omilili kriterije, na podlagi katerih se podjetja lahko prijavijo za sredstva. V novem  predlogu poslanci več ne omenjajo možnosti, da bi proizvajalce orožja, ki so izraziti izvozniki iz območja EU, izključili iz možnosti prijavitve. Ravnotako so zavrnili amandma, ki bi prepovedal financiranje proizvodnje streliva, ki vsebuje beli fosfor ali osiromašeni uran. Obe vrsti streliv namreč nista vključeni v Konvencijo Združenih narodov o določenih konvencionalnih orožjih, na katero se v tem delu poslanci sklicujejo.

facebook twitter rss

Oddaja je nastala v okviru projekta DeEP2 – Delovanje Evropskega parlamenta, ki poteka od oktobra 2017 do junija 2018 in ga podpira Evropski parlament. Podana mnenja v oddaji so mnenja avtorjev oddaje in ne odražajo mnenj Evropskega parlamenta, slednji pa tudi ne odgovarja za uporabo podanih informacij v oddaji. Obiščete lahko uradno spletno stran projekta.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

veste kaj. to o nevtralnosti interneta je teba spremljat seveda. ampak če boste malo bolj vohljali - boste ugotovili, da bo kmalu tudi to prav vseeno. pač korporacije - prav vzhodno evropske- da ne bo pomote (seveda ameriški kapital v igri)! in tem strahom pred rusi - namreč razvijajo nekaj, kar bo verjetno šlo kot za med, dalo pa se bo uporabljati povsod po netu - namreč najeli so slikarje in vizualne umetnike (korporacije! dobra plača!), ki bodo delali vizualne trikce, ti boš nekaj gledal in poslušal - oni bodo pa delali fotomontaže in skratka ... to se bo dalo povsem manipulirati v nulo. a la ... gledal boš kao v sloveniji intervju s trumpom iz Londona, ali pa s Putinom iz Davosa, pa bosta povsem drugačna od intervjujev, ki se jih bo gledalo v Estoniji na primer - ali pa sploh posem drugo z resničnima intervjujema, ki sta bila opravljena.
kužiš? KMALU SE BO ZAČEL DELATI DIGITALNI PROJEKTNI DIZAJN za vsako državo posebej s strani profijev. če vprašate pač mene. glede na mentalno strukturo vsakega naroda posebej.
washing brains? i will help you my child. pa to a ne? to je čist simpl verjemte mi.

kdaj se bo to začelo dogajat? hja, kdo ve. ampak to je to - čitajte jebemti, ker boste kmalu MORALI imeti toliko informacij v glavi in toliko znanja, da boste lahko pre-cenili, če vas kdo drka in na foro meče ali je res. pozabite na short news paragraphs - only long reflections will matter!!!
piščanci bodo odpadl zelo hitro.

samo GLAVA IN ZNANJe - to edino šteje. čitajte čitajte čitaje in kopičite kopičite kopičite ZNANJE. čez 5 let bo to bogastvo. ko bodo vsi k ovce tekali gor pa dol. če boste pa detail dobro in veliko sedaj - se bomo lahko ovcam skupaj smejali ... a ne? drugače ... hja drugače pa ne bo šlo. ovca ali volk - tvoja izbira pač. vedno bilo vedno bo.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.