Skoraj Britoff, če žališ kralja

Aktualno-politična novica
5. 2. 2014 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

Dobro jutro tudi iz Aktualno politične redakcije. Britoff začenjamo v Združenih državah Amerike, kjer so velika internetna podjetja pričela objavljati podatke o količini zahtevanih informacij o svojih uporabnikih s strani pristojnega sodišča za odredbo tajnega nadzora. Javni dostop do informacij je postal mogoč po tem, ko je bil prejšnji teden sprejet zakon, ki zadevo legalizira. Podjetja, ki danes vehementno objavljajo še včeraj tajne podatke, so bila tiho kot miške, ko je NSA nadzorovala njihove uporabnike.

Čez Atlantik v Tunizijo. Tamkajšnji notranji minister Lotfi Ben Jeddou je sporočil, da je bil v policijski raciji, ki se je sprevrgla v oborožen spopad, ubit domnevni morilec tunizijskega opozicijskega voditelja Chokrija Belaida. Umor slednjega se je dogodil skoraj pred letom dni, kar je sprožilo novo politično vrenje naperjeno predvsem proti tedanji vladajoči islamistični stranki Ennahada. Po besedah zunanjega ministra je bilo med racijo ubitih še šest ekstremistov in en policist.

Iz sosednje Libije pa je tamkajšnji zunanji minister Mohamed Abdelaziz sporočil, da so v državi v celoti uničili kemično orožje podedovano iz prejšnjega režima. Glede na komplicirano situacijo post-Gadafijeve Libije, je to zelo dobra novica.

OSMA

Tudi druge jutranje novice začenjamo v Združenih državah. V zvezni državi Idaho je bilo aretiranih več kot 40 LGBT aktivistk in aktivistov, ki so blokirali vhod v državni senat. S protestom so zakonodajalce pozivali, da v proti diskriminacijski zakon vpišejo tudi spolno usmerjenost in spolno identiteto. Zakon namreč trenutno proti-LGBT nasilje ne definira kot zločin iz sovraštva.

Evropski poslanec iz vrst avstrijskih zelenih Ulrike Lunacek, ki je pripravil resolucijo o zagotavljanju pravic lezbijk, gejev, biseksulacev, transseksualcev in interseksualcev, je samo v nekaj dnevih prejel skoraj 41 tisoč mejlov, v katerih se pošiljatelji, milo rečeno, ne strinjajo s pravicami ljudi. Konservativni hekerji pa so napadli tudi njegovo osebno internetno stran, na kateri so „razpeli“ bener, ki opozarja, da je obisk strani nevaren za računalnik.

Ambasador Evropske unije v Izraelu Lars Faaborg Andersen je v TV intervjuju izjavil, da lahko kolaps mirovnega procesa med Izraelom in Palestino pomeni resno izolacijo Izraela iz mednarodnih odnosov, tako gospodarskih kot političnih. Konkretno je največja grožnja napredku pri sporazumu ekspanzija izraelskih naselij na okupiranih območjih.

DEVETA

Pricurljala je nova informacija o prisluškovanju ameriške Nacionalne varnostne agencije. Najkasneje od leta 2002 naprej je bil po ugotovitvah nemške televizije NDR in časnika Süddeutsche Zeitung namreč nadzorovan takratni kancler Gerhard Schröderju. Povod naj bi bila njegova stališča do vojne v Iraku leta 2003, ki se niso skladala z prepričanji Združenih držav.

Predstavniki švedske in islandske piratske stranke so skupaj nominirali žvižgačico Chelseo Manning in žvižgača Edwarda Snowdna za Nobelovo nagrado za mir 2014. V pojasnitvi so zapisali, da sta s svojim izpostavljanjem opogumila ljudi pri borbi za transparenco svojih vlad in širše v borbi proti lažem v družbi. Za Snowdena je to sicer že četrta takšna nominacija.

Dva dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju pripravljajo aktivisti za pravice homoseksualcev proteste po večih mestih po svetu. Naperjeni so proti ruski vladi, ki je med drugim lani sprejela zakon, ki prepoveduje javno pisanje in prikazovanje ne tradicionalnih spolnih praks. Sicer pa se del aktivistov naslavlja na velike sponzorje prireditve, kot so Coca-Cola in McDonald's, ki naj bi pritisnili na rusko vlado.

DESETA

V Bahrajnu, državi kjer so pred skoraj tremi leti vzplamteli protesti proti sunitski oblasti, so sprejeli zakon, po katerem je javno žaljenje kralja Hamada vredno od enega do sedmih let zapora. Najstrožja kazen se dodeli, če je pri žalitvi prisoten sam kralj. Obenem pa bo moral nesramnež plačati še do 26 tisoč dolarjev globe. Pred tem je veljala kazen od nekaj dni zapora.

Škotska pa je obratno sprejela zakon, ki dovoljuje istospolne poroke. Zanj je glasovalo 105, proti pa 18 poslancev. Doslej je bilo mogoče skleniti zgolj civilna partnerstva. Na otoku je ta zakrament dovoljen še homoseksualcem v Angliji in Walesu, na Severnem Irskem pa so bolj staromodni.

Evroposlanci so izglasovali zakon, ki kriminalizira insajderske posle in manipulacijo trga s strani finančnikov. Najmanjša kazen za izdano informacijo, ki bi privilegirala nekega posameznika, je dve leti. Zakon začne veljati leta 2016, pri čemer se seveda postavlja vprašanje o njegovi dejanski uporabnosti.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness