Sodno takso za BritOFF

Aktualno-politična novica
20. 1. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pred približno enim tednom je v veljavo stopila novela Zakona o sodnih taksah, ki jo je državni zbor s 60 glasovi za in 12 proti sprejel 16. decembra. Nobena parlamentarna stranka noveli ni izrecno nasprotovala.

Najprej razčistimo pojem sodnih taks. S sodnimi taksami stranke krijejo stroške, ki nastanejo z delovanjem sodišča, in se s tem uvrščajo na širše področje davščin. Uveljavljanje pravice do sodnega varstva torej ni brezplačno. 

Eden izmed glavnih ciljev, ki jih zasleduje novela, je uskladitev zakonske ureditve z odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2018. Sodišče je ugotovilo, da je bil v neskladju z ustavo tretji odstavek 12. člena Zakona o sodnih taksah, ki je določal, da se mora predlog za oprostitev, odlog ali obročno plačilo sodne takse sodišču zavreči, če vlagatelj ni priložil izpolnjene izjave o svojem premoženjskem stanju in priloge o premoženjskem stanju družinskih članov. Ustavno sodišče je ugotovilo, da takšna ureditev pomeni poseg v pravici do sodnega varstva in pravnega sredstva. V obrazložitvi je sodišče pojasnilo, da izpodbijana določba vlagatelja postavlja v položaj, v katerem je usoda vloženega predloga lahko povsem odvisna od pripravljenosti tretjih oseb, družinskih članov, za prostovoljno sodelovanje. Izpolnitev te obveznosti je torej za stranko v posameznih primerih lahko nesorazmerno otežena ali celo onemogočena.

Ureditev, po kateri mora stranka izjavo o premoženjskem stanju priložiti tudi za družinske člane, je sodišče označilo za nenujen ukrep za dosego zaželenega cilja. Zaželeni cilj sodišča je celovit vpogled v premoženjsko stanje stranke, na podlagi katerega lahko odloča o oprostitvi, odlogu ali obročnem plačilu sodne takse. 

V nadaljevanju je Ustavno sodišče presojalo višino sodne takse, kadar se ta odmerja od vrednosti spornega predmeta, o katerem se odloča v sodnem postopku. Sodišče je odločilo, da stranka s sodno takso, ki se odmerja pri vrednosti spornega predmeta nad petsto tisoč evri, storitev sodišča večkratno preplača. Tako visoke sodne takse lahko stranke odvrnejo od uveljavljanja pravice do sodnega varstva in pravnega sredstva. V skladu z odločitvijo sodišča sodne takse pri vrednosti spornega predmeta nad petsto tisoč evrov ne naraščajo več.

Upoštevajoč odločitev Ustavnega sodišča o višini sodnih taks, je vlada z novelo zakona uvedla vsebinsko podobno spremembo glede višine sodnih taks za nepravdne postopke. To so primeri, pri katerih gre za urejanje osebnih, družinskih, premoženjskih in drugih razmerij. Novi zakon znižuje zgornjo omejitev vrednosti predmeta za odmero sodnih taks za nepravdne postopke s 60 milijonov evrov na milijon evrov.

Poleg uskladitve z odločbo Ustavnega sodišča zakon prilagaja sodne takse spremembam v veljavni zakonodaji, odpravlja manjše pomanjkljivosti pri ureditvi taksnih oprostitev in domnevno rešuje problematiko zagotavljanja spisnih listin v zadevah, v katerih odvetniki izvajajo obrambo po uradni dolžnosti. 

Glede zagotavljanja spisnih listin je Odvetniška zbornica Slovenije opozorila, da si mora odvetnik pred začetkom dela nemalokrat na svoje stroške priskrbeti fotokopijo spisa, kar tako časovno kot tudi finančno oteži izvajanje obrambe. Po novem zakonu se plačilo obveznosti za fotokopije spisnih listin v omenjenih primerih umešča na konec postopka. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness