Solidarni britOFF

Aktualno-politična novica
14. 9. 2019 - 12.00
 / BritOFF

Ladja Augsburg
Nemčija umika ladjo iz Sredozemlja, Italija zapira azilne centre
 / 24. 1. 2019
Nemški notranji minister Horst Seehofer je sporočil, da je Nemčija pripravljena sprejeti do 25 odstotkov migrantov, ki v Evropo prihajajo preko Sredozemskega morja do Italije. Število takih migrantov je sicer trenutno nekaj nad 5700, kar je bistveno manj kot v prejšnjih letih in manj v primerjavi z migracijami preko Sredozemskega morja v Španijo in Grčijo. Razlog za to je zaostrovanje migrantske politike Italije pod vodstvom zdaj že bivšega notranjega ministra Mattea Salvinija. Nova italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese naj bi se sicer zavzemala za milejši pristop, a še ni jasno, ali to pomeni ponovno odprtje pristanišč za reševalne ladje z migranti ali zgolj dekriminalizacijo reševalnih misij. Seehoferjev predlog je odgovor na prošnje italijanskega premierja Giuseppeja Conteja, da naj Evropska unija pokaže "solidarnost z Italijani", ko gre za sprejemanje migrantov.

Tovrstno solidarnost je izkazalo pet držav EU - Nemčija, Italija, Francija, Luksemburg ter Portugalska - ki so se dogovorile o razdelitvi migrantov reševalne ladje Ocean Viking z 82 ljudmi na krovu. Slednja je nato s strani italijanskih oblasti dobila dovoljenje, da se izkrca na otoku Lampedusa. Francoski notranji minister Christophe Castaner se je ob tem zavzel za vzpostavitev mehanizma za samodejni sistem razdelitve migrantov. O tem vprašanju se bodo sicer notranji ministri držav EU dogovarjali tudi 23. septembra na srečanju na Malti.

O ameriški prekinitvi mirovnih pogajanj s talibi
 / 10. 9. 2019
Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump mirovna pogajanja v Afganistanu označil za "mrtva", je delegacija talibov obiskala Moskvo, kjer se je srečala s predstavnikom Rusije za Afganistan Zamirjem Kabulovom. Rusija talibe vidi kot teroristično organizacijo, a čedalje bolj aktivno sodeluje pri mirovnih pogajanjih v Afganistanu in je od lanskega novembra že nekajkrat gostila srečanja med predstavniki talibov in afganistanskih uradnikov - direktna pogajanja z afganistansko vlado talibi sicer vseskozi zavračajo. Ruska stran naj bi na srečanju poudarila pomen nadaljevanja mirovnih pogajanj z Združenimi državami, pripravljenost za to pa naj bi izkazali tudi talibi. Rusija se zavzema za umik okoli pet tisoč ameriških vojakov, kolikor jih je še v Afganistanu, kar je bila sicer tudi ena izmed obljub Donalda Trumpa.

Podobno si želi tudi Levica, ki je včeraj v Državni zbor vložila pobudo, s katero vlado poziva, da začne z umikom predstavnikov Slovenske vojske iz Afganistana. V Levici so predlagali tudi zaustavitev nakazil v sklad Nata za afganistansko vojsko in začetek diplomatskih prizadevanj za sklenitev mirovnega sporazuma. V Levici so ob tem izpostavili stanje v državi, v kateri je bilo v lanskem letu ubito rekordno število civilistov. Talibi medtem v državi obvladujejo več teritorija kot kadarkoli po začetku ameriške okupacije pred 18 leti.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.