SOS Britoff

Aktualno-politična novica
23. 5. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Skupnost občin Slovenije, krajše SOS, je največja reprezentativna občinska organizacija v Sloveniji, saj trenutno združuje 179 občin, vseh občin je v državi 212. V preteklem tednu je SOS na Bledu slovesno proslavila 30-letnico svojega obstoja, s prisotnostjo pa jih je počastil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je organizaciji izročil zahvalo za pomembno vlogo pri povezovanju občin ter pri sodelovanju v dobrobit ljudi in države.

Predsednica SOS, trboveljska županja Jasna Gabrič, je v nagovoru na Bledu poudarila, da je Skupnost nastala kot interesno združenje za zagovarjanje interesov lokalnih skupnosti in da je v začetku združevala 32 članic. Kmalu po nastanku Skupnosti se je tudi z njeno pomočjo začela priprava reforme lokalne samouprave – ta je luč sveta ugledala v začetku leta 1995, ko so bile vzpostavljene teritorialno spremenjene občine z novim načinom organizacije in funkcioniranja, število občin pa se je povečalo. Pahor je na blejski slovesnosti ravno o reformi lokalne samouprave dejal, da je bila ta ena boljših strukturnih reform v državi. 

Skupnost občin Slovenije pa sicer ni edino združenje občin v Sloveniji. Poleg nje delujeta še Združenje občin Slovenije, v katero je vključenih 111 občin in je bilo ustanovljeno 4 leta po reformi lokalne samouprave zaradi nezadovoljstva nekaterih novih občin glede financiranja in upravne infrastrukture, in Združenje mestnih občin Slovenije, ki – kot že ime pove – združuje slovenske mestne občine. Morebitni razmislek o prevelikem številu občin pa prepuščamo poslušalstvu.

Vir slike: Wikimedia Commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.