Spovedni Britoff

Aktualno-politična novica
18. 1. 2013 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Uslužbenci atenske podzemne železnice in grški zdravniki danes stavkajo zaradi napovedanega novega kroga vladnih ukrepov, s katerimi bi uslužbencem v javnem sektorju dodatno znižali plače. Stavka je v grški prestolnici povzročila številne prometne zamaške, saj so se ljudje zaradi neobratovanja metroja v službo množično odpravili z avtomobili. Stavkajoči nasprotujejo enotnemu plačnemu sistemu za javne uslužbence, ki bi lahko vodil v ukinitev kolektivnih pogodb.

Časopisna hiša Delo in novinar Dejan Karba sta sporazumno rešila nastalo nesoglasje, s čimer je Karba spet novinar časopisne hiše Delo. Novinar Dejan Karba se opravičuje predsednici uprave Dela Marjeti Zevnik za nastale nesporazume. Obe strani pa soglasno ugotavljata, da podpis sporazuma o prenehanju delovnega razmerja ni bil opravljen pod prisilo. Dogovor pozdravljata sindikat ter aktiv novinarjev in uredništvo Dela.

Uredništvo revije Delavska enotnost je ob 70-letnici izhajanja pripravila okroglo mizo na temo Delavci na robu preživetja, potrpežljivosti in medijske pozornosti. Govorci in udeleženci so v Cankarjevem domu izpostavili vlogo sindikatov ter se strinjali predvsem o tem, da danes potrebujemo nove koncepte in nov način razmišljanja o temeljnih pojmih naše vsakdanjosti. Potrebno je izpostaviti, da so bli sindikati deležni številnih kritik. Ocenjuje se, da so sindikalna društva čedalje bolj dekoracija sistema in nekako vedno en korak nazaj.

ob 8.05

Zagrebško mestno gledališče Gavella je po ostrem pritisku s strani katoliške skupnosti kakor tudi s strani župana mesta Zagreb Milana Bandiča umaknilo plakat, ki reklamira predstavo z naslovom »Fine mrtve djevojke.« Sporna naj bi bila slika dveh kipcev svete mati Marije blažene, ki v medsebojnem objemu nagovarjata mimoidočega. Ob objavi plakata so katoliške skupnosti v hrvaški prestolnici s pomočjo svetovnega medmrežja združile moči. Z metodo izvajanja pritiska so prisilile sicer neodvisno gledališče Gavella, da je umaknilo omenjeni plakat.

Slovenska politična desnica nadaljuje z birokratsko ofenzivo v kateri predvsem polnijo poštni predal, ki priprada predsedniku Evropskega sveta Hermanu von Rompuyu. Poslanci Romana Jordan, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič in Lojze Petrle so z uradnim pismom von Rompuyu želeli obelodaniti domoljubno vlogo ljubljenega vodje, Janeza Ivana Janše v Sloveniji. Slovenski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke menijo, da poročilo Komisije za preprečevanje korupcije ni v skladu s slovensko ustavo in je neposreden političen napad na aktualnega predsednika vlade. Predsednik Evropskega sveta pismo ni želel komentirati.

Nogometaši slovenskega nogometnega prvoligaša iz Murske Sobote so predsednika kluba Mura 05 Miroslava Topića pozvali k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu s položaja. Igralci so Topića pozvali k odstopu, potem ko je nadzorni odbor nogometnega kluba zaradi suma hujših kršitev poslovanja 25. januarja sklical izredni občni zbor. Kaj natančno so te kršitve še ni znano. Znano je pač, da prekmurski ponos ne bo dovolil gospodarsko-političnega peskovnika v svoji bližini. Gotof je.

ob 9.05

Nekdanji ameriški poklicni kolesar Lance Armstrong je v intervjuju z neuradno spovednico ameriških slavnih osebnosti Oprah Winfrey priznal dolgoletno jemanje nedovoljenih poživil in številne druge grehe. Priznal je da je začel jemati poživila sredi 90. let prejšnjega stoletja ter, da je v tem času konstantno, prakticiral transfuzijo lastne krvi. Ameriški kolesar je ob vseh teh pogojih sedemkrat zmagal na prestižni kolesarski dirki Tour de France.

Po filmih Carlitos Way in Scarface, bosta ameriška filmska ustvarjalca Brian de Palma in Al Pacino po 20. letih ponovno združila moči ter posnela film Happy Valley. Film govori o legendarnem trenerju ameriškega nogometa Joeju Paternu. Patern, trener uiverze Penn State, naj bi več let prikrival resnico o zlorabi otrok s strani pomočnika trenerja in prijatelja Jerrya Sanduskiya. Slednji je bil slabo leto nazaj, obsojen na 30 let zapora zaradi 45 primerov spolne zlorabe.

V Slovenskih goricah se je včeraj odvil zdaj že tradicionalen dogodek. Pri Roškarjevih v Lastomercih so namreč opravili peto Antonovo trgatev, ki poteka na dan, ko goduje zimski sv. Anton puščavnik. Tokratna oberatev je minila v idiličnem vinorodnem okolju, v snežnem in precej mrzlem zimskem dopoldnevu. Na sami trgatvi se je zbralo okoli 15 trgačev, predvsem Antonov in Antonij ter Tončk in Tončkov. Iz posušenih in zasneženih jagod z okoli 150 trsov so stisnili enkratno kapljico, z nadpovprečno kakovostjo. Gre za Laški rizling, natančneje, suhi jagodni izbor, ki ga bodo čez dve leti napolnili v manjše stekleničke.

ob 10.05

V Indiji se je ta teden začelo hindujsko romanje, ki se imenuje Kumbh mela, med katerim si verniki v reki Ganges sperejo grehe. Predvsem na sotočju svetih rek Ganges in Jamuna ter mistične reke Sarasvati.  V 55 dneh, kolikor traja romarsko obdobje naj bi se v indijski reki zbralo okoli 100 milijonov ljudi. Versko zborovanje oziroma festival, ki ima več kot dva tisoč let tradicije je nesporni svetovni fenomen. Široka paleta sodelujočih vključuje pripadnike hindujskih ločin, ki živijo v gozdovih ali v himalajskih jamah. Nekateri na obrežjih počasi vlečejo velikanske pipe, iz katerih se širi vonj marihuane, drugi popolnoma golo telo prekrijejo s pepelom, tretji razkazujejo do tal segajoče brade. Tu se stari pomešajo z mladimi, tu se tradicija pomeša z novodobnostjo ali pač s Michaelom Douglasom.

Ekonomski gimnaziji in srednji šoli Radovljica grozi, da prihodnje šolsko leto ne bodo vpisovali dijakov v prvi letnik gimnazijskega programa. Predlogu pristojnega ministrstva za ukinitev programa v vodstvu šole ostro nasprotujejo, peticijo, ki so jo sestavili v ta namen, pa je v vsega štirih dneh podprlo okoli dva tisoč podpisnikov. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bodo do 22. januarja, ko bo objavljen razpis za vpis za prihodnje šolsko leto, ponovno premislili o možnostih ohranitve programa, je povedal radovljiški župan Ciril Globočnik.

Na Trgu republike je ponoči skupina ljudi naredila snežno skulpturo v obliki glave Janeza Janše. Premier je tako, vsaj v simbolni obliki, dobil svoj prvi spomenik. Če je nagrobni se bo še izkazalo. Vsekakor pa čast in slava nočnim ustvarjalcem.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.