Stari Britoff ob Kolpi

Aktualno-politična novica
19. 11. 2019 - 10.05
 / BritOFF

Deseta:

V prikupnem naselju Stari trg, ki slovi predvsem po svojih šahovskih mojstrih in rečni lepotici Kolpi, se je zgodilo javno mnenje. Več kot trideset krajanov se je zbralo, da bi se s policijo in črnomaljskimi občinskimi predstavniki pogovorili o postavitvi nove panelne ograje na meji. Letos poleti je namreč Ministrstvo za javno upravo naročilo 40 kilometrov novih »tehničnih ovir«, ki naj bi jih na Kolpo postavilo srbsko podjetje Legi-SGS. Močne pomisleke in neodobravanje je sprva sprožila cena za postavitev ograje, ki znaša slabih pet milijonov evrov, to je 125 evrov na meter ograje. 

Skupne patrulje na italijansko-slovenski meji
 / 27. 6. 2019

A Starotržanov ni zmotil le strošek, večjo pozornost so namenili vplivu nove ograje na gospodarstvo in okolje. Argumenti so po večini znani. Ograja preprečuje dostop do pitne vode živalim, hkrati kazi naravno krajino. Zaradi ograje trpi tudi turizem, ki je poglavitna gospodarska dejavnost v tem od centra odrezanem trgu. Hkrati predstavniki krajevne skupnosti opozarjajo na neučinkovitost ograje, s čimer se strinjajo tako ekstremni desničarji kot anarhisti, skrajni levičarji, pa tudi neopredeljeni sleherniki. Kot kaže, v učinke »tehničnih ovir« verjame le slovenska vlada. 

Poleg neučinkovitosti ograje na meji pa je zanimivo, če ne že smešno, da je ograjo, ki je bila postavljena leta 2016, narava na mestih že uspela pokoriti in jo porušiti. Krajani Starega trga zato vlado pozivajo, da investicije, namenjene za mejno ograjo, preusmerijo v infrastrukturo, ki bo obkolpskim krajem koristila.

Izjava

Po tem, ko so krajani predstavili svoje pomisleke glede ograje, so se dotaknili še žive obrambe meje. Poudarili so namreč, da se bolj od migrantov bojijo Štajerske varde, ki je pred dnevi paradirala ob Kolpi in nemara nezakonito kampirala - kot da kampov v okolici ne bi bilo dovolj.

Po sestanku s policijo in občinsko upravo so Starotržani zadovoljno odšli domov, v vaško gostilno ali na partijo šaha pred spanjem. Lažji spanec jim je omogočil vodja oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto Anton Štubljar, ki je zagotovil, da zaenkrat nove ograje ne bo.

Izjava

Starotržani so torej uspeli tam, kjer številni padejo. Uveljavili so demokratično odločanje in s tem preklicali odločitve, sprejete v državnem vrhu. Slava jim!

 

Osma:

ameriske baze
Pompeo Iran obtožuje kršenja Resolucije 2231 ZN, izvoz Irana trpi
 / 3. 12. 2018

Ameriška vlada je spremenila svoje mnenje glede zakonitosti izraelskih naselbin na Zahodnem bregu in vzhodnem Jeruzalemu, je sporočil zunanju minister ZDA Mike Pompeo. Vsebinsko to ne bo spremenilo veliko, saj se tudi pred tem ameriška vlada ni pretirano trudila uveljaviti pravice na ozemljih, ki jih je Izrael okupiral leta 1967. Vsaj deklarativno pa so se ZDA od leta 1978 strinjale z mednarodnim pravom, ki prepoveduje gradnjo naselij in naseljevanje ljudi na okupirana ozemlja. Ta poteza bo poleg izraelskih nacionalistov razveselila predvsem njihovega vodjo premiera Benjamina Netanjahuja, ki se na vse pretege trudi ohraniti svoj položaj v državi po neuspehu na volitvah. 

Najmanjšo državo v Evropi z najmočnejše razvejano diplomacijo pretresa finančni kriminal. S položaja je namreč odstopil šef organa za finančne informacije Vatikana René Brülhart. Po raciji na organu za finančne informacije in pisarni državnega sekretarja prejšnji mesec je vatikanska policija ugotovila, da so bile državne investicije v nepremičnine v Londonu nezakonite. Škandal je s položaja odnesel tudi direktorja organa za finančne informacije Tommasa di Ruzzo in še pet uslužbencev Vatikana, kar lahko razumemo kot priprave na ponovno oceno finančnega stanja, ki jo bo za Evropsko komisijo izvajala organizacija Moneyval. Ob kriznih časih Rimokatoliške cerkve vse vernike pozivamo, da ob nedeljski maši dodobra napolnijo pušico. Župnik bo vsako žvenketanje kovancev smatral kot napad na cerkvene finance. Amen.     

Ljubljanski mestni svetniki so na redni seji soglasno sprejeli občinski podrobni prostorski načrt za izgradnjo novega moškega zapora v Dobrunjah. Za odločitev niso niti potrebovali razprave, saj se zavedajo, da je zapor na Povšetovi premajhen. Nekateri svetniki bodo mogoče kdaj uporabili zaporniške celice za bivanje, škoda bi bilo, da so natlačeni v premajhnem zaporu. Veliko manj složni pa so bili svetniki pri provizorični ustanovitvi Javnega zavoda Šport Ljubljana. Ta namreč že obstaja, a nima uradne pravne podlage, saj gre za naslednika Športno rekreativnega centra Tivoli, kot še vedno piše v listinah. Funkcija zavoda se tako ne bo spremenila, kar pomeni, da vanj ne bo vključena Športna zveza Ljubljana, ki vključuje 216 amaterskih športnih društev, kar bo kot protiargument za nadaljnje projekte lahko uporabljala opozicija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness