Sultanski Britoff

Aktualno-politična novica
16. 4. 2017 - 12.00
 / BritOFF

V Turčiji se je začelo glasovanje na referendumu o podelitvi več moči Erdoganu. Ne poteka pa vse mirno, pri volišču v Diyarbakirju sta v spopadu, turška tiskovna policija sporoča, da med dvema družinama, umrli dve osebi, ena je ranjena. Podrobnosti še niso znane. Predstavnik opozicijske prokurdske stranke Ziya Pir je tudi dejal, da policija na voliščih ovira delo opazovalcev opozicijskih strank. Te imajo namreč izkaznice z imeni strank in njihovimi simboli, policija pa utemeljuje njihovo odstranitev s prepovedjo uporabe simbolov strank na voliščih na dan referenduma. Po oddaji glasu "ne" na referendumu, je bil s strani okoli 30 ljudi v Istanbulu napaden tudi novinar Ali Bayramoğlu. Po 90 odstotkih preštetih glasov, je 52,7 odstotka volivcev podprlo ustavne spremembe, ki prinašajo večje pristojnosti predsednika države. Proti je bilo 47,3 odstotka volivcev. Referendum se je končal ob 16. uri.

Tri palestinske nevladne organizacije so izdale skupno poročilo, v katerih ugotavljajo, da ima Izrael trenutno zaprtih 6500 palestincev na okupiranem ozemlju. Med njimi je 57 žensk in 300 otrok. 500 zapornikov je v tako imenovanem upravnem pridržanju, kar pomeni, da so pridržani brez sodbe ali obtožbe. Nekateri so bili v upravnem pridržanju tudi do 11 let. Poročilo je bilo objavljeno ravno dan preden namerava okoli 1500 palestinskih zapornikov zaradi slabih razmer v zaporu in omejitve družinskih obiskov začeti gladovno stavko. Zahtevajo preklic pridržanja brez sodbe, ukinitev samic, boljšo zdravstveno nego, dvig trajanja obiskov iz 45 na 90 minut, dovoljena darila kot so knjige, obleke, hrana in vgraditev telefona v vsako krilo zapora.

Sirska vojska je zavzela mesto Suran blizu mesta Hama. Pri tem jim je po besedah upornikov Rusija pomagala z zračnimi napadi, pomagale pa naj bi tudi šiitske milice, ki jih podpira Iran. Suran je strateško pomemben, saj od njega vodi cesta do severnega dela Hame, provincialnega glavnega mesta. Letošnja ofenziva s strani upornikov imenovana Hama 2017 se je začela 21. Marca 2017. Cilj je bil zavzeti mesta pod nadzorom sirske vojske in priti do mesta Hama. Suran in še tri druge vasi so uporniki zavzeli 22. marca 2017. 11 aprila mesto Suran spet pridobi vladna vojska, 14. aprila spet uporniki,  zdaj pa je vladnim silam uspelo izničiti vse pridobitve ofenzive, ki poteka od prejšnjega meseca. Po zavzetju so uporniki izstrelili več kot 40 raket proti vojaškemu letališču v Hami. Uporniki imajo sicer še vedno pod nadzorom mesto Morek, severno od Surana.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness