Svetovni nered, Britoff

Aktualno-politična novica
17. 4. 2014 - 10.00
 / BritOFF

7:05

Kitajski predsednik Xi Jinping poziva k okrepitvi kitajskih vojnih sil v vesolju s povečevanjem koordinacije med programi za zračno obrambo v vesolju. Kitajska tiskovna agencija ni navedla kako naj se to zgodi, kljub temu pa so poudarili, da je namen vojaškega programa v vesolju povsem miroljubne narave. Ameriški analitiki medtem menijo, da so Kitajci maja 2013 testirali raketo, ki je namenjena sestreljevanju satelitov.

Miroljubne vojaške manevre pa izvaja tudi zveza Nato, ki je na svoji vzhodni meji začela s poostrenimi varnostnimi patruljami. Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar zveze Nato, je ob priložnosti povedal, da je namen vojaških manevrov varnostne narave, z njimi želijo predvsem odvrniti Rusijo od možne agresije nad Ukrajino. Po njegovi logiki pa bi eskalacija rožljanja z mečem prispevala tudi k de-eskalaciji situacije v Ukrajini. V praksi je NATO zaenkrat pomnožil patruljne lete nad Baltskim morjem in Poljsko ter Romunijo napovedani pa so tudi manevri kopenskih sil.

Začasna Ukrajinska vlada pa medtem nima samo težav z disciplino v svojih vojaških vrstah ampak tudi s spoštovanjem osnovnih protokolarnih standardov. Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je švicarskega zveznega predsednika Didierja Burkhalterja pozdravil z Dansko zastavo, kar so takoj opazili švicarski mediji, ki so zmoto označili za neprijetno. Predsednik jo je le dobronamerno pokomentiral.

 

8:05

Ukrajinski obveščevalci so dostavili konkretne dokaze o vpletenosti ruskih posebnih enot v zasedbe mest na vzhodu države. Objavili so časovnico, v kateri so dokumentirali osebe in procese, ki so vodili do zasedb mest, objavili pa so tudi slike pehotnikov brez insignij, iz katerih je razvidno, da uporabljajo najsodobnejše orožje ruske izdelave.

Poslanec skrajno desne grške stranke Zlata zora, je v intervjuju za avstrijsko televizijo komentiral Adolfa Hitlerja kot veliko osebnost, homoseksualnost pa označil za bolezen. Ilias Panagiotaros je nadalje povedal, da je bila druga svetovna vojna izjemno umazana, po njegovem pa v vsakem obdobju obstajajo osebe, ki opravijo umazano delo. Pri tem zadnjem je našel toplo besedo tudi za Josipa Stalina.

Svoj lonček k destabilizaciji svetovnega reda primikajo tudi člani teroristične mreže Al Kajda, ki so na manifestaciji na neznani lokaciji v Jemnu prisegli, da bodo napadli Združene države Amerike. Člani Al Kajde so ravno proslavljali masovni pobeg iz glavnega jemenskega zapora v Sanii. Pobegnilo je 29 zapornikov, 19 od njih je bilo obsojenih zaradi terorizma. Med proslavo so, po poročanju izraelskih virov, pili pomarančni sok in peli pesmi.

 

9:05

Izbruh smrtonosne ebole v zahodni afriki naj bi dosegel svoj vrh, tako menijo oblasti v Gvineji. Sicer ni boljših novic od teh, da ljudje umirajo počasneje.

Malce boljše prihajajo iz Nigerije. Oblasti so domnevno rešile sto učenk, ki jih je iz šole ugrabila islamistična skupina Boko Haram kar se prevaja kot zahodna izobrazba je grešna. Podrobnosti rešitve so nejasne, oblasti pa nadaljujejo z iskanjem še osmih pogrešanih deklet.

Nigerija je razklana med katoliškim jugom in muslimanskim severom, domnevno muslimanski bojevniki pa so izvedli že četrti teroristični napad v treh dnevih. Zaradi predrznosti in obsega napadov se lokalni mediji sprašujejo ali je oblast sploh še sposobna zadržati pet let trajočo muslimansko vstajo. Vladajoča elita ob tem deluje brezbrižno saj državno krizo izkorišča za pridobivanje simbolov in substance, so še zapisali v lokalni izdaji Guardiana.

 

10:05

Ukrajinske varnostne sile so ponoči odbile napad na svojo bazo v mestu Mariupol na jugovzhodu države, pri čemer so ubile tri napadalce, 13 pa so jih ranile, je sporočil ukrajinski notranji minister Arsen Avakov. Po njegovih navedbah so napadalci odvrgli zažigalne naprave in molotovke ter pričeli streljati na stražarje, na kar so pripadniki narodne garde odgovorili z opozorilnimi streli.

Po številkah iz raziskave organizacije Trussel Trust je v preteklem letu vsaj 900.000 britancev in britank poiskalo pomoč v enem od njihovih distributivnih centrov. Nepovezano od te raziskave pa je vladi pisalo tudi 600 religioznih voditeljev, ki opozarjajo na pojav bede in revščine.

Odvetnik Gašparja Gašparja Mišiča je na Okrožno sodišče v Kopru vložil tožbo, s katero želi izničiti petkov sklep nadzornega sveta Luke Koper o odpoklicu Gašparja Mišiča s funkcije predsednika uprave Luke. Po besedah odvetnika je petkov sklep nadzornega sveta Luke Koper ničen zato, ker za sprejetje ni bilo zadostne večine, ki jo zahteva zakonito veljaven statut družbe. Prav tako nadzorniki pri pisanju sklepa niso uporabili jasnega zakonskega izreka o razlogu zamenjave. Tožbeni zahtevek Gašparja Mišiča je ovrednoten na 201.000 evrov.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.