Ti si ziher piroman

Aktualno-politična novica
17. 4. 2020 - 10.05
 / BritOFF

1005

Dobro jutro, dober dan. Poslušate drugi BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent, in to ravno v času, ko je zagorelo.

Požigalec

Ljubljana te dni išče svoja junaka. Šentviški hrib je prejšnji teden osmič letos zagorel. Zadnji in največji v nizu se je zgodil 7. aprila, ko so gasilci Gasilne brigade Ljubljana dobili informacijo o požaru 13 minut čez 17. uro, s pomočjo osmih prostovoljnih društev in helikopterja Slovenske vojske pa so uspeli do 23. ure spraviti celotno gozdno pogorišče pod nadzor.

Slovenska policija, ki ima te dni že polne roke nadlegovanja občanov in morebitnih neobčanov, obravnava vsaj pet nedavnih manjših požarov kot morebitna kazniva dejanja. Identiteta storilca ostaja neznana, policija pa na hribu med pohodniki išče osumljenca. 

Statistično gledano na pretekle primere in psihološke raziskave, je požigalec, pardon, piroman, moški. Požigalec je nekdo, ki podtakne požar zaradi koristoljublja, piromani pa, kot po eni interpretaciji pravita Barresi in Centra v delu Piromania criminale, pravita, citiramo, “so ljudje, ki storijo dejanje pod vplivom impulza in zmede, ogenj pa je sredstvo, ki jim omogoča sprostitev oziroma način, da se znebijo občutka tesnobe. Požig je preprosto, kratkotrajno in načrtovano dejanje. Pred, med in po dejanju občutijo fizično in psihično zadovoljstvo. Piromani so introvertirani moški, pogosto šibki in strahopetni. Počutijo se frustrirane in neprimerne za družbo, v kateri živijo. So praviloma stari med 17 in 30 let, z nizko izobrazbo, nimajo službe oziroma opravljajo ponižujoča dela in niso ambiciozni, a imajo hkrati gorečo željo ali potrebo po moči.” Konec citata. Natanko tako. Lahko je kdorkoli izmed nas.

 

0805

Zagrebška policijska uprava opozarja meščane, da je ropotanje z lonci in posodami z balkonov lahko tudi obravnavano kot motenje javnega reda in miru. Protest z balkonov, v organizaciji več civilnodružbenih organizacij, se je odvil že 3. aprila, osnovno sporočilo, ki ga nosi, pa je: “Dovolj je!” Dovolj je Milana Bandića, župana, ki ima za sabo zgodovino, prežeto s takšnimi in drugačnimi aferami. Tokratna zdravstvena kriza in potres 22. Marca sta, po besedah organizatorjev, dokončno obelodanila neustreznost Bandića za to funkcijo, ki jo neprekinjeno opravlja že petnajst let. Organizatorji, torej društva Zagreb te zove, Pravo na grad in Zelena akcija, sporočajo, da se bo protest odvil ne glede na grožnje iz vrst policije.

Danes pa se ima prav tako ob 19. uri zgoditi protest z balkonov v Sloveniji, pri čemer je tarča gneva vlada. Ta si je nakopala še kakega nasprotnika več, ko je včeraj pričakovano zamenjala tri predstavnike v nadzornem svetu Radiotelevizije Slovenija. Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer bodo zamenjali simpatizerji vladajoče opcije Borut Rončević, Anton Tomažič in Drago Zadergal.

Finančni ministri Evropske unije so pozvali banke, naj se vzdržijo izplačil dividend in raje pomagajo pri ohranjanju likvidnosti evropskih gospodarstev, ki jih čaka recesija. A nevidna roka trga je nepredvidljiva in molitve financministrov ne bodo nujno uslišana. Ko bi vsaj nacionalizirali banke, takrat ko so jih dokapitalizirali v času zadnje krize …
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness