Titove ceste BritOFF

Aktualno-politična novica
Leljak in lambo.
2. 6. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.05

Poslušalke in poslušalci! Zakorakali smo v drugi dan meseca rožnika: v letošnjem prestopnem letu je to 154. dan, do noviga lejta dneva nam jih ostaja še 212. Mesec junij se je začel s ponedeljkom, drugi dan tega meseca in hkrati drugi dan tedna pa je torek. Torki so tradicionalni dnevi za BritOFF, namenjen lokalni problematiki. Danes se odpravljamo v Radence.

Radenci so zdraviliški kraj na desnem bregu reke Mure. Prvič se omenjajo davnega leta 1436, 1833-ega pa so v njih odkrili slatinski vrelec, zato so postopoma postali znani kot zdraviliški kraj. Tam je bil leta 1931 rojen Kajetan Kovič, med drugim znan po sloviti pesniški zbirki Pesmi štirih. A to ni bistveno.

Tamkajšnji župan Roman Leljak, amatersko-ljubiteljsko-alternativni zgodovinar in od nedavnega sovražnik vsega, kar diši po jugoslovanskem, je namreč, vsaj za zdaj, dosegel preimenovanje Titove ceste v Cesto slovenske osamosvojitve. Pa mu ni šlo vse po načrtih.

Leljak je namreč predlagal preimenovanje Titove ceste v Cesto dr. Anteja Šarića. Šarić je bil sicer po pričevanju tednika Reporter zdravnik kardiolog, ki je bistveno pripomogel k razvoju krajevnega zdravilišča pred drugo svetovno vojno. Leta 1934 je vstopil v podjetje Radenska slatina in zdraviliški kompleks moderniziral, zasluge za takratni razvoj zdravilišča in posledično tudi kraja pa gredo tako prav njemu.

Nekaterim občanom in krajanom pa sprememba imena ceste iz Titove v Šarićevo ni bila pogodu. Oblikovala se je svojevrstna ljudska iniciativa in zbrali so 500 podpisov z jasnim ciljem: ohraniti imenovanje Titova cesta. Kot pa se za Leljaka, zgodovinarja in politologa, četudi kvazi, spodobi, je ta podpisnike presenetil in demantiral z novim predlogom za imenovanje: Titova cesta naj se po novem imenuje Cesta slovenske osamosvojitve. Česa takega pa že ni moč zavrniti!

In res. Na seji občinskega sveta pretekli četrtek so svetniki z devetimi glasovi za, štirimi proti in dvema vzdržanima potrdili novo poimenovanje. Nekdanja Titova cesta se tako zdaj imenuje Cesta slovenske osamosvojitve, so pa nekateri svetniki pod vprašaj postavili postopek preimenovanja: Leljak je namreč namero o novem imenu predstavil kar na družbenem omrežju, pred tem pa ni omogočil javne razprave. Svetnika Niko Brus in Norma Bale sta že napovedala referendum o spremembi imena, župan Leljak pa je na Facebook zapisal, citiramo: “Morebitno zahtevo za referendum bom poslal v presojo Ustavnemu sodišču Republike Slovenije. Prepričan sem, da je nedopustno izražati referendumsko voljo v korist človeka, ki je vodil totalitarni sistem, bil komandant JLA... V postopku bo veljalo načelo javnosti. Peticijo, ki bi imela oznako uradna skrivnost, zaradi "varovanja osebnih podatkov", bom v celoti zavrnil.” Konec citata.

Župan je sicer že pred tem po družbenem omrežju opletal z objavo podpisov k peticiji za ohranitev Titove ceste in pristavil, zopet citiramo: “Razočaran bom, če se bodo med podpisniki našli učitelji, vzgojitelji, pedagogi in ostali, ki bi morali imeti jasno stališče do vseh totalitarnih režimov. Bomo videli. Celotno dogajanje bo javno, objavljeni bodo vsi seznami. Nikomur se ne bo nič prikrivalo.” Konec citata. Prosveta pač mora biti v skladu z aktualno oblastjo. Predlagam branje Cankarjevih Hlapcev.

Zanimivo pa je naslednje dejstvo: Leljak, avtor več deset knjig, od katerih je verjetno najbolj znana trilogija Špiclji udbe, je še leta 2006 v Kapelskem hramu organiziral “fešto” za dan republike. Na fešto je povabil vse zabave željne, ki so se želeli spomniti starih časov v Jugoslaviji, zaplesati na beate DJ KUC-a in jesti gratis čevapčiče in uštipce. Ja, kaj češ, politična tranzicija je prava kurba!

Ob 8.05

Od plinastega do trdnega s kršitvami protokola in jezuitsko pragmatiko
 / 9. 10. 2013
Papež Frančišek je javnosti predstavil nov zakon o javnih o naročilih, ki bo v veljavo stopil z začetkom naslednjega meseca. Z zakonom želi papež povečati transparentnost in zmanjšati tveganja za korupcijo pri javnih naročilih. Predstavitev ukrepov je papež ovenčal z apostolskim pismom in tridesetimi stranmi pravil, nov zakon pa je vrh štiriletnega procesa racionalizacije odhodkov. Tako bo vatikanska kurija s pomočjo Gospoda in ekonomike poslovala varčneje: nekateri viri iz Vatikana pravijo, da naj bi na primer nekatere pisarniške pripomočke kupovali dražje pri dobaviteljih, s katerimi že od nekdaj sodelujejo, kljub temu da bi lahko material drugje dobili bistveno ceneje. Ukrepi bodo zarezali tudi v mafijo, saj po novem njeni člani ne bodo več smeli poslovati z vrhom vesoljne cerkve.
 
V Republiki Južni Afriki so po dveh mesecih zaradi ukrepov zoper novi koronavirus zopet sprostili prodajo alkohola. Pred trgovinami z alkoholom so se sodeč po objavah na družbenih omrežjih vile dolge kolone, poleg prebivalstva pa je zaradi abstinence trpelo tudi gospodarstvo, saj je država izgubila kar nekaj denarja, ki bi v proračun prikapljal z davki. A nekaj omejitev vendarle ostaja, saj bo alkohol mogoče kupiti zgolj od ponedeljka do četrtka med deveto in sedemnajsto uro, petke, sobote in nedelje, ki so dnevi za zabavo in veselje, pa bodo začinili z domačo kapljico: v času karantene so domačini namreč oživili stare tradicije varjenja zvarkov iz metanola in etanola.
 
Omejenost mehanizmov javnega nadzora na eni in vzpon nadzora ljudske straže na drugi strani ...
 / 7. 4. 2020
Na včerajšnji 25. nujni seji odbora državnega zbora za notranje zadeve so se poslanci opozicije znesli nad bogaboječim Polizeiministrom Alešem Hojsem. Poslanec Levice je dejal, citiramo, »da želi vlada zatreti vso svobodo političnega izražanja, tako v politiki kot v civilni družbi in stroki«. Izpostavil je ministrove tvite in izjave, poudaril pa je tudi problematičnost vladnega kadrovanja. Notranji minister Hojs je vse očitke gladko zavrnil, obenem pa se policiji zahvalil za visoko strokovno delo. Koalicijski poslanci so ministru seveda stopili v bran, eden izmed poslancev največje vladne stranke SDS pa je dejal, da so predlogi sklepov seje, ki jih je koalicija seveda preglasovala, na ravni gostilniških debat. Aleš Hojs bo tako iz Štefanove ulice brez posledic tvital in usmerjal policijo še naprej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness