Turškega Afrina BritOFF

Aktualno-politična novica
18. 3. 2018 - 16.00
 / BritOFF

V Šrilanki so preklicali izredne razmere, ki so jih razglasili 6. marca. Predsednik Šrilanke Maithripala Sirisena je zatrdil, da se je stanje v državi izboljšalo do te mere, da lahko prekliče izredne razmere. Do sklica izrednih razmer je prišlo zaradi izbruha medetničnega nasilja med budističnimi Singalci in muslimansko manjšino. V času izrednih razmer je bila uvedena policijska ura, za tri dni pa so tudi blokirali dostop do vseh socialnih omrežij, da bi zajezili širjenje nasilja med verskimi skupnostmi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da je turška vojska v sodelovanju z islamističnimi milicami prevzela popolen nadzor nad kurdskim mestom Afrin na severu Sirije. Islamistične milice, ki jih podpira Turčija, trdijo da imajo pod svojim nadzorom že 97 odstotkov mesta. Prav zavzetje Afrina je bil glavni cilj Turčije, ko je le ta 20. januarja začela z kopenskimi in zračnimi napadi, da bi iz regije pregnali člane kurdske milice Ljudskih obrambnih enot, za katere Turčija meni, da so teroristična skupina. Sirski Kurdi pa v svojem odzivu zanikajo, da naj bi člani Ljudskih obrambnih enot zbežali iz mesta in da se oboroženi spopadi še vedno nadaljujejo.

V južnem delu Vzhodne Gute se uporniške skupine, ki imajo pod nadzorom le še 20 odstotkov te enklave, z delegacijo Združenih narodov pogajajo o prekinitvi ognja. Poleg prekinitve ognja želijo uporniške skupine tudi zagotoviti najnujnejše življenjske potrebščine za civiliste in pa evakuacijo vseh poškodovanih ljudi, ki nujno potrebujejo zdravniško oskrbo izven Vzhodne Gute. Za razliko od južnega pa so v severnem delu Vzhodne Gute že evakuirali poškodovane ljudi, ki so nujno potrebovali primerno medicinsko oskrbo. 

V Rusiji danes potekajo predsedniške volitve, na katerih se pričakuje zanesljivo zmago in nov šestletni mandat za zdajšnjega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Putin, ki je ruski predsednik ali premier že vse od leta 1999, na volitvah nima pravih tekmecev. Njegov glavni nasprotnik Aleksej Navalni je bil leta 2013 namreč zaradi domnevne kraje lesa iz državnega podjetja v vrednosti 400.000 evrov obsojen na petletno pogojno zaporno kazen in zaradi tega ga je ruska državna volilna komisija izločila iz bitke za predsedniški stolček. Navalni je danes pozval k bojkotu volitev in povedal, da upa na nizko volilno udeležbo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness