Užaljen Britoff

Aktualno-politična novica
10. 1. 2013 - 10.00
 / BritOFF

ob 7.05

Poljska vladajoča Državljanska platforma namerava uvesti možnost registracije partnerstva istospolnih parov. Parlament te globoko katoliške države naj bi o ustreznem osnutku zakona razpravljal že konec meseca. V skladu z osnutkom zakona bi lahko v prihodnje tako heteroseksualni kot homoseksualni pari na Poljskem pred notarjem ali matičnim uradom registrirali partnersko skupnost.

Zaradi velikega onesnaženja zraka je mestna uprava v Rimu sprejela posebne ukrepe. Z včerajšnjim dnem bodo lahko na cestah italijanske prestolnice po dnevih izmenično vozili le avtomobili s sodimi oziroma lihimi števili registracijskih tablic. Danes so na vrsti soda števila, v petek pa liha. Ukrep so rimske mestne oblasti sprejele, potem ko so stopnje smoga v zraku v zadnjih dneh vsak dan prekoračile dovoljene vrednosti. Predstavniki Združenja avtomobilistov so ukrep ostro kritizirali. Smatrajo, da obstajajo drugi načini za boj proti onesnaževanju zraka in da se lahko ta problem v mestih rešuje samo s strukturnimi ukrepi.

V Sloveniji pa sta tako ljubljanski župan Zoran Jankovič kot tudi ministrski predsednik Janez Janša prepričana, da sta žrtvi pri poročilu Komisije za preprečevanje korupcije. Oba sta bila od svojih strankarskih kolegov deležna popolne podpore in oba sta izvala Komisijo, da naj dokaže zapisano. Sicer delujeta nekako užaljeno in mestoma celo žalostno. A vendarle. Užaljenost sta hitro spreobrnila v odločnost in se zavezala k borbi za svoj prav. Napad je najboljša obramba.

ob 8.05

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi se je na ločenih srečanjih sestal z vodstvom palestinskih gibanj Fatah in Hamas, da bi pripomogel k spravi sprtih strani. Mursi se je tako srečal s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, nato pa še z voditeljem Hamasa Haledom Mešalom. Egipt je leta 2011 pomagal pri pogovorih o spravi med gibanjema, ki naj bi pripomogli k oblikovanju začasne vlade in vodili k izvedbi volitev v letu 2012, vendar so pogajanja zamrla.

Odposlanec Združenih Narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdar Brahimi je zadnji načrt sirskega predsednika Bašarja al Asada označil za sektaškega in še bolj enostranskega od prejšnjih predlogov režima v Damasku. Brahimi se je s temi besedami prvič odzval na nedeljski nastop al Asada, v katerem je ta predstavil tristopenjski načrt za končanje krize. Po Brahimijevem mnenju bi bilo treba v nasprotju z načrtom sirskega predsednika ponuditi roko in priznati, da v Siriji obstaja zelo resen problem, za njegovo rešitev pa se morajo Sirci pogovarjati med seboj.

Izvršilni odbor stranke Nove Slovenije po pričakovanju ni sprejel ponujenega odstopa vodje poslanske skupine NSI Mateja Tonina. Poslanec Tonin  je predlagal lasten častni odhod potem, ko je v luči svoje stranke kontroverzno, podprl glasovanje zakonskemu dopolnilu, s katerim bivši predsednik Milan Kučan ni izgubil pravice do razlike me pokojnino in 80 odstotki plače predsednika republike. Po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak, je bila razprava na izvršilnem odboru dolga, temeljita in konstruktivna. Dodala je še, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha.

ob 9.05

Španski zdravniki in drugo zdravstveno osebje v madridski avtonomni pokrajini so z lokalno vlado na bojni nogi zaradi odločitve, da se privatizira javni zdravstveni sistem, kar je eden od varčevalnih ukrepov po navodilih centralne konservativne vlade. Že dva meseca poskuša zdravstveno osebje s stavkami in raznimi drugimi oblikami protestov preprečiti privatizacijo 6 bolnišnic in 27 zdravstvenih domov v tej regiji. Več kot polovica zdravstvenih delavcev iz pristojnega območja, se je zbrala na protestnem shodu. Vladnim organom so napovedali, da bodo dali množične odpovedi, če bo vlada, pod vodstvom Ljudska stranke , začela izvajati program privatizacije, ki je bil sprejet konec decembra.

Z odprto razpravo o prihodnosti Evropske unije v Irski prestolnici Dublin se bo danes uradno začelo evropsko leto državljanov. Leto 2013 je v Evropski uniji namreč posvečeno evropskim državljanom in njihovim pravicam, poteka pa pod sloganom "Za Evropo gre. Za vas gre". Cilj evropskega leta državljanov je izobraževanje splošne javnosti, zlasti mladih, kako jim pravice lahko koristijo. Evropsko leto državljanov obenem sovpada z 20. obletnico državljanstva Evropske unije, ki je bilo uvedeno leta 1993 z začetkom veljavnosti maastrichtske pogodbe. Srečno, državljan.

V okviru delovne skupine Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja se bodo predstavniki sindikatov in ministrstva za izobraževanje skušali dogovoriti o varčevalnih ukrepih v šolstvu. Pripravljeni predlog ukrepov po zagotovilih ministrstva ne bi vplival na kakovost pouka, a v Svizu pravijo, da so vsi predlogi ministrstva enako nesprejemljivi. Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja gre pri predlogih ministrstva za povečanje učnih obveznosti učiteljev, povečanje normativov tehničnemu osebju, za povečanje minimalnega števila otrok v osnovnih šolah in za združevanje šolskih okolišev. Kot meni, so se na ministrstvu odločili, da se ne bodo več pogajali in bodo spremembe poskušali uresničiti z zakonom.

ob 10.05

71 nekdanjih zapornikov iz ameriškega zapora Abu Grajp v Bagdadu je prejelo nekaj več kot pet milijonov dolarjev odškodnine. Zaporniki, so bili med letoma 2003 in 2007 ponižani in mučeni s strani šestčlanske skupine paznikov pod vodstvom desetnika Charlesa Granerja. Skupina ameriških vojakov je spolno poniževala zapornike, jih slekla do nagega, jim z vrvjo zavezala roke in jih posedla na tla ter nanje naščuvala pse, vse skupaj pa so seveda fotografirali. Za plačilo odškodnine je poskrbelo ameriško podjetje Engilty Holdings, ki je med posredovanjem tako imenovanih varnostnih sil v Iraku skrbelo za prevajalske storitve in tekom invazije zaslužilo več milijonov evrov.

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je napovedal, da bo svojo spletno storitev za klepetanje Messenger ukinil 15. marca in jo nadomestil s spletno komunikacijsko storitvijo Skype, ki jo je pod svoje okrilje pridobil leta 2011 s prevzemom istoimenskega podjetja. Microsoft je uporabnike storitve Messenger že obvestil z e-poštnim sporočilom, v katerem jim svetuje, naj pred omenjenim rokom za ugasnitev Messengerja preidejo na Skype. Za prijavo lahko uporabijo iste prijavne podatke. Storitev Messenger bodo sicer ukinili v vseh državah razen na Kitajskem.

Zveza Romov za Dolenjsko je na ministrstvo za notranje zadeve naslovila pritožbo, ker so jim zavrnili dokumentacijo, s katero so se prijavili na javni razpis za sofinanciranje delovanja romskih zvez v letu 2013. Prepričani so, da so bile kršene osnovne pravice materialnega prava. Po napovedih predsednice Zveze Romov za Dolenjsko Dušice Balažek, nameravajo o nenavadnem zapletu obvestiti še predsednika republike, varuhinjo človekovih pravic in predsednika vlade.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.