Ubijaj za nas Gitmo

Aktualno-politična novica
27. 11. 2013 - 10.05
 / BritOFF

SEDMA

New York Times je pred kratkim pisal, da so zadnje preiskave ameriške Nacionalne varnostne agencije pokazale, da obstaja velika verjetnost o vpletenosti multinacionalke Level 3 Communication pri vohunjenju NSA-ja. Privatno medmrežno podjetje bazirano v Coloradu ima v lasti večino komunikacijske infrastrukture prek katere se informacije pretakajo med Evropo ter Južno in Severno Ameriko. Najverjetneje je Tretji level komunikacij NSA dovolil, da se priklopi na njihovo kablovje in prestreza ogromno količino podatkov.

Po srečanju predstavnikov kongresa Združenih držav Amerike z Evropsko komisarko za pravosodje Viviane Reding je slednja povedala, da je cilj do poletja doseči obsežen sporazum o zaščiti zasebnih podatkov za prebivalce Evropske unije. Med drugim je izpostavila potrebo po pravnih sredstvih v ZDA, ki bi jih lahko v primeru zlorabe podatkov izkoristili Evropejci. Evro poslanka Sophie in 't Veld se je ob tem spraševala, kako to, da se EU kot gospodarski gigant, obnaša kot politični pritlikavec. Glede na količino informacij, ki jih ima NSA o Evropski uniji, je na to vprašanje nekoliko lažje odgovoriti.

Za konec prvega Britoffa pa še nekaj o najnovejšem prepucavanju med Kitajsko in Japonsko ter njeno zaveznico ZDA. Potem ko je Kitajska v soboto nad otokom, ki mu Kitajci pravijo Diaoyu Japonci pa Senkaku, razglasila območje zračne obrambe, so Združene države včeraj nad njega poslale dva bombnika B-52. Gre za prvo neposredno vpletanje ZDA v sporu glede tega mejnega kamna. Območje, ki si ga lastita obe državi je sicer bogato z ribami in rudninami. 

OSMA

Vir ameriške tiskovne agencije AP je obelodanil še eno od praks, ki jo je CIA izvajala v vojnem taborišču Guantanamo Bay. V začetni fazi tako imenovane vojne proti terorizmu so zapornikom ponujali svobodo, zaščito njihovih družin in lepe količine zelencev, v kolikor bi postali dvojni agenti z misijo izslediti in pokončati še večje sovražnike Združenih držav, kot so že oni sami. Koliko od izpuščenih je postalo plačancev CIA-e, vir sicer ni izdal.

Filadelfija je prvo mesto v Združenih državah in verjetno tudi prva entiteta na svetu, ki je z zakonom prepovedala izdelovanje strelnega orožja ali dele orožja s 3D tiskalnikom. Prepoved so uvedli šest mesecev potem, ko je neko podjetje na medmrežje lansiralo digitalni načrt, po katerem je tiskalnik izdelal nekaj podobnega kot pištolo. S sedanjo 3D tiskalniško tehnologijo se sicer še ne bi dalo proizvesti strelnega orožja, ki bi dejansko deloval.

Na visokošolskih zavodih, ki so člani Študentske organizacije Univerze v Ljubljani bo danes od 9. do 18. potekal študentski referendum tokrat na pobudo skupine Povezani. Vprašanje posvetovalnega referenduma se glasi: „Ali ste zato, da se uveljavi Resolucija o reorganizaciji ŠOU v Ljubljani: Študentje skupaj hočemo, zmoremo, znamo in lahko poskrbimo za boljši jutri!?“ Čez teden dni pa bo potekal še en referendum. Tega je predlagala Študentska Iskra in odločalo se bo o novem statutu ŠOU-a. 

 

DEVETA

Obrezovanje dečkov je po židovskem zakonu obvezno in ker je Izrael judovska država je zadeva neizogibna tudi tam. Po tradiciji se jih obreže osmi dan po rojstvu, vendar se včasih zaradi zdravstvenih zapletov stvar zaplete. Do komplikacij pa lahko pride tudi na ravni prepričanja o smotrnosti posega. Oboje se je zgodilo materi danes enoletnega dečka, ki ji je sodstvo naložilo 140 dolarjev globe, ki jo mora plačevati vsak dan, dokler otrokovega lulčka ne prepusti škarjam kirurgov.

V današnjem Britoffu pa še ena novica o ameriški nadzorovalni agenciji NSA. Eni zadnjih dokumentov, ki so prišli v javnost preko nekdanjega uslužbenca NSA Edwarda Snowdena, so razkrili, da je agencija zbirala podatke o spletnih seksualnih aktivnostih in obiskovanju pornografskih strani muslimanskih gorečnežev. Zbirka dokazov o skrivnih navadah javnih čistunov je odličen način, da umažeš ugled javnih verskih osebnosti. Po podatkih, ki jih je priskrbel Snowden, je NSA to taktiko uporabila za šest islamskih pridigarjev.

Za konec pa še Nemčijo. Vodstva nemških krščanskih demokratov, krščanskih socialistov in socialdemokratov so po 17-urni maratonski seji zgodaj davi dosegla dogovor o veliki koaliciji. Nemčija bo tako tretjič v svoji zgodovini dobila veliko koalicijo iz omenjenih strank. Dogovor mora potrditi še baza socialdemokratov, kar bo predvidoma storila v prvi polovici decembra. 

DESETA

Google-ov Street View je na koncu, po prvotni ne dovolitvi s strani informacijske pooblaščenke, uspel poslikati ceste in ulice po Sloveniji. Street View že dolgo niso zgolj razgledi iz ceste, ampak je internetni gigant dodal v zbirko med drugim tudi nacionalne parke, smučarske centre in otok Galapagos. Pred kratkim pa je začel z zbiranjem gradiva iz železniških postaj in letališč. Nekaj jih je že na spletu, pri čemer se ponovno odpirajo vprašanja o kratenju zasebnosti.

Odbor Združenih narodov za človekove pravice je včeraj drugi november določil za mednarodni dan zaščite novinarjev. Ta dan je bil izbran, ker sta bila 2. novembra letos v Maliju ubita francoska radijska novinarja Ghislaine Dupont in Claude Verlon. Po podatkih organizacije Novinarji brez meja je bilo leta 2012 pri opravljanju dolžnosti ubitih 89 novinarjev, kar je najvišja številka v zadnjih dveh desetletjih. Letos je na terenu izgubilo življenje 52 novinarjev.

Za konec današnjega bloka jutranjih novic pa še ena bizarija iz domačih logov. Državni svet danes obravnava predlog za odložilni veto na zakon o odškodninah za izbrisane. Predlaga ga osem svetnikov, ki menijo, da je veto potreben, ker zakon prinaša prevelike obremenitve za proračun in neupravičeno širi krog upravičencev do odškodnin. Prevelika obremenitev za proračun je argument, ki ne vključuje avtoreflektivnega momenta.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness