US > UE

Aktualno-politična novica
27. 3. 2017 - 10.05
 / BritOFF

1005

Spoštovane poslušalke, spoštovani poslušalci. Poslušate Neuradni list, kjer beremo in preučujemo predloge zakonov, pravilnikov, odločitve sodišč in tako dalje. Tokrat o odločitvi ustavnega sodišča glede izgona kosovske romske družine iz Slovenije.

Ustavno sodišče je v postopku odločanja o ustavni pritožbi Shyqrija Berishe, Sevde Berisha in Anite Berisha, vsi iz Maribora, ki jih zastopa magister Matevž Krivic iz Medvod, ter Kristine Berisha iz Maribora, ki jo po pooblastilu zakonitega zastopnika Shyqrija Berishe zastopa magister Matevž Krivic, Medvode, na seji 2. marca 2017 odločilo, da se sodba Upravnega sodišča, Oddelka v Mariboru, št. II U 96/2015 z dne 13. 1. 2016 razveljavi.

Drugače rečeno to pomeni, da je ustavno sodišče razveljavilo zavrnitev podaljšanja dovoljenja za bivanje družini in s tem preklicalo odločitve upravnega sodišča, ministrstva za notranje zadeve in Upravne enote Maribor. Razlog: Niso bile upoštevane osebne okoliščine oziroma posameznikom ni bila dana možnost, da le-te ustrezno predstavijo. Družina Berisha iz vasi Čungur v bližini mesta Peć lahko tako do nadaljnjega ostane v Mariboru.

Ustavno sodišče je mnenja, da je prišlo v odločitvi sodišča v Mariboru do kršitve 22. člena ustave, ki pravi: “Vsakomur je zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred sodiščem in pred drugimi državnimi organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil, ki odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih interesih.”

V konkretnem primeru je Upravna enota Maribor sklep o nepodaljšanju dovoljenja za bivanje sprejela po posvetovanju s Policijsko upravo Maribor, pri kateri so v dopisu navedli, da ni objektivnih dejavnikov, ki bi preprečevali vrnitev Romov s Kosova. Družina je bila sicer seznanjena z dopisom in ji je bila tudi dana možnost, da se do njega opredeli, a ni imela dostopa do poročil mednarodnih organizacij, na katerih je temeljil dopis s policije.

Na upravni enoti so se opredelili, da subjektivne okoliščine pritožbenikov, kot so slabo zdravstveno stanje očeta, položaj hčera, ki še nikoli nista živeli na Kosovu, in nejasno stanje njihove hiše oziroma vasi, ne morejo vplivati na odločitev, ki temelji na dopisu policijske uprave.

Ob stališču Upravne enote Maribor, da je odločitev vezana na ugotovljena dejstva in na oceno Policijske postaje Maribor, je bila možnost pritožnikov, da so se v postopku pred Upravno enoto Maribor do ugotovljenega dejanskega stanja lahko opredelili, zgolj navidezna. Ustavno sodišče navaja še, da potrditev drugega upravnega organa, v tem primeru policije, pomeni le strinjanje ali nestrinjanje tega organa s pričakovano odločitvijo prvega upravnega organa, ki temelji na dejanskem stanju, ki ga ugotovi in oceni prvi upravni organ v ugotovitvenem postopku.

Ob tej odločitvi se seveda poraja vprašanje, kako bi se pred ustavnim sodiščem obnesel Zakon o tujcih, ki bi v tako imenovanih spremenjenih okoliščinah vsem prišlekom onemogočil predstavitev osebnih okoliščin in jim nasploh onemogočil vstop v državo … Čakajoč Vlasto.

0805

Dobro super jutro. Pregled dnevnih novic začenjamo v Bolgariji, kjer so potekale tretje volitve v zadnjih štirih letih. Bojku Borisovu, ki je še pred dvema mesecema odstopil z mesta premierja, se v ponovitvi scenarija iz leta 2013 obeta ponoven mandat za sestavo vlade. Opozicijski socialisti so na predsedniških volitvah podprli neodvisnega kandidata Rumena Radeva in po njegovi zmagi upali še na zmago na parlamentarnih volitvah, a so po začasnih rezultatih zaostali za vladajočo stranko GERB, ki je dobila nekaj manj kot tretjino vseh oddanih glasov oziroma štiri odstotnih točk več od socialistov.

Predvolilne ankete v nemški zvezni državi Posarje ali, če vam je ljubše, Saarland so se motile. Kljub napovedim o tesni tekmi med socialdemokrati - stranko SPD Martina Schulza in krščanskimi demokrati, CDU Angele Merkel, se zdi, da bodo slednji vpisali prepričljivo zmago. Po večini preštetih glasov se tako CDU-ju obeta boljši rezultat kot pred štirimi leti. Povedano v številkah, to pomeni okoli štirideset odstotkov glasov volivlcev oziroma deset  odstotnih točk več kot najbližji zasledovalci. V deželni parlament so se uvrstili še Die Linke s trinajstimi odstotki in Alternativa za Nemčijo s šestimi odstotki glasov.

Današnja prijateljska tekma med nogometnima reprezentancama Nigerije in Burkine Faso v severnem Londonu je morala biti odpovedana, potem ko sedem igralcev Burkine Faso ni prejelo vize za vstop v Združeno kraljestvo. Pri nogometni zvezi Burkine Faso pojasnjujejo, da je do zapleta prišlo, ker njihova prestolnica Ouagadougou nima britanske ambasade, posledično so morali urejati papirje v Gani in nazadnje v Maroku, a brez uspeha. Nigerijski Super orli tako ostajajo le pri eni tekmi v britanski prestolnici, kjer živi več kot sto tisoč v Nigeriji rojenih prebivalcev. To so odigrali s Senegalom v četrtek in se razšli s prijateljskih 1:1.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.