UTD BritOFF

Aktualno-politična novica
12. 6. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.00: 

Dooobro jutro, v Ljubljani imamo sonček in vse je lepo! Poslušate BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. 

V začetku maja je na prvi seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana po izbruhu epidemije svetnik Janez Stariha, predstavnik kolesarjev in pešcev, ponovno predstavil pobudo za uvedbo mestnega univerzalnega temeljnega dohodka, krajše UTD. Občina je pobudo že drugič zavrnila. 

Stariha je v svetniški pobudi zapisal, da zaradi izrednega in nepričakovanega izpada dohodka mnogo ljudi nima dovolj sredstev za preživetje. Centri za socialno delo se mu ne zdijo primerni za reševanje tako obsežnih finančnih problemov, ker naj bi večinoma delali prepočasi. Glede na rezerve v proračunu in socialno naravnanost prestolnice je Stariha predlagal, da bi občina Ljubljana za vse prebivalce zagotovila izredni premostitveni UTD v višini najmanj petsto evrov neto za mesec dni, po potrebi pa tudi dlje. 

O UTD na nivoju občin bi lahko razmišljali drugače kot samo ali izključno v denarni obliki. UTD bi lahko prejemali v obliki skupnih javnih storitev, ki sodijo v sklop univerzalnih temeljnih dobrin občin po v Zakonu o lokalni samoupravi. Medtem ko se na državnem nivoju daje prednost denarni obliki, bi lahko občina vpeljala mestni UTD v obliki avtobusnega, parkirnega, knjižničnega in na primer vrtčevskega UTD. Takšna paradigma predpostavlja, da bi se vse javne dobrine med člani skupnosti najprej delile na univerzalni ravni, na splošen in enoten način - vsak bi bil upravičen do minimuma. 

MOL je na pobudo Starihe odgovoril, da občina že ponuja vrsto brezplačnih dobrin, ki imajo značilnosti lokalnega UTD. Citiramo: »Naj izpostavimo brezplačno uporabo storitev LPP na dan mobilnosti, brezplačen obisk muzejev in galerij (tudi samo par dni v letu), mnoge brezplačne festivale in prireditve na prostem, brezplačen dostop do WiFi-ja, brezplačno uporabo sistema BicikeLJ in tako dalje.« Na MOL-u menijo, da poskusi v zvezi z univerzalnim temeljnim dohodkom povečini niso bili uspešni, zato so svetniku predlagali, naj poda pobudo še na državni ravni. 

Pogost argument proti uvedbi UTD je, da se jemlje najrevnejšim in daje tistim, ki dodatka ne potrebujejo - vendar se prevečkrat izkaže, da odločevalci pomoči vsem najbolj ogroženim ne znajo usmeriti enako učinkovito. Če je še kdo nekoliko zmeden, celotna poanta UTD je, da je namenjen vsakemu članu skupnosti redno in brezpogojno, ni vezan na ekonomsko aktivnost ter premoženjsko stanje posameznika. 

Ob 8.00: 

Kot pričakovano, Zdravko Počivalšek ostaja minister za gospodarstvo. Interpelacijo je podprlo 37 poslancev iz vrst opozicije, 51 pa jih je bilo proti. V DeSUS-u menijo, da je bila interpelacija farsa in da bi o spornih zadevah morala odločati policija, preiskovalna komisija ali računsko sodišče. Z drugih strani so se pojavljale že dobro znane argumentacije, katerih bistvo je bilo izredno, vojno, stanje, v katerem smo nujno potrebovali kakršnokoli opremo in tako naprej - brez pravih pojasnil. 

Predsednik Združenih držav Amerike Donald Trump je z izvršnim ukazom odobril uvedbo ekonomskih in potovalnih sankcij proti uslužbencem Mednarodnega kazenskega sodišča, ki so neposredno vpleteni v preiskovanje ameriških vojakov in vojakov zavezniških držav zaradi domnevnih vojaških zločinov v Afganistanu. Amerika namreč pravi, da ne priznava sodne avtoritete Mednarodnega kazenskega sodišča, da so takšne preiskave napad na pravice Američanov in da se za celotno zadevo skriva Rusija, ki zaradi lastnih interesov manipulira s sodiščem. Evropska unija je zaradi Trumpove poteze seveda izjemno zaskrbljena, česa več pa v zvezi z Združenimi državami tako ne more napraviti.

Spodnji dom švicarskega parlamenta je s 132 glasovi za in 52 proti sprejel osnutek zakona, ki dopušča poroko istospolnim parom. Poleg tega so kljub konservativni opoziciji uspeli izglasovali odločbo, po kateri bodo lezbični pari lahko uporabili donirano spermo za zanositev. Pred tem je Švica februarja sprejela zakon, ki posebej ščiti homoseksulce in biseksualce pred diskriminacijo, civilno partnerstvo pa so legalizirali pred trinajstimi leti. Včeraj sprejeti osnutek zakona mora zdaj potrditi še zgornji dom parlamenta, ki naj bi bil glede pomembnih socialnih sprememb bolj zadržan. Zakon, ki omogoča poroko vsem, podpira tudi švicarska vlada. 

Trije aktivisti za človekove pravice iz Hongkonga in Kitajske so obtožili podjetje Zoom, da jim je zaprlo račune, ker so gostili dogodke, povezane s protesti v Hongkongu in obletnico Tiananmenskih protestov. Vsak od aktivistov je opisal ločen dogodek, vsi pa so se končali na enak način - organizatorji protestov in okroglih miz niso imeli več dostopa do svojih računov. Po nekaj dogodkih, ki so potekali prek aplikacije Zoom, jim je bila onemogočena prijava, ker so se računi zaprli. Zoom je sicer eno redkih podjetij z Zahoda, ki deluje na Kitajskem. V svoj zagovor so pojasnili, da mora podjetje upoštevati zakone države, v kateri posluje. V tem primeru ta zagovor ne deluje najbolje, glede na to, da je eden od aktivistov dogodek oddajal iz Združenih držav Amerike, druga dva pa izven kitajske celine. Podjetje Zoom tako obtožujejo sodelovanja z avtoritativno kitajsko oblastjo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.