V živinsko banko po kredit

Aktualno-politična novica
11. 6. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB SEDMIH

Po včerajšnji seji turške vlade je njen podpredsednik Bulent Arinc napovedal srečanje svojega šefa s protivladnimi protestniki. Premier Recep Tayyip Erdogan naj bi predvidoma jutri nekatere skupine, ki vodijo te proteste, »seznanil z dejstvi«, medtem ko bo »prisluhnil njihovemu razmišljanju«. Tako vsaj so namen sestanka formulirali v vladnem kabinetu, za konec pa požugali s prstom, da nezakonite demonstracije v Turčiji ne bodo več dovoljene.

Kuvajtčanka Huda al Adžmi je bila zaradi domnevnega twitteraškega žaljenja emirja in pozivanja k strmoglavljenju režima obsojena na enajst let zaporne kazni. Adžmi se je branila, da ji je nekdo ukradel račun na Twitterju, zaradi podobnih obtožb o žaljenju rahločutnega šejka Sabaha al Ahmeda al Sabaha pa so v državi od začetka leta zaprli že več blogerjev in uporabnikov socialnega omrežja.

Pregovorno birokratska Evropska unija je nekoliko zrahljala pravila o potovanju hišnih ljubljenčkov čez meje znotraj unije in v unijo. Na pot boste lahko tako vzeli tudi več kot pet primerkov, če boste le lahko dokazali, da je vaša štala namenjena na tekmovanje, razstavo ali športni dogodek. Od leta 2004 lahko mačke, psi in dihurji v spremstvu lastnika potujejo po uniji brez omejitev, če so seveda opremljeni z identifikacijskim čipom in potnim listom z vpisanim dokazom o cepljenju proti steklini.  

 

OB OSMIH

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je izrazil zaskrbljenost glede državnih vodnih zalog zaradi namere Etiopije o izgraditvi velikanskega jezu na Modrem Nilu. Morsi je poudaril, da ne kliče k vojni, da pa ne bo dovolil ogrožanja preskrbe z vodo. Etiopija je prejšnji mesec začela preusmerjati tok Modrega Nila v okviru slabih pet milijard dolarjev težkega projekta »Jez velike etiopijske renesanse«, s katerim bi predvidoma pridobila šest tisoč megawatov električne energije.

Venezuelsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo prejšnji konec tedna na zahodu države aretiranih devet Kolumbijcev, pripadnikov desničarskih paravojaških sil, ki so nameravali izvesti atentat na še sveže izvoljenega predsednika Nicolasa Maduro. Slednji je sicer že prejšnji mesec nekdanjega kolumbijskega predsednika in hudega kritika trenutnega  venezuelskega režima Alvara Uribo obtožil, da skupaj z venezuelskimi petokolonaši načrtuje njegov umor.

Do nedelje bo policija v okviru akcije »Kolesarji, previdno« po vsej državi poostreno nadzirala vožnjo s kolesom. Cilj akcije je deset odstotno zmanjšanje števila umrlih in huje poškodovanih kolesarjev ter spodbujanje uporabe kolesarske čelade. V izogib poznejšega jadikovanja velja opozoriti, da policija svari pred kolesarjenjem pod vplivom alkohola.

 

OB DEVETIH

Zimbabve orje ledino na področju inovativnega bančništva, odprta je prva živinska banka. Namesto denarnega depozita lahko v banko pripeljete na primer dve glavi goveda. Žival je najprej veterinarsko pregledana, nato pa se dogovori njena vrednost, ki se običajno giblje med petdeset in osemsto dolarji po glavi. Banka nato z živalmi gospodari v okviru bančne farme, komitentu pa se izplačujejo deset odstotne obresti. Cilj banke je menda povrniti zaupanje v sesut bančni sistem z izrabo nezkoriščenega potenciala. Mnogo siromašnih državljanov, katerih edino bogastvo je živina, je tako dobilo prvič v življenju možnost odpreti bančni račun.

Ameriško pravosodno ministrstvo bo spoštovalo aprilsko odločitev newyorškega zveznega sodnika Edwarda Kormana o odpravi prepovedi prodaje kontracepcijskih sredstev - jutranjih tabletk - mladoletnicam. Sodnik je razsodil, da je bila prepoved prodaje jutranjih tabletk mladoletnicam brez recepta in dovoljenja staršev ali skrbnikov povsem politična odločitev, čemur je nato sledilo tudi prizivno sodišče. Zvezna uprava za hrano in zdravila je lani načrtovala prodajo tabletk brez omejitev, a je nato zdravstvena ministrica Kathleen Sebelius v nasprotju s priporočili znanstvenikov načrt blokirala in za dekleta, mlajša od 17 let, zahtevala privoljenje staršev.

Drugačnemu trendu smo priča v Makedoniji. Konzervativna parlamentarna večina je navkljub nasprotovanju organizacij za varstvo človekovih pravic in navkljub obstrukciji parlamentarne opozicije potrdila novo zakonodajo, ki omejuje pravico žensk do prekinitve nosečnosti. Po hitrem postopku sprejet zakon od žensk zahteva, da ginekologu podajo pismeno zahtevo in pristanek na splav, vsaj tri dni pred splavom bo morala ženska obvezno obiskati svetovalca, o splavu pa bo moral biti obveščen tudi zakonski partner. O pravici do splava po desetem tednu nosečnosti bo odločala komisija, ki jo bo imenovalo zdravstveno ministrstvo.

 

OB DESETIH

V vietnamskem parlamentu so začeli z novo prakso vsakoletnega glasovanja o zaupnici voditeljem te komunistične države. Prvič so jo čelniki dobro odnesli, saj je vseh sedeminštirideset visokih predstavnikov, vključno s predsednikom države in premierom, dobilo podporo poslancev. Državni mediji so glasovanje seveda pozdravili, kritiki pa trdijo, da gre za samopotrditev sistema.

V zadnjih mesecih se množijo dokazi, da v ozadju sirskega konflikta ni samo boj proti režimu Bašarja al Asada, ampak tudi boj proti sekularni državi. Za enega od dokazov je poskrbel kar prouporniški Sirski observatorij za človekove pravice, ki je objavil fotografije v nedeljo ubitega petnajstletnika v uporniškem mestu Alep. Fanta so javno usmrtili pred očmi njegovih staršev pripadniki skrajnoislamistične skupine Islamska država Iraka in Sirije, ker naj bi v kavarni izražal ateistično prepričanje.   

V Sarajevu se pred zgradbami državnih institucij nadaljujejo protesti z zahtevo po takojšnjem sprejetju zakona o enotni matični številki občana. Ker je dvanajstega februarja prenehal veljati stari zakon, vsi novorojenci po tem datumu ne morejo dobiti matične številke in zato posledično tudi ne osebnih dokumentov. Gnev državljanov je spodbudil primer trimesečne Belmine, ki zaradi tega ni mogla na nujno zdravljenje v tujino. Sprejetje novega zakona preprečujejo že standardna, nacionalno obarvana politična prerekanja. Srbi vztrajajo, da bi se morala matična številka še naprej razlikovati po območjih, Bošnjaki pa temu nasprotujejo, saj naj bi to spodbujalo narodnostno ločevanje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness