v tišini pred hrupom

Aktualno-politična novica
13. 3. 2013 - 10.00
 / BritOFF

OB SEDMI

V čilski puščavi Atacama so po desetih letih končali z gradnjo največjega teleskopa na svetu. Teleskop sestavlja kar 66 anten, ki so postavljene na razdalji 16 kilometrov. Na planoti Chajnantor v čilskih Andih bodo znanstveniki na nadmorski višini preko 5000 metrov z opazovanjem poskušali priti do novih in ključnih spoznanj o nastanku in zgodovini vesolja. Gre za enega najpomembnejših pridobitev na področju astronomije, saj naj bi novi teleskop predstavljal preskok, kakršen je bil, ko je opazovanje prešlo s prostega očesa na prvi teleskop.

Izjemno radovedni so tudi pri Nasi. Raziskovalci ameriške vesoljske agencije so potrdili, da je raziskovalni robot Curiosity ali Radovednost v kamninah na Marsu odkril vodik, ogljik in kisik. Gre za osnovne elemente, ki so potrebni za podporo življenja, kot ga poznamo. Ugotovitve pomenijo, da so na Marsu nekoč obstajali pogoji primerni za življenje.

OB OSMI

Novinarji v Maliju so pričeli s stavko. Povod za novinarski mrk tiči v aretaciji urednika časnika Le Republicain Boukaryja Daouja, ki je objavil odprto pismo vojakov predsedniku države. Vojaki, ki se na severu države borijo proti islamistom v pismu tarnajo nad pomanjkanjem opreme in še, da vojaški vrh, medtem ko se oni borijo na fronti, uživa udobno življenje v prestolnici Bamako. Minister za komunikacijo je aretacijo opravičil z besedami, da je Daou z objavo pisma ravnal neodgovorno in nedomoljubno.

Številnim malijskim zasebnim časopisnim hišam in 16 radijskim postajam, ki so bodisi tiho ali pa predvajajo le glasbo, so se pri stavki pridružili tudi kolegi s televizije in časopisja v državni lasti. Malijski novinarji se sicer že od lanskega marca, ko je bil izveden državni udar, soočajo s številnimi aretacijami in pretepanjem. Za večino neprijetnosti poskrbi malijska vlada sama, novinarjem, ki delujejo na severu države dneve poleg vlade, grenijo še islamistične skupine, ki nad njimi izvajajo napade.

OB DEVETI

Britanska nevladna organizacija Save the children je objavila poročilo v katerem opozarjajo na vse večjo prisotnost in vlogo otrok v sirki državljanski vojni. Otroke za potrebe vojne novači tako vladna kot uporniška stran. Izgubljene generacije otrok se izrablja za nosače, stražarje, informatorje in v nekaterih primerih, celo kot živi ščit. Dve leti trajajoča vojna v Siriji je vplivala na vse vidike njihovega življenja. Tudi proces izobraževanja je v Siriji povsem prekinjen, saj je bilo v tem času vsaj 2 tisoč šol bodisi poškodovanih ali prilagojenih v začasna zavetišča za begunce.

Venezuela je ustanovila posebno preiskovalno komisijo, ki bo poskušala najti dokaze, da je bil predsednik Hugo Chavez umorjen s strani tuje obveščevalne agencije. Venezuelski minister za nafto Rafael Ramirez je namreč za smrt Chaveza obtožil Združene države Amerike in Izrael. Že na dan Chavezove smrti pa je venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro izjavil, da obstajajo številne podobnosti med Chavezovo in smrtjo palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

Poslanci parlamenta Republike srbske so potrdili novo vlado premierke in vodje vladajoče Zveze neodvisnih socialdemokratov  Željke Cvijanović, ki velja za tesno sodelavko predsednika Republike srbske Milorada Dodika. Poleg neodvisnih socialdemokratov so h koaliciji pristopili predstavniki Demokratske narodne stranke, Socialistične stranke Republike srbske in HDZ BiH. Bošnjaška Stranka demokratske akcije kljub pozivom, naj sodeluje v vladi, ni želela predlagati kandidata namesto Dževada Mahmutovića, ki je bil zaradi sodelovanja v vojni na strani armade BiH nesprejemljiv za vladajočo Zvezo neodvisnih socialdemokratov.

OB DESETI

Losangeleška nadškofija, ki je leta 2007 dosegla poravnavo z že več kot 500 žrtvami spolnih zlorab v višini 660 milijonov dolarjev, je pristala na plačilo novih deset milijonov dolarjev odškodnine štirim moškim. Te, takrat mladoletnike, naj bi v 70. letih spolno zlorabil bivši duhovnik  Michael Baker. Tožniki so v tožbi trdili, da je takratni nadškof Roger Mahony dovolil, da Baker kljub priznanju, da je v preteklosti spolno zlorabil mladoletnike, ostane duhovnik in nadaljuje s širjenjem božje besede. Roger Mahony je medtem napredoval v kardinala in se prav zdaj v Vatikanu udeležuje konklava. Dogodka na katerem naj bi kardinali za zaprtimi vrati izvolili novega papeža.

Po treh letih zatišja je v Kašmirju, nemirni pokrajini, ki si jo lastita tako Indija kot Pakistan, prišlo do vnovičnega večjega oboroženega napada. In sicer so neznanci odvrgli več granat na varnostni tabor rezervnih policijskih enot in pri tem ubili najmanj 5 ljudi. Predstavnik policije je dejal, da so se napadalci pomešali med otroke, ki so v bližini igrali kriket, saj so nosili športna oblačila identična otroškim.  

V Centru urbane kulture Kino Šiška se bo drevi s projekcijami treh glasbeno-dokumentarnih filmov odvil nekakšen uvod v četrti festival glasbe in založništva Tresk#4 v organizaciji Radia Študent. V Katedrali Kina Šiška si boste lahko ob 20. uri ogledali hrvaški film "Oči u magli", srbski film "Prvi pravi ženski zvuk" ter kosovski film Shuffle: Politics, bullshit and rock'n'roll. Več informacij o vsebini filmov lahko najdete na naši oziroma spletni strani Kino Šiška. Vstopnine ni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness