Volilnih sporov britOFF

Aktualno-politična novica
10. 11. 2018 - 10.34
 / BritOFF

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je razpustil parlament, potem ko je stranka UPFA sporočila, da v parlamentu nima zadostne podpore za potrditev svojega kandidata za novega predsednika vlade. Naknadno je predsednik še sporočil, da bodo predčasne volitve potekale 5. januarja prihodnje leto. Stranka UPFA, iz katere prihaja tudi Sirisena, je želela, da novi predsednik vlade postane nekdanji predsednik države Mahinda Rajapaksa, ki od konca oktobra vodi vlado. Politična kriza na Šrilanki je nastopila 26. oktobra, ko je Sirisena, domnevno zaradi sporov glede gospodarske politike, odstavil premierja Ranila Wickremesingha. Takrat je Sirisena tudi začasno suspendiral delo parlamenta. Wickremesinghe kljub odstavitvi vztraja v uradni rezidenci predsednika vlade, napoveduje pa tudi izpodbijanje odstavitve na sodišču. 

Na Floridi ni jasno, kdo je zmagovalec volitev v senat, zato se v zvezno državo množično stekajo odvetniki demokratov in republikancev, ki bodo zmago svoji stranki skušali zagotoviti pred sodiščem. Zmago je sicer razglasil republikanec Rick Scott, demokrat Bill Nelson pa zaradi majhne razlike, le 0,5 odstotka, ni želel priznati poraza. Poleg tega so v dveh demokratskih okrožjih na dan prihajale nove in nove glasovnice, nekatere po pošti, druge iz predalov, in razlika med kandidatoma se je znižala na 0,18 odstotka oziroma na 15 tisoč glasov. Zakon zahteva, da se v primeru tako majhne razlike glasovnice štejejo ročno. Oba kandidata sta se obrnila tudi na sodišče. Scott je vložil tožbo proti upravnikoma spornih volilnih okrožij, Nelson pa želi doseči upoštevanje vseh po pošti prejetih glasovnic, četudi se podpis volilca na njih ne ujema v celoti s podpisom v volilnem imeniku. Dogajanje spominja na leto 2000, ko je Florida igrala vlogo jezička na tehtnici pri predsedniških volitvah. Takrat so demokrati na čelu s kandidatom Alom Gorom zahtevali ponovno štetje glasov v nekaterih okrožjih, vendar je konservativno zvezno vrhovno sodišče vse skupaj ustavilo in prepovedalo ponovno štetje glasov, predsednik ZDA pa je postal George Bush. 

Vlado Združenega kraljestva je zapustil še en minister, Jo Johnson, ki je opravljal funkcijo ministra za promet. Razlog za njegov odstop je nasprotovanje predlaganemu dogovoru o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Johnson je ob odstopu dogovor označil za veliko napako, po njegovih besedah največjo od vojaške intervencije v Sueškem kanalu leta 1956. Hkrati je podprl idejo o še enem referendumu, na katerem bi se volivci lahko odločali med tremi možnostmi; obstankom v EU, izstopom na podlagi dogovora premierke May in izstopom brez dogovora. Vlado Therese May je tako od novembra lani zapustilo že 14 ministrov, večina prav zaradi pogajanj o brexitu. 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.