Vzporednice med vremenom in trenutno vlado

Aktualno-politična novica
5. 11. 2012 - 10.00
 / BritOFF

SEDMA

Dobro jutro, pričnimo z vremenom. Tudi zaradi podobnosti med aktualno vlado Janeza Ivana Janše. Glavnino padavin lahko predvsem v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije pričakujemo do večera in sicer lahko na hitro pade od 120 do 200 litrov dežja na kvadratni meter, ob dolgotrajnejših nalivih lokalno tudi več. Zaradi obilnega deževja je reka Drava na meji med Avstrijo in Slovenijo ob 5. uri zjutraj presegla opozorilni pretok 860 m3/s. Njen povprečen pretok je sicer manj kot 300. Po podatkih avstrijskih hidroelektrarn je predviden pretok Drave na meji s Slovenijo za ob 9:30 ocenjen na 2400 m3/s.

Medtem se je naraščanje rek v zgornjem Posočju umirilo. Opozorilne vrednosti pretokov imajo reke Koritnica, Učja in Nadiža. Vsem rekam pretok počasi upada.

Končajmo prvega nabritega z naslednjo novico. Na bruseljskem letališču so zasačili brazilskega državljana s štirimi kilogrami kokaina, a ga je preiskovalni sodnik zaradi odsotnosti prevajalca izpustil na prostost. Mladenič je pomanjkanje znanja portugalskega jezika nemudoma izkoristil in poklical taksi, ki ga je odpeljal na letališče, je pojasnil njegov odvetnik.

OSMA

Nadaljujmo današnje britoffe v bolj živahnem ritmu! V luči jutrišnjih ameriških predsedniških volitev, ko se bo izvedelo, kdo bo imel pod nadzorom največji vojaški arzenal na svetu. V ta namen smo na Radiu Študent podrobno analizirali vsa tri soočenja med zdajšnjim predsednikom Barackom Obamo in republikanskim kandidatom Mittom Romneyom. Obama je retorično in vsebinsko deloval bistveno boljše kot njegov nasprotnik. Že tako ne preveč blesteč Romney, spominja predvsem na Busha mlajšega, si je privoščil ogromno napak in nasprotujočih si izjav.

Razlike med kandidatoma so očitne pri reševanju domačih problemov kot tudi pri vodenju zunanje politike. Obama bi ameriške in izraelske probleme z Iranom reševal z nadaljevanjem sankcij in izčrpavanjem njihovega gospodarstva, med drugim je ameriški predsednik med zadnjo debato postregel z zgovornimi podatki in sicer, da je vrednost iranske valute zmanjšana za 80 odstotkov ter da se je njihovo gospodarstvo skrčilo za 50 odstotkov. Lahko bi rekli, da je Romney deloval jezen, ker Irana še niso zbombardirali in da se je ponavljal kot papagaj, da Iran do izdelave jedrske konice ločijo samo še štiri leta. Zanimivo je tudi dejstvo, da so Romneyu finančno med predsedniško kampanjo pomagali skoraj vsi večji akterji Wall Streeta. Poleg tega je imel več finančnih sredstev kot vsi ostali republikanski protikandidati skupaj.

DEVETA

Da si popestrimo to deževno jutro, bomo tretji Britoff pričeli s šalo! Tako imenovana kriza se je zažrla v vse pore družbe in življenja. Ker je tudi šal o Mujotu in njegovem dojemanju tega sveta vse manj, mu namenimo naslednjih par stavkov. Šeta Mujo po gradu, a do njega dođe beskućnik i kaže mu: »Nisam jeo već tri dana.«  Mujo ga pogleda i kaže: » Moraš, moraš, makar na silu!«

Šalo na stran. Dobro se je začela najmočnejša košarkarska liga na svetu. V severnoameriški profesionalni košarkarski ligi NBA je svojo tretjo tekmo v sezoni odigralo moštvo Phoenix Suns in z njim slovenski reprezentant Goran Dragić. Koseščan je v dobrih 32 minutah ob razmeroma slabem odstotku meta dosegel 12 točk in zbral osem asistenc, tri skoke in ukradel eno žogo. Ekipa Sunsov je ob eni zmagi s tem vknjižila že drugi poraz na začetku sezone.

Bomo pa videli ali bo zmago dosegla Nigerija. V prihajajočih dneh bo namreč nigerijski parlament odločal o globi v višini 5 milijard dolarjev zoper velikana naftne industrije, nizozemskega Shella. Za razlitje nafte v delti reke Niger, ki je uničil življenja milijonov ljudi, ima predlagana globa in zakon, ki bi vse naftne družbe prisilil, da se v prihodnje ne bodo mogla izogniti visokim kaznim v primeru onesnaževanja in plenjenja, ogromno politične podpore. Če se izrazimo v košarkarskem žargonu, bomo kmalu videli ali bo Shellu uspel pick,n,roll.

DESETA

Že v prvem britoffu smo poročali o hidroloških razmerah naših voda. Novi podatki Agencije republike Slovenije za okolje so, da ima Drava na meji z Avstrijo že 1400 m3/s pretoka, kar je približno petkratno povečanje od normalnega povprečja. Že dopoldne lahko preseže 2000 m3/s in obstaja velika nevarnost poplav Drave v njenem spodnjem toku. Naselja na tem območju so ogrožena.

Kakšne pa so razmere v drugih delih države? Pritoki Soče v zgornjem Posočju na izpostavljenih mestih že poplavljajo. Prav tako je zaradi močnega deževja bregove prestopila Sava Bohinjka in poplavila regionalno cesto med Bledom in Bohinjem. Župan Bohinjske Bistrice Franc Kramar je občane pozval, naj ostanejo doma in varujejo svoje premoženje. Poleg tega se v večini občin na Gorenjskem že priporoča prekuhavanje vode. Širom Slovenije imajo probleme tudi z močnim vetrom. Če nadaljujemo po toku Save naj bi le-ta poplavljala v srednjem toku, zlasti v okolici Ljubljane in Zasavju. Ljubljanica bo po vsej verjetnosti poplavljala na območjih, na katerih so imeli v preteklosti že težave s poplavami. Čez dan bosta naraščali še reki Vipava in Reka s pritoki ter proti večeru tudi Mura s pritoki.

Ostanimo v Sloveniji, kjer večina državljanov nima probleme le s slabim vremenom. Ob 11-ti uri bo imel sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije novinarsko konferenco. Na njej bodo med drugim predsednika Državnega zbora Gregorja Viranta in ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka pozvali k takojšnjemu javnemu soočenju podatkov in dejstev okoli oddanih podpisov za referendum o sanaciji bank.
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Neve mire te na gjej , se kudo gomari mban te zotin ne kuirrs kurse tek ne eshte se prapthi i zoti mban gomarin ne kuirrs.Dikur nji italian ne vitet 2000 me thot u shkaterruam fare, pse i them nuk ju pelqen qeveria, qeverin e rrezojme per dy dite po ligjeve skemi cu bejme , e kishte fjalen per taksat,dhe pagesat e ndryshme qe ishin te larta. tek ne nuk zbotohet ligji po behet cthot nje njeri. Mire te na gjej le ta mbajme ne kuirrs ate qe duhet te na mbante ne kuirrs.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness