Zadar BritOFF

Aktualno-politična novica
5. 3. 2017 - 11.47
 / BritOFF

Islamistična skupina Obrambne brigade Bengazija je zavzela največje pristanišče za izvoz nafte v Libiji, Ras Lanuf in tamkajšnjo rafinerijo. Pristanišče so pred tem nadzorovale sile pod poveljstvom Khalife Haftarja, ki nadzorujejo večji del vzhoda države in uživajo podporo Egipta, Združenih arabskih emiratov in Rusije. Haftar je z rivalsko vlado na zahodu države sklenil sporazum o delitvi dohodkov od prodaje energentov, z nadzorom infrastrukture za izvoz nafte pa si je pridobil izdaten vpliv na javne finance vlade na zahodu. Haftarjeve sile napovedujejo protiofenzivo na Ras Lanuf.

Avstrijski kancler Christian Kern je predlagal prepoved nastopov vseh turških politikov v Evropski uniji v okviru kampanje pred bližajočim se referendumom o vzpostavitvi predsedniškega sistema v Turčiji. Z enotnim evropskim odzivom bi se po mnenju Kerna lažje izognili sporom podobnim tistemu med Turčijo in Nemčijo, ko so lokalne oblasti v iztekajočem se tednu v dveh nemških mestih prepovedale zborovanja podpornikov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, kar je naletelo na oster odziv Ankare. V intervjuju za časopis Welt am Sonntag je Kern prav tako izrazil prepričanje, da bi EU moral prekiniti pristopna pogajanja s Turčijo zaradi nespoštovanja osnovnih človekovih pravic s strani tamkajšnjih oblasti.

Največja albanska etnična stranka v Makedoniji, Demokratična Unija za integracijo, je tudi uradno sprejela odločitev, da bodo skupaj s stranko Socialnih Demokratov Zorana Zaeva oblikovali koalicijo. Že pred to uradno odločitvijo DUi je ta še z dvema albanskima etničnima strankama podprla Zaeva pri prošnji za podelitev mandata, ki so jo predali makedonskemu predsedniku Gjorgju Ivanovu. Slednji ni podelil mandata predsedniku socialnih demokratov z očitkom, da je bil pri pogajanjih z albanskimi strankami preveč popustljiv in s tem pod vprašaj postavil makedonsko suverenost, potem ko naj bi v zameno za podporo v parlamentu pristal na uvedbo albanščine kot uradnega jezika na ravni celotne države.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness