zakonodaja proti, britoff za pirate

Aktualno-politična novica
zaprta knjižnica
24. 6. 2015 - 9.00
 / BritOFF

9:00

Madžarska ne bo več spoštovala evropske uredbe Dublin III. Ta določa, da mora prosilce za azil v Evropski uniji obravnavati država, prek katere so prosilci vstopili v obljubljeno deželo. Madžari bodo na ta način zaščitili svoje visoko opevane ogrsko-nacionalne interese. Letos je na Madžarsko prišlo že 60.000 migrantov. Val poskuša Madžarska zajeziti s 175 kilometrov dolgim zidom na meji s Srbijo.

Medtem se voditelji držav Evropske unije dogovarjajo o vzpostavitvi sistema za karanteno migrantov v južni Italiji in Grčiji. To razkrivajo dokumenti, pripravljeni za jutrišnji vrh. V karantenskih conah bi migrante registrirali, jim vzeli prstne odtise, nekatere pa po potrebi zadržali do 18 mesecev ali izgnali.

Pred dvema tednoma smo poročali o zahtevi velike založniške hiše, da se s spleta umakne spletna stran, na kateri so dostopni piratizirani akademski članki in znanstvena literatura. Z žalostjo sporočamo, da jim je to že skoraj uspelo. Library Genesis je na svoji osnovni domeni že več dni nedostopen. Če potrebujete .pdf kake težje dostopne knjige, ga še vedno lahko dobite na domenah http://gen.lib.rus.ec/ in http://libgen.biz/.
 

deseta

Udarec, ki ga je doživel Libgen, ni edina slaba novica iz sveta prostega dostopa do informacij. Nov protipiratski zakon so sprejeli na otoku in na malo večjem otoku, kamor so prvi v 18. in 19. stoletju pošiljali svoje kaznjence.

Začnimo v nam bližjem Londonu. Višje sodišče je preklicalo dovoljenje vlade, da lahko posamezniki za osebne namene kopirajo vsebine, ki so jih zakonito kupili. Kot alternativo je sodišče vladi ponudilo uvedbo davka, ki bi avtorjem in producentom nadomestil izgubljene evrčke zaradi kopiranja.

Podlaga za odločitev sodišča je direktiva Evropske unije iz maja 2001, ki narekuje, da se ne sme več omejevati avtorskega prava ali dodajati izjem, ne da bi bili LASTNIKI deležni nadomestila. Izjema so zgolj omejitve, ki ne naredijo "škode" ali je ta minimalna. Kopiranje za osebne namene ustreza temu kriteriju.

Lastniki avtorskih pravic pa si manejo roke tudi od dobičkov iz Avstralije. Parlament je sprejel zakon, ki bo ponudnikom spletnih storitev določal blokiranje tujih piratskih spletnih strani. Zakon so podprli liberalci in laburisti, zanj pa je močno lobirala filmska industrija. Trdijo, da piratstvo Avstralce stane 6000 delovnih mest letno.

Dostop do spletnih strani bo še vedno mogoč prek proxy-serverjev in VPN-jev - virtualnih zasebnih omrežij. To pomeni, da bodo za večino nedostopne.
Poznavalci pa opozarjajo, da zakon vsebuje luknjo, prek katere bo lahko vlada cenzurirala nezaželene informacije. Primer so dokumenti, ki jih objavi wikileaks. Ti so ponavadi avtorsko zaščiteni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness