Zbirateljski britoff

Aktualno-politična novica
5. 10. 2016 - 8.05
 / BritOFF

Po poročanju agencije Reuters  je internetno podjetje Yahoo  v dogovoru z ameriško obveščevalno agencijo NSA pregledovala elektronsko pošto svojih naročnikov.  Program nadzorovanja se naj bi od prejšnjih razlikoval po tem, da je sproti pregledoval ves promet elektronskih sporočil. Programi, ki jih je razkril Edward Snowden so namreč preiskovali sporočila shranjena v podatkovnih bazah, ali pa so sproti nadzorovala manjši delež naslovnikov. Nadzor je izvajalo podjetje Yahoo samo in je v ta namen razvilo tudi posebno programsko opremo, ki je v vsebini elektronskih sporočil iskala določene besedne nize.

Finančni trgi pa očitno niso bili navdušeni nad konferenco vladajoče britanske konservativne stranke, k se je končala v angleškem Brightonu. Govorci, z premierko Thereso May na čelu so namreč signalizirali, da ne britanska vlada v izstopnih pogajanjih z Evropsko unijo ne bo popuščala pri vprašanju imigracije. Kot je znano evropske države vstajajo, da je prost pretok ljudi pogoj za dostop Veliki Britanije do notranjega trga Evropske unije. Premierka je poleg tega povedala, da bo pogajana začela pred koncem marca prihodnjega leta. Ob teh novicah je funt padel na najnižjo raven v zadnjih 30 letih.

Nemški tožilci so opustili obtožnico proti komiku Jan Bömermannu, ki je napisal satirično pesem o turškem predsedniku  Erdoganu. Pesem je povzročila diplomatski spor med Nemčijo in nečímrnim turškim predsednikom. Tožilci so v obrazložitv napisali, da je lahko vsak dobro informirani gledalec lahko razumel, da je pesem satirična. Napisali so tudi, da se tega očitno zaveda tudi Erdogan, saj je Bömermannovo oddajo večkrat javno ozančil za »brezvezen televizijski program«. Proti komiki sicer še vedno teče zasebna tožba turškega predsednika. Zališanje pred sodiščem v Hamburgu se bodo predvidoma začela prihodnji mesec.

10:00 Surovine

Današnji surovinski britoff začenjamo v mekiškem mestecu San José Iturbide, približno 150 kilometrov severno v Mexico Cityja. V tem kraju je namreč kitajski milijarder Liu Zhongtian nakopičil milijon ton surovega aluminija, vrednega skoraj 2 milijardi evrov. Liu, sicer član komunistične partije, je lastnik največjega kitajskega aluminijskega podjetja. Gora aluminija v mehiški puščavi, ki bi zadostovala za 77 milijard pločevink za pivo, je bila del poslovnega načrta, s katerim je  Liu poskušal zaobiti ameriške uvozne carine.

Po tem, ko je s strani države subvencioniran uvoz iz Kitajske zdecimiral ameriško industrijo aluminija, so tradicionalno prosto tržno usmerjene ameriške oblesti uvedle zelo visoke uvozne carine. Naslednje leto je Mehika postala največji izvozni trg za Kitajske proizvajalce aluminija. Večina se ga je nakopičila na dvorišču tovarne, ki jo je vodil Liu-jev sin. Tu naj bi aluminij pretopili in izvozili v ZDA. Načrt je padel v vodo, po tem, ko so ameriški proizvajalci z satelitskimi posnetki odkrili skladišče in vložili pritožbo na Ministrstvo za trgovino, ki je sedaj sprožilo preiskovalni postopek. Ta bo najverjetneje preprečil prodajo aluminija v mehiški severni sosedi.

V Alžiriji je potekalo srečanje Organizacije držav izvoznic nafte OPEC. Na presenečenje mnogih analitikov so se države dogovorile za zmanjšanje proizvodnje nafte, kar se je zgodilo prvič po letu 2008. Za zmanjšanje je bil ključen dogovor med Saudsko Arabijo in Iranom. Saudska Arabija je spremenila svojo politiko, ki je do sedaj  dajala prednost boju za tržni delež in privolila v zmanjšanje svoje proizvodnje, da bi zvišali cene. Iranu je na drugi strani dovoljeno proizvodnjo še razširiti, tako da se bo lahko približal tržnemu deležu, ki ga je imel v letih pred začetkom zahodnih sankcij. Ob novici so cene nafte na svetovnih trgih porasle skoraj za 10 odstotkov, na nekaj manj kot 50 dolarjev za sod. Bistveno višje ravni cene kljub temu ni za pričakovati. Druga največja izvoznica nafte, Rusija, ki ni članica kartela, namreč črpa rekordne količine črnega zlata, poleg tega, pa se države OPECA v zadnjem desetletju pogosto niso držale dogovorjenih kvot.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.