Zlatega kamna Britoff

Aktualno-politična novica
21. 3. 2022 - 10.00
 / BritOFF

Pretekli teden so podelili nagrado zlati kamen 2022 za najprodornejšo občino v državi. Izbor pripravljata podjetji Planet GV in SBR, strokovnjaki iz podjetij pa so v letošnjem izboru ocenjevali razvoj občin med letoma 2018 in 2022. Spremljali so splošni občinski razvoj, trajnostno usmeritev občin in vključenost občinskega življa v dejansko odločanje. Hkrati so ocenjevali tudi izpolnjevanje obljub županov in občinskih svetov.

Veliko nagrado zlati kamen 2022 je prejela občina Ajdovščina, ki jo vodi župan Tadej Beočanin. Je ena od prvih občin s participativnim proračunom. Ob prejemu nagrade so v vodstvu izbora izpostavili pomembne korake k energetski samooskrbi: v vasi Budanje je namreč začela delovati prva energetsko samooskrbna skupnost pri nas. Občina je ves čas vodena strateško z javno objavljenimi dokumenti, razvojne aktivnosti pa segajo na vsa področja. Omeniti velja še hiter razvoj podjetništva, saj imajo v Ajdovščini sedež nekatera visokotehnološka podjetja, denimo biotehnološko podjetje Bia Separations in letalsko podjetje Pipistrel.

V kategoriji manjših občin je nagrado zlati kamen 2022 prejela občina Solčava z okoli 500 prebivalci. Občino vodi županja Katarina Prelesnik, gre za občino z najvišjim proračunom na prebivalca, hkrati pa je Solčava na prvem mestu po vrednosti investicij na prebivalca. Analitiki, ki so pripravljali izbor, tako poudarjajo hiter in intenziven razvoj občine, po njihovo je občina dobro strateško upravljana, in sicer s pomočjo Strategije trajnostnega razvoja turističnega območja Solčavsko 2011–2015. Njeno veljavnost so na občini že podaljšali.

Finalistke izbora za najprodornejše občine so sicer bile še občine Bled, Bohinj, Loški Potok, Vodice, Dravograd, Laško, Lovrenc na Pohorju in Sveta Trojica v Slovenskih goricah.

Ajdovščina je torej postala absolutna zmagovalka izbora zlati kamen 2022 za najprodornejšo občino v državi. A to pretekli teden na občini ni bil edini razlog za odpiranje penin: ustanovitelj že omenjenega letalskega visokotehnološkega podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je za vrtoglavi znesek – govori se o 218 milijonih evrov – firmo prodal ameriški letalski družbi Textron, Boscarol pa bo 25 milijonov doniral ajdovski občini. Gre za donacijo, ki je približno enakovredna občinskemu proračunu. Večji del donacije bo namenjen gradnji zdravstvenega centra in vzpostavitvi helikopterske reševalne enote, postavili bodo muzej letalske zgodovine s centrom znanosti, preostanek pa bo namenjen ozelenitvi občine.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness