Grška Zlata zora in partizan Pinki

Oddaja
11. 7. 2012 - 12.00

V tokratnem Balkan Ekspresu so nam družbo delali Judith Sunderland, vodilna raziskovalka in strokovnjakinja organizacije Human right watch za Zahodno Evropo, ki spremlja razvoj dogajanja v Grčiji vse od leta 2007. V Grčiji smo priča vse večjemu vplivu ultradesničarske, fašistoidne ali neonacistične stranke Zlata zora. Sicer pripadniki in simpatizerji Zlate zore že vse od pojava ali naplavitve na političnem prizorišču slovijo po nasilju in sovraštvu do tujcev - njihov vzpon pa sovpada z hudo ekonomsko, finančno in socialno, očitno pa tudi s politično krizo. Z eksistenčno stisko večine grških državljanov pa njihova popularnost le še bolj narašča. Na grških ulicah se ksenofobni napadi na priseljence in begunce vse bolj krepijo, večino napadov pa povezujejo z Zlato zoro. Aretacije odgovornih so redke, neukrepanje policije predstavlja že splošno prakso. 

Po Grčiji smo preverili politično in družbeno stanje na Kosovu, kjer sta v petek zvečer bila ubita srbska zakonca Jevtić v vasi Talinovac. V Talinovcu trenutno živi osem srbskih družin, ki so se leta 2006 vrnile na domače ognjišče. Srbski prebivalci v vasi Talinovac po uboju zakoncev Jevtić živijo v strahu pred napadom na njihove domove, zaradi česar razmišljajo celo o tem, da bi se iz vasi izselili. EULEX, ki je vključen v preiskavo uboja zakoncev Jevtić, primer zaenkrat še preiskuje, prebivalcem vasi Talinovac pa obljublja, da jim bo zagotovljena varnost in da je selitev iz vasi nepotrebna. O primeru smo govorili z poslanko v skupščini Kosova, Rado Trajković iz stranke "Jedinstvena srbska lista".

Potiskanje v ozadje zapuščine bivše Jugoslavije je vsem dobro znano. V občini Surčin blizu Beograda so trenutne mestne oblasti umaknile zgodovisnki spomenik v spomin na partizanske borce. Spomenik je z glavnega mestnega trga premeščen v gozd, kjer ga nihče ne bo imel priložnost videti. Prebivalci Surčina so močno nasprotovali umiku spomenika, pa vendar ni nič pomagalo. Na strani Surčanov je tudi "Socilastička partija" iz Surčina, kjer smo govorili z podpredsednikom stranke Radom Markovićem.

Oddajo sta pripravila Luka Počivalšek in naša mlada nada Aleksandra Đurđević.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness