E, PA POGLEJ: EVROPSKA BANČNA UNIJA

Oddaja

Tema prve oddajo E pa poglej! je poskus oblikovanja Evropske bančne unije

Predvsem zaradi neprijetnih izkušenj bančnih kriz na Irskem, v Španiji in na Cipru so se evropske politične elite odločile zasnovati bančno unijo. Njena primarna cilja naj bi bila priskrbeti vzvode za premostitev morebitnih bodočih bančnih kriz, predvsem pa pretrgati povezavo med bankami in davkoplačevalskim denarjem. Slednji je bil s posredovanjem držav praviloma vedno na voljo za reševanje nasedlih investicij bank, katere se je smatralo za prevelike, da bi jih lahko prepustili propadu.

Takoimenovani moralni hazard bančnih institucij, ki so si praviloma vedno lahko obetale pomoč držav, to je davkoplačevalskega denarja, so si evropski politiki zamislili z vzpostavitvijo treh stebrov bančne unije. Prvi je skupni mehanizem nadzora nad poslovanjem bank, z angleško kratico SSM kot Single Supervisory Mechanism. Drugega predstavlja reševalni vzvod za banke v težavah, s kratico SRM kot Single Resolution Mechanism, tretji kamenček v mozaiku pa naj bi bil skupni reševalni fond, Single Resolution Fund oziroma SRF.

Nekako smo se navadili, da imajo tako politiki kot strokovnjaki o določenih ekonomskih vprašanjih številna in zelo različna mnenja. Gre pač za različne pristope oziroma paradigme, ki med seboj na nek način tekmujejo za prevlado, pri čemer jih je praktično nemogoče med seboj kakovostno ocenjevati. Zato prisluhnimo nekaterim izmed teh različnih pogledov na problematiko evropske bančne unije in finančnega sektorja na splošno ter aktualne krize v njem. V oddaji so svoja mnenja in poglede predstavili:

Aleksandar Kešeljević - profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani

Silvia Merler - sodelavka bruseljskega ekonomskega think-thanka Bruegel

Sony Kapoor - vodja think-thanka Re-define, ekonomski svetovalec številnih evropskih institucij in vlad držav ćlanic

Jan Toporowski - profesor ekonomije na Šoli za orientalske in afriške študije Univerze v Londonu

Conor McCabe - zgodovinar, ekonomist in raziskovalec na Univerzi v Dublinu

Mojca Kleva Kekuš - evroposlanka, namestnica v odboru za ekonomske in monetarne zadeve.

 

 

Projekt podpira Evropski parlament

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.