PRVA DEMOKRATIČNA PREDAJA OBLASTI V NIGERIJI

Oddaja
1. 4. 2015 - 17.00

Danes se tudi v okviru OFFsajda fokusiramo na Nigerijo. Tam so v soboto in nedeljo potekale volitve, na katerih je slavil opozicijski kandidat Muhammadu Buhari iz stranke All preogressive congress. Kljub napovedanemu tesnemu izidu med Buharijem in trenutnim predsednikom Goodluck Jonathanom iz stranke People’s democratic party je Buhari uspel volitve dobiti v prvem krogu, kar zahteva ne le absolutno večino glasov, temveč tudi vsaj petindvajset odstotkov glasov v dveh tretjinah zveznih držav.

Med volitvami so se pojavile skrbi, javno sta jih izrazila zunanja ministra Združenih držav Amerike in Velike Britanije John Kerry in Phillip Hammond, da se politika vmešava v delo volilne komisije. Njen predsednik Attahiru Jega je bil res tarča kritik in napadov tako z Johnatanove kot Buharijeve strani, ki so se z bližanjem datuma volitev zaostrovali. Očitke opiše Ayesha Kajee iz aktivistka in komentatorka nigerijskega političnega dogajanja:

Izjava

Buhari je bivši vojaški diktator, ki je oblast prevzel v vojaškem udaru leta 1983 in je 2 leti vladal s trdo roko. Uvedel je kampanjo proti nedisciplini, v okviru katere je vojska skrbela, da so se državljani postavljali v lepe vrste na avtobusnih postajah, učenci, ki so v šolah prepisovali, pa so se soočali s potencialno kaznijo do 21 let zapora. Kot je bilo v času nigerijskih vojaških diktatur v navadi, je zatrl tudi politično opozicijo. A Buhari trdi, da je prerojeni demokrat, ki prevzema odgovornost za svojo preteklost, spremeniti pa je ne more. Je takšna razlaga prepričala Nigerijce? Opiše Elnatan John, nigerijski pisatelj:

Izjava

A John izpostvlja, da je demokracija v Nigeriji dosegla nivo, ki bo Buhariju preprečeval vrnitev v dni vojaške diktature:

Izjava

Ayesha Kajee pa izpostavlja, da je oblast v Nigeriji kljub demokratičnim reformam še vedno močno skoncentrirana v rokah vojske:

Izjava

Kljub nejasnosti, kako točno bo državo vodil prerojeni demokrat Buhari, je prav njegova filozofija “ordnung und disziplin” tisto, kar ga je letos poneslo nazaj na oblast. Buhari s svojo asketsko pozo obljublja, da bo odločno ukrepal proti korupciji, ki prepleta nigerijsko politiko, državno upravo, vojsko in gospodarstvo v naoljeno oblastniško mrežo. Boj proti korupciji je sicer za enega svojih večjih dosežkov navajal tudi Jonathan, a je kredibilnost njegovi poziciji vzelo lanskoletno razkritje, da je iz državne malhe v letu in pol izginilo 20 milijard dolarjev premoženja od prodaje nafte.

Buhari že iz časa vojaške diktature slovi po neizprosnosti do korupcije, kar je mnoge Nigerijce prepričalo, da je morda pravi človek za vodenje države:

Izjava

A korupcija ni pojav, ki bi ga Buhari lahko onemogočil z dekretom, ne glede na njegovo odločnost. Vanjo je, v nigerijskem stilu seveda, vpletena tudi Buharijeva lastna stranka:

Izjava

Vojaške izkušnje so Buhariju na teh volitvah prišle prav tudi zaradi upora Boko Harama na severu:

Izjava

Buhari je z odločnim nastopom uspel prepričati tudi volivce izven tradicionalnega območja podpore na muslimanskem severu države, od koder izhaja. Po nenapisanem pravilu naj bi predsedniški položaj rotiral med kandidati s severa in juga. Jonathan, ki prihaja iz delte reke Niger na jugu, pa je s ponovno kandidaturo potencialno ogrozil ta dogovor. Kako pomembna je delitev na sever in jug v nigerijski politiki, opiše John:

Izjava

Protikorupcijska agenda je uspela Nigerijce poenotiti. A korupcija ni edina težava, s katero se sooča država z največjim številom prebivalcev in največjim gospodarstvom v Afriki. Gospodarstvo je v večji meri odvisno od samooskrbnega kmetijstva, ki ga oblasti že desetletja zanemarjajo. Industrija, razen naftne, je bila pod sponzorstvom Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v večji meri uničena in se le počasi pobira. Podobno velja za izvozno usmerjeno kmetijstvo, dohodki iz bančništva in ostalih storitev pa ne prikapljajo v žepe slehernikov. Nedavni strm padec cen nafte je močno udaril po državnem proračunu, ki se v 70 odstotkih financira od prodaje tega energenta. Vlada je zato že pripravila varčevalni program. Bo Buhari uspel diverzificirati gospodarstvo?

Izjava

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness