Pozabljeni in razžaljeni

Aktualno-politična novica
20. 5. 2015 - 12.00

Prva zgodba današnje Južne hemisfere zadeva posledice Natovega udejstvovanja v Afganistanu, natančneje dogajanje, povezano z lokalnimi prevajalci, ki so pomagali danskim vojakom. Po umiku zavezniških sil je velik del prevajalcev ostal v Afganistanu, kjer jih vedno močnejši talibani smatrajo za kolaboratorje. Spornejše je tudi dejstvo, da jim je bila ob nastopu službe celo obljubljena možnost preselitve na Dansko, sedaj pa jim na poti stoji birokracija. Več nam pove danski vojak Mads Silberg, glavni pobudnik kampanje, ki poskuša svoje prevajalce pripeljati na varnejša tla.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Iz mrzle Danske se premikamo na ledeno Antarktiko. Znanstveniki opozarjajo, da bomo kmalu priča kolapsu še ene izmed ledenih plošč skupine Larsen, ki ležijo na severnem robu južnega pola. Ledena plošča je področje ledu, ki se oblikuje, ko ledenik polzi v morje. Ker se zaradi temperatur led ne stopi, se oblikuje ledena plošča, ki se s kopnega razteza več kilometrov v morje. Še pred dvema desetletjema smo lahko govorili o štirih ledenih ploščah Larsen, poimenovanih s prvimi črkami abecede. Leta 1995 smo bili priča kolapsu ledene plošče Larsen A, medtem ko se je Larsen B stopil leta 2002. Najnovejša dognanja britanske antarktične ekspedicije kažejo na bližajoči se propad ledene plošče Larsen C, največje izmed vseh štirih.

Kritična ugotovitev propada slednje je, da se ledena plošča topi tako z vrha zaradi toplejšega zraka kakor tudi od spodaj zaradi povišane temperature vode. Več razloži Pauh Holland, vodja omenjene študije, ter David Vaughan, tudi član Britanske antarktične ekspedicije.

Izjave se nahajajo v posnetku oddaje.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.