Vezi Južne Amerike

Aktualno-politična novica
22. 4. 2015 - 12.00

Organizacija ameriških držav (Organisation of American States - OAS) je največji in najstarejši poskus nadnacionalnega povezovanja ameriškega kontinenta. Ustanovljena je bila 30-ega aprila 1948, njena idejna zasnova pa sega v konec 19-ega stoletja, ko je bilo vprašanje povezovanja odprto na prvi internacionalni konferenci Amerik leta 1890. Problematika, prisotna od samega začetka, je bila dominantna vloga Združenih držav Amerike. Slično temu, so med hladno vojno južnoameriški diktatorji na podlagi člena o ohranjanju demokracije opravičevali obračune z levičarskimi skupinami. Po koncu hladne vojne se je organizacija usmerila predvsem na vzpostavitev prostega trga, šele z izvolitvijo Joséja Miguela Insulze v letu 2005 je organizacija ameriških držav dobila nove smernice.

Letos je bil izvoljen nov generalni sekretar, bolj prelomno dogajanje pa se odvija med ZDA in Kubo. Slednja se že več kot pet desetletij nahaja pod embargom, na zadnjem vrhu Amerik v Panami pred enim tednom pa sta Barack Obama in Raul Castro prvič spregovorila v živo. Sočasno sta napovedala nadaljnje pogovore o normalizaciji odnosov ter napovedala odprtje veleposlaništev.

Organizaciji se sicer očita, da je hlapec severnoameriških držav. Glavni vpliv na vodstvo OAS-a so vedno imele Združene države Amerike, vse do izvolitve Jose Miguel Insulze leta 2005. Močan vpliv ZDA in Kanade v organizaciji botruje dejstvo, da slednji plačujeta tri četrtine proračuna organizacije. Sočasno pa je v regiji mnoštvo alternativnih meddržavnih forumov, blokov, institucij in poti sodelovanja, ki delujejo ne glede na hotenja znotraj Organizacije ameriških držav. Aktualen primer problematičnih odnosov so nesoglasja med Venezuelo in ZDA, vendar stoji večina južnoameriških držav ob boku prve, četudi so nekateri kritični do delovanja venezuelskega predsednika Madure. Bolj optimistične so napovedi glede detanta med ZDA in Kubo ter ponovne integracije slednje v regijo. Obenem odraz realnega stanja na tleh, od ZDA pričakuje nadaljevanje dominantne vloge v regiji, ter postopno slabljenje njenega vpliva zaradi povezovanja južnih držav, ter mnoštva investicij in meddržavnih pogodb s strani Ruske Federacije in Ljudske Republike Kitajske.

Situacijo nam je orisal Clement Doleac, sodelavec nevladne organizacije Council of hemispheric affairs, kasneje lahko prisluhnemo aktivistu Alejandro Sanchezu in argentinski politologinji Deborah Salazar, regionalno politiko do drog pa je orisala Maria Eugenia D'Agostino, članica komisije za oblikovanje politike do drog znotraj OAS-a.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness