Šiško gre na friško

Oddaja
29. 3. 2019 - 17.00

Z etničnim čiščenjem Štajerske in Koroške do Velike Slovenije
Anonymous
 / 12. 12. 2017

Na današnji dan se je leta 1874 v Kamniku rodil Rudolf Maister, junak Štajerske, eden izmed najodgovornejših mož pri določitvi severne meje Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki se je prevedla v današnjo severno mejo Republike Slovenije. 145 let kasneje je okrožno sodišče v Mariboru sprejelo prvi obsodbi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zgodovini samostojne Slovenije.

Novodobni štajerski junak Andrej Šiško, ustanovitelj stranke Gibanje Zedinjena Slovenija, je bil obsojen poskusa rušitve ustavnega redu. Z ustanovitvijo dežele Štajerske in pripadajoče obrambne organizacije Štajerske varde naj bi ščuval k rušitvi slovenske ustavne ureditve. Poleg njega je bil nekdanji član podmladka Slovenske demokratske stranke Matej Lesjak obsojen sodelovanja pri kaznivem dejanju. Septembra lani je namreč posnel postroj Štajerske varde in videoposnetek posredoval medijem.

Štajerski - vard
Anonymous
 / 6. 9. 2018

Miha Šepec, predavatelj na Pravni fakulteti v Mariboru, pojasni, kako slovenska zakonodaja obravnava ščuvanje in za kakšno kaznivo dejanje gre.

Izjava

Samooklicani vojvoda Štajerski je v svoji preteklosti večkrat poskušal popraviti težave, ki jih je lastnoročno prepoznal v državni ureditvi Republike Slovenije in tudi v bivši Socialistični federativni republiki Jugoslaviji. Pri 16-ih letih je ustanovil Antikomunistično organizacijo Slovenije, kasneje je bil v zaporu zaradi spora s poveljnikom Jugoslovanske ljudske armade glede jezika. Po aktivnem sodelovanju v osamosvojitveni vojni za Slovenijo je znan predvsem kot nekdanji vodja mariborske navijaške skupine Viole in ustanovitelj Zveze domoljubnih društev Hervardi. Leta 2017 je kandidiral za predsednika države, lani pa za župana Maribora.

napihujemo onstran varde
Anonymous
 / 13. 9. 2018

Kljub temu da sta vardista izgubila boj na sodišču, pa podpredsednica Gibanja zedinjena Slovenija Anica Bidar ostaja optimistična, stranka ostaja osredotočena na prihodnje politične podvige, kot so evropske volitve.

Izjava

Obtožena si torej s posledicami obsodbe ne belita glave, Lucijo Ušaj Šikovec, odvetnico Andreja Šiška, bolj skrbijo posledice te odločitve za prihodnost slovenskega pravnega prostora. Boji se, da bi lahko sodba Andreju Šišku in Mateju Lesjaku usmerjala prihodnje odločitve v primerih rušitve ustavnega reda in tako škodila demokraciji in svobodi.

Izjava

Poleg tega je odvetnica prepričana, da je odločitev sodišča sporna, ker v preiskovalnem postopku ni bilo pridobljenih dokazov.

Izjava

Pomanjkanje dokazov pa je povezano tudi z abstraktnostjo kaznivega dejanja. Blaž Kovačič Mlinar razloži, da mora biti ščuvanje kot kaznivo dejanje zelo konkretno, kljub temu da je ščuvanje lahko zelo širok pojem.

Izjava

kandidat za PRS
 / 17. 10. 2017

Sodišče se je v tem primeru soočalo tudi s težavo definiranja naklepa Andreja Šiška in Mateja Lesjaka pri izvedbi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Sodišče je uporabilo koncept obarvanega naklepa. Miha Šepec pojasni, kako v teoriji deluje obarvani naklep in kako se ščuvanje razlikuje od napeljevanja.

Izjava

Zanimiv je tudi razkorak med določeno kaznijo in kaznivim dejanjem, ki sta ga Šiško in Lesjak zakrivila. Nadaljuje Ušaj Šikovec.

Izjava

Sodniške odločitve  po mnenju Blaža Kovačiča Mlinarja velikokrat vsebujejo kazen nesorazmerno veliko s kaznivim dejanjem, ko sodišče ni prepričano v pravilnost svoje odločitve ali postopka.

Izjava

Zaradi opisanih spornosti sta obsojena prepričana, da gre za politični proces. Andrej Šiško je že velikokrat poskušal dokazati, da ga politične sile v Sloveniji namerno poskušajo utišati. V današnji obrazložitvi sodnice Vanje Verdel Kokol, da ima obsodba tudi funkcijo opomina za preostale državljane, pa odvetnica Lucija Ušaj Šikovec vidi dokaz političnega pregona svoje stranke.

Izjava

Kljub vsemu pa je obramba s postopkom in delom sodnice zadovoljna. Skrbi jih le obsodba. Ušaj Šikovec.

Izjava

Laško ali Union?
 / 19. 2. 2019

Andrej Šiško je bil z obsodbo izpuščen iz pripora, v katerem je bival več kot pol leta, kar bo pripomoglo k njegovemu političnemu delovanju. Stranka Gibanje zedinjena Slovenija se namreč pripravlja na kandidaturo na volitvah v Evropski parlament, kjer bo Šiško predvidoma nosilec liste. Do danes so zbrali skoraj 800 podpisov, za kandidaturo pa jih zadostuje 1000. Anica Bidar opiše potek priprav na evropske volitve.

Zaradi suma politične motivacije sodnega postopka je podpredsednica stranke Gibanje zedinjena Slovenija Anica Bidar že januarja kazensko ovadila predsednika vlade Marjana Šarca z obtožbami, ki so bile vsebinsko enake obtožbam Andreja Šiška. Današnja odločitev sodišča je še okrepila njene sume.

Izjava

Anica Bidar še enkrat opiše potek priprav na evropske volitve.

Izjava

Poleg tega da je Šiško svoboden, so v Štajerski vardi in v ostalih podporniških krogih Andreja Šiška veseli še ene politične pridobitve. Prepričani so namreč, da je obsodba potrdila ustanovitev dežele Štajerske in obrambne enote Štajerske varde. Ani Bidar.

Izjava

Svoje mnenje o ustanovitvi dežele in obrambne organizacije je podala tudi Lucija Ušaj Šikovec.

Izjava

Čez točno en mesec praznuje stoletnico Republika Vinica. Upajmo, da na proslavi ne bo ščuvatorjev k rušenju ustavne ureditve, saj se hitro zna zgoditi, da bodo do novega leta sedeli za zapahi.

Ko sm bla js mlada, sm tud poslušala Radio Študent!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

sam to!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.