На престолот може да има само еден?

Oddaja
17. 7. 2020 - 17.00

Rezultati parlamentarnih volitev v Makedoniji so sicer še neuradni, a preštetih je bilo že 99,98 odstotka glasov. Največ podpore je prejela Socialdemokratska zveza Makedonije SDSM pod vodstvom Zorana Zaeva, ki je bil do začetka tega leta tudi premier. Tesno za SDMS se je uvrstila stranka VMRO-DPMNE.

Po trenutno obdelanih podatkih tamkajšnje državne volilne komisije izid volitev kaže na tesno zmago vladajoče SDMS, ki je prejela 34,65 odstotka glasov, sledi pa albanska Demokratična unija za integracijo s kratico DUI z 11 odstotki, nova stranka Levica s 3,96 odstotka, Demokratska stranka Albancev oziroma DPA z 1,48 odstotka in Integra z 1,33 odstotka. Ostale stranke so prejele 0,4 odstotka glasov. 

Čeprav bi naj Državna volilna komisija, krajše DIK, uradne rezultate volitev objavila v 24 urah, ti še niso znani. Razlog za zamudo naj bi bil celo hekerski napad na portal volilne komisije. Več pove novinar Aleksandar Srbinovski.

Izjava

Več o rezultatih volitev pove tudi politolog Ljupčo Petkovski.

Izjava

Čeprav je funkcionar VMRO-DPMNE Vlatko Đorčevski prav tako razglasil zmago na novinarski konferenci, češ, da se bo to pokazalo, ko se odvzamejo glasovi koalicijskemu partnerju SDSM, albanski Besi. Srbinovski pravi, da rezultat kljub zapletom ni nejasen

Izjava

Ali Ahmeti iz albanske DUI je razglasil zmago v albanskem bloku s 100.000 volilnimi glasovi, njihov kandidat za premierja Naser Ziberi pa je izjavil, »da je zmagal koncept albanskega premierja«. Srbinovski razloži, kaj to pomeni. 

Izjava

Zaton in ukinitev posebnega javnega tožilstva v Makedoniji
 / 4. 7. 2020
Tudi v albanskem bloku sta zmago razglasili dve stranki. Opozicijska albanska stranka Alijansa za Albance na čelu z Zijadinom Selom je sporočila, da so oni zmagovalci v albanskem bloku, a da vendar »prepuščajo DUI, da proslavlja, čeprav bodo oni tisti, ki bodo v koaliciji«. Srbinovski izpostavlja, da so zmage na obeh straneh jasne, a bo sestavljanje koalicije po takšni razdelitvi moči v parlamentu težko. 

Izjava

S tem se strinja Petkovski, ki meni, da bo situacija sedaj še težja. 

Izjava

Glasovanje je zaradi ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa sicer potekalo kar tri dni. V ponedeljek so volili okuženi in tisti, ki so v samoizolaciji in so zaprosili za udeležbo. Trije zdravstveni delavci in en predstavnik politične stranke so jih ob tem nadzirali, glasovali pa so lahko v 57 občinah od skupnih 80. V torek so glasovali prebivalci ranljivejših skupin, torej starejši. V sredo, ki je bila tudi dela prost dan, pa je potekalo splošno glasovanje. Na ta dan je glasovalo največ ljudi. Volilna udeležba je bila glede na okoliščine primerno slabša kot na prejšnjih volitvah, 52-odstotna.

Volitve, ki bi morale potekati že 12. aprila, so prestavili zaradi panike, povezane z novim koronavirusom. Volitve so potekale kljub temu, da je v začetku junija število okuženih ponovno začelo naraščati. Več Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere Balkans. 

Izjava

Tehnična vlada, ki trenutno deluje pod vodstvom premierja Oliverja Spasovskega iz SDSM, je rezultat Pržinskega sporazuma. Petkovski

Izjava

Smilevska razloži, zakaj se je oblasti mudilo na volitve kljub naraščanju okužb. 

Izjava

Vpogled v makedonske lokalne volitve
 / 17. 10. 2017
Petkovski meni, da je v vsakem primeru večletno vodstvo SDSM in VMRO-DPMNE škodljivo za makedonsko politiko. 

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.