Ali evroposlanci sanjajo o električnih ovcah?

Aktualno-politična novica
evropski parlament
24. 2. 2017 - 17.00

Ob podpisu pogodbe občine Kočevje s korporacijo Yaskawa, ki je ena izmed na največjih proizvajalcev industrijskih robotov, in prisotnosti komentarjev na robotizacijo družbe še vedno odmeva sprejetje resolucije evropskega parlamenta o pravno-etični ureditvi robotov. Resolucijo mora potrditi še Evropska komisija, za katero resolucija ni obvezujoča. Spomnimo, da je prejšnji teden evropski parlament s približno dvotretjinsko večino sprejel resolucijo, ki odgovornost dejanj robotov ureja kot v primeru izplačil iz zavarovanja, ko avtomatiziran robotski avtomobil povzroči nesrečo. Za sofisticirane robote je resolucija prav tako predlagala pravni status elektronskih oseb, saj naj bi zaradi relativno avtonomnega odločanja imeli pravice in dolžnosti.

Medtem pa je Evropski parlament zavrnil predlog obdavčitve tistih delodajalcev, ki bi namesto človeške delovne sile uvedli robotsko. S tem davkom bi bilo financirano ponovno urjenje ali denarno nadomestilo delavcem, katerih delovno mesto bi bilo oškodovano ali ukinjeno. Odsotnost davka v sprejeti resoluciji je bila ponekod sprejeta kot smiselna, saj naj bi predstavljala nekonkurenčno in nelegitimno obdavčitev robotiziranih industrij. Čeprav nekateri podatki kažejo na povečanje plač z večanjem robotizacije, se to povečanje dotakne le tistih delovnih mest, ki jih taisti proces ne ukine. Pojasni Guy Michaels z London School of Economics:

Izjava

Glede odjemanja delovnih mest zaradi uvajanja robotov pa je bilo slišati tudi, da se bo delovno mesto za človeškega delavca le premaknilo iz neposredne proizvodnje v bolj intelektualno sfero. Torej, da je robotizacija delovnega procesa simbiotična. Da uravnilovka obstoječega delovnega procesa ni harmonična, pojasni sociolog Primož Krašovec:

Izjava

Poleg tega, da je pri robotizaciji treba razlikovati med področjem uvajanja in družbeno-zgodovinskimi okoliščinami, pa je treba prav tako vzpostaviti geografsko ločnico.

Izjava

Tovrstne geografske razlike, ki v globalnem ekonomskem redu niso naključne, pa je najti tudi v Evropi. O razlikah v robotizaciji med državami Guy Michaels:

Izjava

V preteklosti je bila stopnja robotizacije manjša, a so se razlike v stopnji robotizacije med državami skozi desetletja ohranjale. Prav tako pa so se ohranjala razmerja v različnih panogah, kjer je prav tako zaznati različno stopnjo robotizacije.

Izjava

V predlagani resoluciji je najti tudi robotske zakone o prepovedi ubijanja, ki jih je v znanstvenofantastični zgodbi zapisal Isaac Asimov. Evroposlanka Stranke socialistov in avtorica resolucije Mady Delvaux je v intervju prav tako izjavila, citiramo: “Moja poglavitna skrb je, da ljudje ne bodo dominirani s strani robotov.” Če damo v oklepaj vprašanje, ali so znanstvenofantastične zgodbe pričevanja iz prihodnosti - za katerega se zdi, da je implicirano v resoluciji -, je tovrstna zastavitev v obravnavi robotov problematična.

Izjava

Kljub temu da pripravljavci resolucije berejo znanstveno fantastiko o umeščenosti robotske tehnologije v konfliktni odnos v proizvodnem procesu ter širše v globalizacijo, pa vprašanje uvedbe davka nima rokohitrskega enoznačnega odgovora. Današnji Kultivator zaključi Krašovec

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness