Borba z vetrovi

Oddaja
14. 7. 2017 - 17.00

V Lendavi je občanom dokončno prekipelo zaradi neprijetnih vonjav, ki se že več let širijo iz Bioplinarne Lendava. Včeraj se je namreč iztekel rok, do katerega naj bi podjetje Ekos, ki upravlja bioplinarno, ustavilo izpust neprijetnih vonjav v okolje, kar podjetju ni uspelo. Civilna iniciativa, združena pod imenom “Dovolj smradu”, je tako včeraj pripravila protestni shod pred prostori bioplinarne, na katerem se je zbralo približno 300 oseb. Večmesečna prizadevanja okoliškega prebivalstva pa niso izjema. Prizadevanja za vzpostavitev zakonodaje, ki bi prebivalce lahko ščitila pred neznosnimi vonjavami v njihovem bivalnem okolju v Sloveniji, trajajo že dve desetletji. Država namreč ne poseduje mehanizma, ki bi lahko na objektivni ravni utemeljil neznosno raven neprijetnih vonjav v bivanjskem okolju.

Vračamo se v Lendavo. Govorili smo z vodjo civilne iniciative “Dovolj smradu” Nikolino Palnec, ki o začetku obratovanja bioplinarne in pojavu prvih nepravilnosti pove sledeče:

Izjava

Prve pritožbe okoliškega prebivalstva so se v Lendavi začele pojavljati že leta 2012. Ker so individualne pritožbe na Inšpektoratu za okolje in prostor naletele na gluha ušesa, se je ob podpori občine Lendava v koncu letošnjega maja formirala iniciativa “Dovolj smradu”.

Izjava

Včeraj se je iztekel rok, do katerega naj bi bioplinarna Ekos odpravila izpust neprijetnih vonjav. Kot opozarja Palnec, so to v zadnjem času zgolj omejili na zgodnje jutranje in večerne ure. Tako so trenutna prizadevanja usmerjena v popolno prekinitev delovanja bioplinarne. Predhodno se, kot doda Palnec, niso zavzemali za zaprtje podjetja, zdaj pa na pobudo občine to izpostavljajo kot osrednjo zahtevo. O trenutnem poteku dogodkov in pričakovanjih dodaja naslednje:

Izjava

Neprijetne vonjave pa niso edini argument v primeru bioplinarne v Lendavi. Javni podatki meritev, ki jih je opravil Inšpektorat za okolje in prostor, dokazujejo prisotnost nekaterih zdravju in okolju škodljivih snovi, ki jih bioplinarna Ekos izpušča v okolje. Razloži Palnec:

Izjava

O okoljski razsežnosti neprijetnih vonjav in zdravju škodljivih snovi pa doda sledeče:

Izjava

Osnovna težava pri reševanju tovrstnih primerov je prav v nemoči inšpektorata za okolje, ki ne poseduje orodij, s katerimi bi lahko zakonsko utemeljil neznosno raven neprijetnih vonjav v okolju. Več o težavah zakonodaje na omenjenem področju in nejasnosti kriterijev za ocenjevanje ravni neprijetnih vonjav pove ekolog Boris Kolar, ki je v lanskem letu deloval kot vodja projekta za določitev strokovne podlage novi zakonodaji:

Izjava

O načinih meritve in možnostih vzpostavitve objektivnega kriterija, ki bi določal raven neprijetnih vonjav, Kolar doda sledeče:

Izjava

Kolar izpostavi, da ne glede na nejasno določene kriterije pri meritvah neprijetnih vonjav na območju Evropske unije obstajajo zanesljivejši modeli. Slednji se izvajajo v daljšem časovnem obdobju in so posledično tudi dražji. Predlaga, da bi se posluževali vzorčnega modela, ki bi temeljil na pritožbah prebivalcev. To je predlagal tudi v izvedeni strokovni podlagi za novo zakonodajo, ki jo je Ministrstvo za okolje in prostor zavrnilo.

Izjava

Interes po iskanju učinkovite in objektivne metode, ki bi določala previsoko raven neprijetnih vonjav v bivanjskem okolju, se v obliki javnih razprav in pozivov pojavlja že od leta 1999. Medtem ko si Ministrstvo za okolje in prostor že vsaj leto dni prizadeva za vzpostavitev meritvene metode, ki bi temeljila na merskem instrumentu, Kolar za konec opozarja, da pri tem ne smemo pozabiti na verodostojnost naših osnovnih čutil.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.