Ciper, trojka in privatizacija

Oddaja
28. 2. 2014 - 17.00

Skorajda leto dni je minilo od zloma bančnega sistema na Cipru, zaradi katerega je bila država prisiljena v pogajanja s takoimenovano trojko glede denarne pomoči oziroma posojila v višini desetih milijard evrov. Pomoč se nakazuje v obrokih oziroma tranšah, njihovo nakazovanje pa je odvisno od izpolnjevanja pogojev, ki jih je Ciper sprejel v zameno za pomoč. Eden od pogojev je tudi privatizacija nekaterih ključnih državnih podjetij, predvsem iz sektorja javnih storitev, kot so državno telekomunikacijsko podjetje, državni elektrooperater in pristanišča.

Do zadnjega zapleta v celotnem načrtu je prišlo včeraj, ko ciprski poslanci niso izglasovali zakona o privatizaciji teh podjetij. S tem je ogroženo nakazilo naslednjega obroka pomoči, bolj zadovoljni pa so verjetno sindikati in običajni ljudje, ki so v preteklem tednu protestirali proti sprejemu zakona. Pred parlamentom se je tako včeraj zbralo več tisoč večinoma mirnih protestnikov. Bolj bojevito je bilo vzdušje v ponedeljek, ko jim je v spopadih s policijo skorajda uspelo vstopiti v stavbo zakonodajne veje oblasti.

Sodelujeta: direktor ciprškega Delovskega inštituta Pavlos Kalosinatos in gospodarski novinar časnika Večer Jure Stojan.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness