Deportaciji po slovensko

Oddaja
18. 5. 2018 - 17.00

V četrtek je slovenska policija deportirala dva tujca, enega Gambijca in enega Nigerijca, slednji uradno zaradi neurejene dokumentacije. Pri obeh postopkih deportacije tujcev, ki sta že več let bivala v Sloveniji, pa je prišlo do slabe komunikacije policije s pooblaščenci tujcev in po mnenju teh pooblaščencev tudi do določenih ilegalnih potez policije. Gambijec Ismail, ki v Sloveniji biva od leta 2011, je bil obveščen o svoji deportaciji, ko je prišel na redno formalno srečanje v Centru za tujce, njegova pooblaščenka pa ni bila obveščena, da ga bodo deportirali. V primeru deportacije Nigerijca pa je šlo za osebo, ki je v Sloveniji živela že tri leta in bila tik pred poroko, nato pa je bila deportirana zaradi neurejene dokumentacije.

Pooblaščenec Nigerijca Miha Blažič N’toko pojasni situacijo pravkar deportiranega Nigerijca in kako je ta naletel na ovire pri pridobivanju vseh potrebnih dokumentov.

izjava

Polona Mozetič izpostavlja še eno kršitev zakona v primeru deportacije Nigerijca.

izjava

Zaročenka Nigerijca, ki je bil tako deportiran, je tako včeraj od policije prejela elektronsko sporočilo, da bo njen zaročenec deportiran in da mu lahko pripravi do 23 kilogramov težko prtljago. Policija se ni niti odzvala na številna sporočila pooblaščencev tujcev niti jim ni podala kakršnekoli informacije.

Polona Mozetič komentira, ali je takšen hiter postopek deportacije novost ali že uveljavljena praksa slovenske policije.

izjava

Polona Mozetič o tem, ali okoliščine, kot so poroka, ustvaritev družine, zaposlitev, šolajoči se otroci in dolžina bivanja v Sloveniji, vplivajo na odločitev o deportaciji.

izjava

Ministrstvo za notranje zadeve pa nam je na vprašanje, ali okoliščine, kot so poroka, ustvaritev družine in dolžina bivanja v Sloveniji, vplivajo na odločitev o deportaciji, odgovorilo da “policija izvaja naloge opredeljene v Zakonu o tujcih, ki govorijo o vračanju tujcev. Če bi si tujec dejansko uredil status, potem ni več razlogov za izvršitev odločbe o vračanju. Gre pa za popolnoma ločene postopke.”

Laura Orel iz Delavske svetovalnice kot pooblaščenka Ismaila Boba iz Gambije pojasni vse postopke v zvezi z njim v zadnjih sedmih letih.

izjava

Ismail je prejšnji mesec prejel odločbo o dovoljenju za začasno zadrževanje. Orel predstavi, na podlagi česa je bila Ismailu odobrena odločba o začasnem zadrževanju.

izjava

Pravnica Polona Mozetič razloži, zakaj se tujcu izda odločbo o začasnem zadrževanju in v kakšnih okoliščinah se mu jo lahko odvzame.

izjava

V četrtek je Ismail imel drugo javljanje na ljubljanski izpostavi centra za tujce. Tamkajšnji policist je pooblaščenki Lauri Orel zagotovil, da gre le za formalno srečanje, namenjeno izključno temu, da se dokaže, da Ismail še vedno biva v Sloveniji. Laura Orel pojasni četrtkovo dogajanje.

izjava

Ismailova pooblaščenka Laura Orel je nato od prijatelja drugega deportiranca izvedela, da je bil Ismail odpeljan na Dunaj, od tam pa v Gambijo. Včeraj pozno popoldne je vzpostavila tudi prvi stik z Ismailom. Laura Orel o Ismailovem telefonskem klicu iz Gambije, ki ga je prejela včeraj pozno popoldne.

izjava

Laura Orel predstavi dosedanjo komunikacijo s policijo in kako je dejstvo, da ni bila prisotna, ko so Ismailu sporočili, da bo deportiran, škodilo njegovemu primeru.

izjava

Z ministrstva za notranje zadeve pa so neprisotnost pooblaščenke na javljanju, kjer so Ismaila obvestili o deportaciji, komentirali, da “javljanje ne zahteva udeležbe pooblaščenke ali drugih oseb’’.

V primeru, da bi bila Ismailu preklicana odločba o začasnem zadrževanju, bi pooblaščenka lahko sprožila upravni spor in tako skušala doseči podaljšanje Ismailovega bivanja v Sloveniji. Če bi bila obveščena o deportaciji, bi se nanjo lahko pritožila na ustavno sodišče in s tem vsaj preložila izvršitev deportacije. Laura Orel pojasni, kako bi se postopek odvil v tem primeru in od kod je izvedela, da bo Ismail deportiran.

izjava

Laura Orel s citiranjem mnenja pravnika, s katerim sodeluje pri Ismailovem primeru, utemeljuje, zakaj je bil postopek deportacije ilegalen.

izjava

Polona Mozetič izrazi mnenje, ali je to, da pooblaščenka Orel ni bila prisotna, ko so Ismaila obvestili o deportaciji, legalno, in pojasni, zakaj se ji takšno ravnanje policije zdi problematično.

izjava

Goran Lukič iz Delavske svetovalnice predstavi nadaljnje korake svetovalnice, ki želi doseči vrnitev Ismaila v Slovenijo.

izjava 

Polona Mozetič o tem, ali so takšne deportacije ljudi, ki so v Sloveniji živeli že več let, izjema ali pravilo.

izjava

Z ministrstva za notranje zadeve pa so na vprašanje, ali je deportacija tujcev, ki živijo v Sloveniji več let, izjema ali precedens, odgovorili, da “ni izjema ali precedens, so pa postopki lahko dolgotrajni in odvisno od vseh okoliščin se lahko to zgodi takoj ali pa tudi čez nekaj let”.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness