Dolgotrajna oskrba - Labirint in Minotaver

Oddaja
28. 8. 2020 - 17.00

Tezej

Je svojo ministrsko trnovo pot ob začetku novinarske konference o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi epsko opisal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. A ob branju predloga zakona oziroma pri spremljanju javne razprave se zdi, da je ministrstvu ob pripravi predloga nekako uspelo ubrati težjo, a hkrati manj primerno pot.

Zakon je dolgo pričakovana temeljita ureditev področja dolgotrajne oskrbe, ki vključuje vse oblike oskrbe tistih, ki potrebujejo dolgoročno pomoč za dostojno življenje.

izjava

Pove Mateja Nagode iz Inštituta republike Slovenije za socialno varstvo. Področje že dobrih 15 let ni celostno zakonsko urejeno, kar povzroča številne težave pri izvedbi programov dolgotrajne oskrbe.

izjava

V preteklem tednu pa je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti končno pripravilo osnutek krovnega zakona za to področje. A že slab teden po njegovi objavi lahko iz strokovne in zainteresirane javnosti slišimo številne pomisleke glede predloga, s katerimi se nekoliko presenetljivo očitno strinja tudi minister.

izjava

Zakon torej ni jasen pri nekaterih ključnih vsebinskih področjih, na primer, kakšni bodo kriteriji za sprejem v oskrbovalne domove za ostarele. Zato je o učinkovitosti večine drugih določil zakona, kot je razdelitev oskrbovalnih domov v tri kategorije, nemogoče govoriti. Poleg pomembnih strokovnih vprašanj glede oskrbe je nedogovorjeno predvsem področje financiranja novega zakona, za uveljavitev katerega po prvih ocenah primanjkuje dobrih 300 milijonov evrov.

izjava

Zakon sicer predvideva način za zagotovitev dodatnih sredstev, ki bi jih deloma pridobili s povišanjem prispevne stopnje in deloma z dodatnimi sredstvi, ki bi jih zagotovili iz bazena dodatnega zdravstvenega zavarovanja. S tem predlogom je nepresenetljivo nezadovoljen tudi sam minister.

izjava

Nejasnosti glede določil in predvsem kvalitete zakona so toliko bolj presenetljive ob dejstvu, da sta predlog usklajevala praktično zgolj dve ministrstvi, Ciglerjevo ministrstvo za delo in ministrstvo za zdravje, ki je predlagatelj zakona. Pričakovanega sodelovanja s socialnimi partnerji ni bilo, pove Irena Ilešič Čujovič, ki se strinja, da je težava predvsem v dolgoročni neurejenosti področja dolgotrajne oskrbe.

izjava

Kot poudari Čujovič Ilešič, je eden večjih problemov na področju dolgotrajne oskrbe pomanjkanje kadrov, za kar je med drugim kriva prav neurejena zakonodaja in s tem povezana strukturna zmeda.

izjava

Slabe razmere, nižje plače in neurejena delovna razmerja pomenijo, da se vedno manj mladih odloča za delo v oskrbi pomoči potrebnih.

izjava

Med glavnimi cilji zakona, kot so jih predstavili predlagatelji, je povečanje števila oskrbovancev, ki pomoč prejmejo na domu. S tem po besedah ministra Cigler Kralja ne bomo zmanjšali števila varovancev v domovih, ampak poskrbeli za to, da pomoč prejmejo tisti, ki je zdaj ne prejemajo.

izjava

Stroko skrbi prav ta element neformalne oskrbe, ki jo svojci zdaj nudijo brez kakršnekoli kompenzacije. Ob staranju prebivalstva in nadaljnji urejenosti področja se bo količina tega dela, ki ga bodo družine morale opraviti ob običajnih življenjskih obremenitvah, večala. Na dolgi rok brez aktivnega reševanja problematike to vodi v generacijske konflikte in slabšanje oziroma celo opustitev skrbi za ostarele in druge pomoči potrebne.

Oskrba na domu, če jo opravi strokovno osebje z državno pomočjo, je sicer pogosto najboljša oblika dolgoročne oskrbe.

izjava

A izbira oblike oskrbe oskrbovancem ni vedno na voljo, kar je predvsem posledica pomanjkanja kapacitet, pravi Biserka Marolt Meden iz Društva Srebrna nit.

izjava

Ravno v ponudbi storitev, ki so na voljo, pa se skriva morda največja vrzel v predlogu zakona. Zakon namreč sploh ne naslavlja vprašanja zasebnih ustanov in ponudnikov storitev, ki dolgotrajno oskrbo ponujajo kot koncesionarji. Minister Cigler Kralj v zasebnih ustanovah ne vidi nikakršne težave. 

izjava

A Marolt Meden vztraja, da morajo zdravstvene storitve, kamor kljub socialni noti dolgotrajna oskrba definitivno spada, nujno ostati v povsem javni domeni.

izjava

Ob toliko nedorečenih parametrih v zakonu, predvsem kar se tiče financiranja večjega obsega storitev, se tudi v strokovni javnosti upravičeno pojavlja strah, da bo zakon, ki naj bi končno uredil področje dolgotrajne oskrbe, vedno številčnejšo populacijo ljudi, ki pomoč potrebujejo, potisnil izven sistema javne oskrbe. Zanesti se bodo torej morali bodisi na tržno dostopne rešitve, katerih cilj je prepogosto doseganje čim večjega dobička na račun ranljive populacije, bodisi na pomoč svojcev. Upati je, da bo ministrstvo v javni razpravi končno prisluhnilo stroki in socialnim partnerjem in nedorečene dele zakona uredilo na primeren način. Po oddaji se bomo, za vsak slučaj, v redakciji še nekoliko zbližali z mlajšimi člani našega sorodstva. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.