Dritanov poslednji priklon

Oddaja
porfirije
5. 8. 2022 - 17.00

O črnogorskih parlamentarnih volitvah z odgovornim urednikom časnika Vijesti Srdanom Kosovićem
 / 5. 9. 2020

V Kultivatorju danes o politični situaciji v Črni gori, ki je znova pred padcem vlade. Premier Dritan Abazović je namreč podpisal Temeljni dogovor države s Srbsko pravoslavno cerkvijo. Takoj zatem je vladi podporo odrekla Demokratična stranka Socialistov, iz katere je tudi predsednik države Milo Đukanović, ki koaliciji Abazovića zagotavlja veliko večino poslanskih glasov. O nezaupnici bodo črnogorski poslanci glasovali 19. avgusta. Za njen uspeh potrebuje nova opozicija 41 glasov, podpisnikov poziva k nezaupnici pa je 36. Jeziček na tehtnici bo kot kaže Demokratska Črna gora, ki sporazum s Srbsko pravoslavno cerkvijo sicer podpira, a stranko vodi Aleksa Bečić, ki ga je prav Abazović aprila izrinil iz vlade in mu spodmaknil stolček predsedika parlamenta.

O lepih sosedskih donosih
 / 21. 6. 2019

Temeljni dogovor med Črno goro in Srbsko pravoslavno cerkvijo je uradni naslov dokumenta - država s tem Srbske pravoslavne cerkve v Črni gori ne naziva več po Črnogorsko-primorski metropoliji. Po dogovoru bo na primer lahko Srbska pravoslavna cerkev - in samo ta cerkev - začela uvajati verouk v javne šole. V oči med drugim bode še, da državni organi ne bodo smeli izvajati varnostnih in nadzornih ukrepov na posesti Srbske pravoslavne cerkve brez predhodnega dovoljenja cerkve same

O podrobnostih dogovora in parlamentarnih spletkah v Črni gori smo govorili s Tatjano Gogič, pravno svetovalko nevladne organizacije Akcija za ljudska prava, in Ljubom Filipovićem, novinarjem spletnega portala Cafe del Montenegro.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness